Fietsen in Frankrijk is op zich al heel leuk. De Dolce Via in de Ardèche fietsen is er wel echt eentje voor op je bucketlist. Maar eerst even: de Dolce Via, wat is dat?
Deze 90 kilometer lange fietsroute met zeven etappes, 40 geocaches en een hellingsgraad van 0,7 tot 3,1 procent heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse Dolce Vita. Wat zoiets betekent als ‘het zoete (mooie) leven’. Dus de geneugtes des leven. En dat is niet voor niets. Want je fiets door een absurd mooi landschap, langs water(vallen), rivieren en door valleien, en onderweg maak je kennis met de geneugtes die Zuid-Frankrijk je te bieden heeft. Vaak lokale lekkernijen, gemaakt door lieve mensen in pittoreske dorpjes.
De Dolce Via is voor iedereen toegankelijk en kent een aantal verschillende startposities. Ik begin in Tournon-sur-Rhône wat betekent dat ik ‘maar’ 80 kilometer ga fietsen. Op een elektrische fiets wel, zodat ik op mijn gemak volop van de omgeving kan genieten.
Het is maandagochtend vroeg als ik naar Rotterdam Centraal Station ga voor de Thalys naar Parijs. In een relaxte drie uur ben je in Parijs. Hier neem je de metro RER-D in zuidelijke richting naar Melun/Malesherbes (terug dus in noordelijke richting naar Orry-la-Ville/Creil ), een kort ritje om vanaf daar met de TVG naar Valence te touren.
Na zo’n 2,5 uur ben je op plaats van bestemming. Heel erg goed te doen dus en ook nog duurzaam. De eerste dag, na aankomst in Tournon-sur-Rhône, 1 van de 3 arrondissementen van de Ardèche, duiken we een fantastisch slow food restaurantje in, Le Péniche, op de rivier. Hier heb je de simpele keuze uit twee overheerlijk lokale gerechten. Na het diner met fantastische sunset, rol ik Hotel Le Château in. Dit hotel is een perfecte uitvalbasis. Aan de Rhône, met uitzicht op de wijnranken.
Om 09.00 uur na een lekker ontbijt starten we met de tocht en fietsen we naar Train de l’Ardéche. Een route van een kilometer of 5 waar we met fiets en al in de 130 jaar oude stoomtrein La Mastrou gaan naar Lamastre. Dit is echt supervet om te doen. Het is een prachtige rit van 28 kilometer door de Vallei van de rivier Doux met één tussenstop. In de maanden april t/m oktober rijdt de stoomtrein vijf keer per week. Hij rijdt één keer op een neer, een keer per dag. Een enkele route duurt ongeveer 1,5 uur. Er kunnen in totaal 500 mensen in de trein. Check vooraf de site en boek online.
Aangekomen in Lamastre picknicken we met de lokale producten van Ferme Auberge de Jameysse. Dit is echt een aanradertje, vers bereid incl. kraakvers stokbrood en heerlijke sapjes. Daarna fietsen we op ons gemak ongeveer 20 kilometer door de vallei naar Le Cheylard. Langs helder, snelstromende rivieren, heuvels met watervalletjes en door supergroene natuur. Zonnetje op m’n bol, blijer kun je me niet krijgen. In Le Cheylard overnachten we in Hôtel des Voyageurs met een fantastische massagedouche op de kamer! Ik kijk uit over het idyllische dorpje met z’n typische frans pleintjes en neem nog maar eens een Frans wijntje. Dineren doen we ook in dit hotel: restaurant La Guinguette, dat bekend staat om zijn culinaire verrassingen.
Dag drie heeft de langste rit van de Dolce Via: 40 kilometer. Na een flink ontbijt, maken we de fietsen weer klaar, ready to hit the road. De eerste stop is Saint-Martin-de-Valamas waar we een sieradenworkshop hebben bij Atelier du Bijou. Tussen inspirerende wanden vol sieraden uit 1868 tot heden van goudsmid, juwelier en sieradenmaker Charles Murat. Hij creëerde destijds veel werkgelegenheid in de buurt met zijn atelier en een faciliteit voor jonge, ambitieuze sieradenmakers. Wat het tot op de dag van vandaag nog steeds is. Je kunt de sieraden aan de aanstormende kunstenaars dan ook kopen.
Na deze enerverende ervaring fietsen we met de zon hoog aan de hemel verder naar Chalencon/ Pont de Chervil voor een lunch bij Quai des Haltes. Dit is een oud treinstation uit 1960 voor de mensen in het dorpje boven op de berg. Eigenaren Delphine en David hebben alles zo goed en zo kwaad mogelijk in tact gehouden. Dit maakt het echt een belevenis om hier te lunchen, bijna een (openlucht)museum met een fijne speelplaats (inclusief oud speelgoed uit die tijd) voor je kids. Loop rond en je waant je in 1960, met geluiden en verschillende attributen, echt heel tof. Het restaurantje biedt lokale verse producten (en ijs!) uit eigen tuin en vis uit de rivier die er langs stroomt. Chalencon is trouwens een van de 21 dorpjes in de Ardèche.
We stappen weer op de fiets naar het eindstation voor vandaag: Les Ollières-sur-Eyrieux, Eyrieux Camping (glamping en gewoon kamperen). Mooi gelegen aan de rivier Eryieux en een waar paradijs voor kinderen. De camping biedt vier verschillende wildwaterglijdbanen en prachtig schoon zwembad.
Dag vier van de Dolce Via en tevens laatste dag, fietsen we zo’n 20 kilometer naar Saint-Laurent-du-Pape langs de rivier de Eryieux, met een snel uitstapje naar Beauchastel (village de caractère) een karakteristiek dorpeej tegen een heuvel gebouwd. Hier kun je heerlijk verdwalen door pittoreske straatjes op verschillende hoogtes. Om 14.00 uur werden wij en de fietsen opgehaald door Station Bee en afgezet in Valence voor de trein terug naar Parijs en door naar Rotterdam.
Deze bergachtige Zuid-Franse streek van ruim 5.500 km2 maakt deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes. De Ardèche kent veel prachtige natuur, zoals de Gorges de l’Ardèche met de bekende pontbrug Pont d’Arc bij Vallon-Pont-d’Arc, en het regionale natuurpark van de Monts d’Ardèche. Er is genoeg te doen, wandelen, fietsen, kanoën, zwemmen, golven, raften (op een van de vier rivieren), bergbeklimmen, you name it. Bezoek grotten, wijnkelders, spacentra, kastelen en diverse oude Romeinse steden als Avignon.