Natuur

De Hua Shan Trail in China: de gevaarlijkste hike ter wereld

Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Balancerend op slechts een houten plankje, een hoge berg van zo’n 2.155 meter beklimmen. Je bungelt boven een honderden meters diep ravijn, met slechts een tuigje om het bovenlichaam als houvast. Op enkele punten zelfs geen houten plank, maar zijn er enkel een paar gaten in de muur waar precies één voet in past. Een kleine voet want op maat 41 wordt niet gerekend. Om het nog wat comfortabeler te maken sta je niet alleen op deze plank, maar trotseren zo’n 30 personen dezelfde uitdaging. Het is de Hua Shan Trail – officieel Cliffside Plank Path – in China die bekend staat als een van de gevaarlijkste hikes ter wereld. Durf jij het aan? Ook als je weet dat het tegelijkertijd een van ’s werelds meest dodelijke hikes is?

Mount Hua Shan

Het gaat om de Hua Shan Trail in China, vernoemd naar de berg waar je deze gevaarlijke hike kunt maken. Mount Hua Shan is een berg in de provincie Shaanxi en maakt deel uit van het Qinling-gebergte. De berg staat bekend als één van de vijf heilige bergen van China en trekt daardoor veel toeristen en pelgrims naar zich toe.

De Hua Shan heeft toppen die 2.155 meter boven zeespiegel uit komen en om daar te komen kun je al een flinke hike afleggen. Ga je vanaf de voet naar boven lopen, kun je gerust een aantal uur onderweg zijn. Onderschat dit niet, zeker wanneer je de Hua Shan Trail in de zomer doet. De luchtvochtigheid is hoog en met 30 graden is vier uur wandelen zeer intensief te noemen. Wil je enigszins wat krachten sparen, ga dan met de kabelbaan naar boven. De kabelbaan brengt je naar de noordelijke top, welke met zijn 1.613 meter de laagste top is. Vanaf hier kun je nog voldoende klimmen naar de andere toppen. De westelijke top (2.038 meter), de centrale top (2.042 meter), de oostelijke top (2.100 meter) en de hoogste, zuidelijke top (2.155 meter).

Mount Hua Shan heeft veel tempels en je zult onderweg veel paaltjes en bomen met rode linten aantreffen. Deze worden door de pelgrims achtergelaten. Tegelijkertijd laten verliefde stelletjes en pasgehuwden een goudkleurig slot met hun initialen achter, om de liefde te bevestigen.

Cliffside Plank Path is de offici\u00eble naam voor de Hua Shan Trail
Cliffside Plank Path is de officiële naam voor de Hua Shan Trail
hua-shan-berg-china.jpeg
Mount Hua Shan is \u00e9\u00e9n van de vijf heilige bergen van China
Mount Hua Shan is één van de vijf heilige bergen van China
Veel tempels en symbolen die belangrijk zijn voor de religie
Veel tempels en symbolen die belangrijk zijn voor de religie
Rond de tempels vind je veel rode linten die daar achter zijn gelaten door pelgrims
Rond de tempels vind je veel rode linten die daar achter zijn gelaten door pelgrims

Doe de Hua Shan Trail

Op de route naar de zuidelijke top kun je de Hua Shan Trail vinden, die dus bekend staat als een gevaarlijke én dodelijke trail. Op internet circuleren verhalen dat er ieder jaar een aantal mensen het leven verliezen, maar daar kun je natuurlijk vraagtekens bij zetten. Het lijkt meer een marketing uitspraak om de Hua Shan Trail nóg wat populairder te maken. Dat wil overigens niet zeggen dat de trail niet écht eng is.

We hadden vanuit het hostel al bedacht dat we deze trail wilden doen. Eenmaal in de rij heb ik me toch een paar keer achter m’n oren gekrabd. Terwijl je staat te wachten in de rij, werp je een aantal keer je blik in het ravijn en die is inderdaad best diep. Flink slikken toen ik mezelf tijdens het wachten wilde insmeren. De tube schoot per ongeluk uit mijn handen en viel meters en meters naar beneden. Nu was ik niet zo bang dat ik zelf zou vallen, maar mijn iPhone vasthouden kreeg wel wat extra aandacht vanaf nu.

Uitleg in het Chinees….

Aan de start van de Hua Shan Trail, krijg je een soort tuigje om het bovenlichaam. Op dat moment denk je er niet bij na, maar na afloop realiseerde ik me wel, dat wanneer ik van de plank af zou vallen, een tuigje om slechts het bovenlichaam niet heel veel houvast geeft. In het Chinees krijg je wat uitleg over het systeem met twee haken. Je verstaat er niks van, maar logisch nadenken zorgt ervoor dat we zelf wisten dat je altijd één haak vast moet hebben geklemd.

Na een paar meter gaat de Hua Shan Trail dan echt van start. Een trap die je het ravijn laat zakken met slechts een paar trede voor grip. De heen- en terugweg lopen via hetzelfde pad en je hebt daardoor constant tegenliggers. Die enkele trede die je tot je beschikking hebt, dien je daarom ook nog eens te delen. Na de trap kom je bij het onderdeel met de plank terecht. Je leven hangt op dat moment aan een tuigje dat uit kan schieten en planken van zo’n 50 centimeter breed. Als je eenmaal met schuifelen op de planken begint, is er geen weg meer terug. In mijn geval was het zomerse hoogseizoen aan de gang en deelde we de plank met zo’n 30 chinezen. Ik weet ook niet waar ik meer mee bezig was. Het gapende gat onder me of de bezwete oksels waar ik onderdoor moest kruipen om weer een stapje verder te komen. Waarschijnlijk dat laatste.

De trail zelf duurt 30 tot 45 minuten. Halverwege de trail is een kleine tempel gebouwd waar je even uit kunt rusten van de spanning. Doordat je constant bezig bent met een stapje verder komen, vond ik dat de enorme hoogte niet eens echt tot je door dringt.

Om vervolgens het gat in te zakken
Om vervolgens het gat in te zakken
Hier wil je liever geen misstap maken
Hier wil je liever geen misstap maken
Dodelijk valt hopelijk mee, maar gevaarlijk is het zeker wel
Dodelijk valt hopelijk mee, maar gevaarlijk is het zeker wel
En hoe spannend ook; toch willen heel veel mensen dit doen
En hoe spannend ook; toch willen heel veel mensen dit doen
Voor de echte waaghals; nog even een pose voor een goede foto
Voor de echte waaghals; nog even een pose voor een goede foto

Hoogtevrees?

Met hoogtevrees is de Hua Shan Trail misschien niet zo’n goed idee. Dat houdt echter niet in dat de Mount Hua Shan niet beklommen kan worden. Ondanks dat je soms aan het ploeteren bent op kleine bergpaadjes, heb je altijd het gevoel veilig met beide benen op de grond te staan. Natuurlijk zijn er uitkijkpunten waarbij de hoogte van de berg duidelijk zichtbaar is, maar indien je niet wilt, hoef je niet op de rand te gaan staan.

Praktische info

Wil je ook de Hua Shan Trail doen? Lees dan deze praktische informatie alvast door.

  • Het hele jaar rond is de Hua Shan te beklimmen. De winter heeft als nadeel dat het boven op de top enorm koud en glad kan zijn door harde wind en sneeuw. De zomer heeft als nadeel dat veel Chinezen als toerist in eigen land de berg komen beklimmen en het daardoor topdrukte kan zijn.
  • Westerse toeristen kiezen er vaak voor om in de stad Xi’an te overnachten. In deze stad zijn ook andere toeristische trekpleisters zoals het Terracotta leger. Je kunt een excursie naar de Hua Shan boeken, maar je kunt ook zelf met de train naar het stadje Huayin en kaartjes voor de kabelbaan kopen. Op deze manier ben je goedkoper uit en dat is prettig, want alles bij elkaar is de trail toch al een flinke uitgave. Treinkaartjes, kabelbaan, de trail… alles bij elkaar kun je zo rond de 80 euro per persoon kwijt zijn.
  • Kijk overigens niet gek op als je in de zomer veel chinezen met dekkende kleding en handschoenen tegen komt. Waar wij graag bruin willen worden, is een bruine huid in de Chinese cultuur nog altijd een teken van armoede. Ze doen er dan ook alles aan om juist een witte, ongebruinde huid te hebben en houden.
Het kunnen smalle bergpaadjes zijn, maar zelfs met hoogtevrees kun je berg Hua Shan beklimmen
Het kunnen smalle bergpaadjes zijn, maar zelfs met hoogtevrees kun je berg Hua Shan beklimmen
Geen idee wat er staat, maar uiteraard ook veel Chinese tekens langs de route
Geen idee wat er staat, maar uiteraard ook veel Chinese tekens langs de route
Hua Shan Trail: I did it!!
Hua Shan Trail: I did it!!
Zij worden liever niet bruin
Zij worden liever niet bruin
Wat een uitzicht....
Wat een uitzicht....

Op reis naar China

Wil jij op reis naar China? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Boek je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Carlissa Remmerswaal
Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!