Anne is reisblogger en travelplanner bij TravelXL reisburo Van Oeveren in Zierikzee. Ze houdt van reizen, hiken en fietsen - het liefst een combinatie van alle drie tegelijk. Ze kookt graag vegetarische gerechten met wisselend succes.
De Laugavegur trail. Zelfs al doe je nog zó je best om dit goed uit te spreken, er is geen IJslander die je uitspraak zal begrijpen. IJslands is een erg moeilijke taal. Geen zorgen, de mensen daar spreken allemaal perfect Engels. De Laugavegur trail in IJsland komt op ieder lijstje van populaire trekkings voor en mag zich meten met de bekende Milford track in Nieuw Zeeland of de Inca trail in Peru. Maar waarom zou je zo ver weg gaan als je op drie uur vliegen deze schitterende Laugavegur trail kan doen? De trektocht is 54 kilometer lang. Sommige mensen doen hem in twee dagen, maar wij volgen braaf het advies en trekken er vier dagen voor uit, plus een bonusnacht in de laatste hut. Ook moet je een nacht vooraf en achteraf in Reykjavik verblijven, anders kom je logistiek in de knel met je vluchten. Een zevendaagse trip dus, een huttentocht. De laatste keer dat ik op een slaapzaal sliep was op schoolkamp toen ik in zesde klas bij meester Bolkenbaas zat. Het is ook al tientallen jaren geleden dat ik met een rugzak de wereld verkende. En toen hoefde ik nog geeneens mijn eigen eten niet mee te sjouwen! Een spannende trip in meerdere opzichten dus!
Laugavegur trail: niet denken maar doen
Maar soms moet je niet teveel nadenken en gewoon doen. Wij hebben de hutten maanden vooraf geregeld – ook wel een must – vanwege de populariteit en de beperkte capaciteit van de Laugavegur trail zijn deze snel volgeboekt. Eventueel zou je nog met een tentje naast de hut kunnen gaan kamperen, maar je moet ook niet overdrijven natuurlijk. Vlak voor vertrek ga ik me inlezen en dan lees je dingen als: neem GPS en een kompas mee, volg de markeringen zodat je niet verdwaalt, geen douchegelegenheid bij de eerste hut, neem je afval mee en geen WiFi. Het wordt steeds spannender.
Landmannalaugar: het echte werk begint
’s Morgens vroeg gaan we met de bus vanuit Reykjavik naar ons beginpunt, Landmannalaugar. Onderweg zie je het landschap langzaam veranderen. Het wordt leger en leger, woest en kaal. Je houdt ervan of je haat het, er zit niks tussen. In Landmannalaugar zijn ook hete bronnen en omdat de eerste dag niet al te heftig is wil ik daar wel even in liggen. Na aankomst blijkt dat de strakblauwe lucht plaats heeft gemaakt voor stromende regen. Dat wordt geen warme bron voor mij. We gaan op pad, glibberend en glijdend over het eerste stuk en al snel laten we de dagjesmensen achter ons.
Wisselvalliger kan niet
Anderhalf uur later hebben we zon, regen, wind en hagel te pakken, dat blijft zo de hele dag. Het landschap is prachtig en door al die verschillende weertypen verandert dit continu. Door de striemende wind in combinatie met hagel is het zicht erg slecht en lopen we van paaltje naar paaltje. Ik snap ook ineens dat verdwaal-verhaal, er is verder nergens een oriëntatiepunt. Alleen heuvels en dalen en de oranje paaltjes die de weg aangeven.
In de hut
Eindelijk zien we dan de lichtjes van de eerste hut, het is er een drukte van belang. Er zijn grote slaapzalen en ik hoop maar dat ik als eerste in slaap val. De keuken is voor iedereen, dus we kunnen ons ‘adventure food’ klaarmaken, de latrines zijn buiten en niet echt een feestje. Weinig drinken dan maar. De sfeer is ontspannen, er is geen tv of WiFi dus iedereen is gewoon daar: lezen, puzzelen, kaarten of een ander spelletje, sociaal met elkaar kletsen. Het is even wennen maar al snel is dit een van de dingen die ons het meest bijblijven. De heerlijke ontspannen sfeer. De mensen komen overal ter wereld vandaan: uit India, Amerika, België, Zuid Amerika, Frankrijk, Israël, Canada, Australië en Nederland natuurlijk. Iedereen loopt in dezelfde outdoor-kleding en alle rangen en standen vallen weg. Je bent hier allemaal om hetzelfde te doen en dat levert leuke gesprekken op.
We zijn geen pinguïns
Mijn angst om als pinguïns achter elkaar te hobbelen is ongegrond blijkt de volgende dag. Wij waren om acht uur al op pad, sommigen werden net wakker en anderen waren al weg. En met zoveel leegte en stilte om je heen is het ook weleens fijn om weer wat mensen tegen te komen die helpen bij de oversteek van een riviertje.
De natuur is overweldigend
En zo gaat het alle dagen, het is mateloos genieten. Het weer maakt ons niks uit, het verandert té snel om je daar druk te maken. We lopen over sneeuwwitte sneeuwvlaktes, langs stinkende dampende zwavelgaten, door schitterende groene valleien, over kilometers lange zwarte lavavelden, we moeten rivieren over, sommige met een bruggetje en bij anderen moeten we door ijskoud water waadden met een sterke stroom. En verder is er echt helemaal niks. We maken veel foto’s maar de stilte en het uitzicht zijn niet echt in foto’s te vangen. Na een paar dagen komen we aan in de laatste hut, we zijn helemaal gewend aan het slapen naast wildvreemden, interessant hoe makkelijk je uit je comfort zone kan stappen. We zijn trots op onszelf, we hebben het toch maar mooi gedaan, de legendarische Laugavegur trail! Klein smetje op onze monsterprestatie: de beheerder van de laatste hut vertelde dat deze tocht ook als ultra marathon gerend wordt. De snelste persoon doet dat in 4 uur en 15 minuten. Pfff, uitslovers…
Tips voor het wandelen van de Laugavegur trail in IJsland
Mocht je ook van plan zijn om de Laugavegur trail in IJsland te wandelen, dan komen deze tips tijdens de voorbereiding wellicht goed van pas.
- Investeer in goede oordoppen.
- Je kan deze trail ook andersom lopen: van Thorsmork naar Landmannalaugar. Dat is wel zwaarder omdat je meer moet klimmen.
- Leg de kleding die je mee wilt nemen op bed, haal daar de helft vanaf en leg dat terug in je kast. Je hebt het niet nodig, echt niet.
- Neem ‘nordic poles’ oftewel wandelstokken mee. Natuurlijk ziet dit er senior-achtig uit, maar het is wel mijn redding geweest bij diverse klimmetjes, glibberige afdalingen en als evenwicht tijdens stevige windvlagen.
- Je kan de tocht nog uitbreiden door na Thorsmork verder te hiken over de gletsjer naar Skogar.
- De beste periode om de Laugavegur trail in IJsland te wandelen is van juni tot september. Dan kun je per bus bij Landmannalaugar komen, het beginpunt van de trektocht.
- Twijfel je of IJsland een bestemming voor jou is, kijk eens een film die in IJsland is opgenomen zoals bijvoorbeeld: The secret life of Walter Mitty of Hrutar.
Op reis naar IJsland
Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar IJsland om ook de Laugavegur Trail te lopen?? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.
Plan je reis
- Het is ongeveer 3 uur vliegen naar IJsland (rechtstreeks).
- Je landt op Keflavik Airport, op 45 minuten rijden van hoofdstad Reykjavik.
- Vliegen naar IJsland kan onder andere rechtstreeks met Icelandair.
- De Laugavegur trektocht boek je het beste bij SNP Natuurreizen.
- Liever zelf de reis plannen? Goedkope vliegtickets vind je via Transavia.
- Stel zelf je reis naar IJsland samen met de bouwstenen van Riksja Travel.
- Boek de Laugavegur Trail rechstreeks via The Iceland Trail.
- Een goede huurauto is in IJsland onmisbaar. Boek deze via Sunny Cars.
Gerelateerde artikelen
Natuur21.09.2023
De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben
Natuur14.03.2022
Hiken in Europa: de zes mooiste routes
Natuur21.07.2018
Hiken rond de Drei Zinnen: hét symbool van de Dolomieten
Ontspanning08.04.2018
Dit zijn de 7 mooiste hikes voor op je bucketlist
Verder lezen over Avontuurlijke reizen
Winter05.10.2024
De ultieme wintergids voor Noord-IJsland: 10 topactiviteiten en bezienswaardigheden
Zomer13.04.2024
Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen op Koh Kut
Natuur05.02.2024
Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde
Winter23.01.2024
Maak een skihuttentocht: het ultieme avontuur voor wintersporters
Natuur30.12.2023
Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira
Algemeen16.11.2023
Ontdek het magnifieke zuiden van Oman: Mirbat en Salalah
Natuur08.09.2022
22000 kilometer van Kaapstad naar Madagan: dit is de langste wandelroute ter wereld
Natuur06.03.2022
Iceland Trail: vijf dagen hiken door de spectaculaire IJslandse natuur
Verder lezen over IJsland
Natuur15.10.2024
De mooiste plekken in het noorden van IJsland
Winter05.10.2024
De ultieme wintergids voor Noord-IJsland: 10 topactiviteiten en bezienswaardigheden
Winter22.03.2024
Naar IJsland in maart: dit moet je weten
Natuur11.03.2024
Ontdek het buitenaardse Hverir in het noorden van IJsland
Natuur08.01.2024
Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland
Natuur20.12.2023
De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld
Natuur21.11.2023
De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!
Natuur21.09.2023
De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben
Verder lezen over Outdoor Reizen
Zomer24.10.2024
De beste outdoor tips voor Kefalonia: het sportiefste eiland van Griekenland
Winter05.10.2024
De ultieme wintergids voor Noord-IJsland: 10 topactiviteiten en bezienswaardigheden
Algemeen10.09.2024
Herfst in de bergen: ontdek de magie van het Paznauntal in Oostenrijk
Nazomeren tijdens de Golden SummitsAlgemeen11.07.2024
De 6 mooiste bestemmingen voor single outdoor reizen
Natuur27.12.2023
De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië
Natuur03.11.2023
Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië
Natuur26.10.2023
De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg
Natuur12.04.2023
Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken
Verder lezen over Travel Bucket List
Natuur19.06.2024
Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland
Natuur21.11.2023
De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!
Natuur27.06.2023
Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s
Zo bijzonder is deze regio van Turkije!Algemeen02.06.2023
5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië
de mooiste bezienswaardigheden en handige tipsNatuur24.04.2023
Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?
aurora australisAlgemeen31.12.2022
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen
Natuur23.11.2022
Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen
Hardangerfjord, Sognefjord en GeirangerfjordNatuur06.09.2022
Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s
Verder lezen over Wandelroutes
Natuur07.04.2024
Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024
Natuur30.12.2023
Zo mooi is hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo op Madeira
Natuur17.11.2023
Val Gardena is een paradijs voor wandelaars: de mooiste hikes
zo mooi zijn de Dolomieten in de herfstAlgemeen03.09.2023
Hoe kies je de juiste wandelsokken voor verschillende weersomstandigheden?
Algemeen18.07.2023
Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?
alleen voor daredevils zonder hoogtevreesNatuur07.07.2023
Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes
Winter26.01.2023
Zo mooi is een winterwandeling door de Hoge Venen in België
Natuur02.01.2023