Elk jaar wordt een wandelroute uitgekozen die de titel ‘Wandelroute van het jaar’ van Nederland, België en Luxemburg mag dragen. Deze wandelingen zijn perfecte inspiratie om er zelf op uit te gaan in Nederland of België. Doe goede schoenen aan en ga de natuur in. Hier kun je prachtige wandelingen maken! De meeste routes zijn trouwens vrij lang, maar ze zijn opgedeeld in etappes. Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf hoe ver je wil lopen.
De winnaar van de titel in 2021 was een wandelroute die door Nederland en België loopt, namelijk de Lange Afstandswandeling in het RivierPark Maasvallei. Die is 137 kilometer lang, dus daar ben je wel even zoet mee.
In 2022 werd het Hondsrugpad gekozen tot de mooiste wandelroute van het jaar. Een mooie afwisselende route door verrassende heidegebieden in Groningen, die ook naar Duitsland loopt. Daarom wordt deze route ook wel de Hünenweg genoemd. Het Nederlandse deel van deze route is maar liefst 166 kilometer lang.
Ook deze wandelroutes wil je een keer gedaan hebben:
➳ De Dutch Mountain Trail. We hebben in ons land natuurlijk geen bergen, maar zijn wel trots op de heuvels van Zuid-Limburg. Deze wandeltocht is ruim 100 kilometer lang en loopt van Kerkrade naar Maastricht. Je komt onderweg ook langs het hoogste punt van ons land en je beklimt de ‘Seven Summits’: de 7 hoogste ‘bergtoppen’ van Nederland. Natuurlijk kun je ook gewoon een stuk van de route wandelen in plaats van de volle 100 kilometer.
➳ Het Biesboschpad is een nieuwe wandelroute van in totaal 169 kilometer lang, die uit verschillende etappes bestaat. Dus ook heel geschikt voor een zondagse middagwandeling. De 12 etappes leiden je dwars door Nationaal Park de Biesbosch en door plaatsen langs de route zoals Strijensas en Geertruidenberg.
➳ Het Kromme Rijnpad omschrijft zichzelf graag als ‘misschien wel de mooiste wandelroute van Utrecht’. De route is 29 kilometer lang en opgedeeld in relatief korte etappes. Onderweg loop je langs de rivier de Kromme Rijn, passeer je boomgaarden, gemalen, molens en delen van de Nieuwe Hollandse ~Waterlinie.
➳ Het Hondsrugpad loopt door Nederland en Duitsland. Een wandelroute waar je wel even mee bezig bent, want in totaal is deze route 325 kilometer lang. Je start en finish zijn in Groningen. Onderweg zie je hunebedden, loop je door heidevelden, bossen en mooie oude dorpjes. De etappes zijn 13 tot 25 kilometer lang.
➳ Ons Kloosterpad is nog iets langer dan het Hondsrugpad: 330 kilometer, opgedeeld in 15 etappes. Je loopt door Brabant van (voormalig) klooster naar klooster. Daar zijn er namelijk nog 450 van in de provincie. De meeste kloosters hebben inmiddels een andere functie gekregen en zijn bijvoorbeeld omgebouwd tot hotel of vergadercentrum.
➳ De Edelherttrail loopt ook door Nederland en Duitsland. De route is 370 kilometer lang, start op de Veluwe en eindigt in de Eifel. Het leefgebied van edelherten staat centraal. In totaal zijn er 19 etappes van 15 tot 25 kilometer lang. Je wordt uitgedaagd om vooral te genieten van de natuur waar je doorheen loopt.
➳ De Oude Bondswandeling loopt door het zuiden van Limburg en is 230 kilometer lang. Niet alleen natuur staat centraal, maar ook cultuur en prachtige uitzichtpunten. Je ontdekt onderweg de mooiste plekken van deze provincie.
➳ Grote Routepad GR412 Sentier des Terrils. Een wandelroute van 307 kilometer langs de oude mijnen in Wallonië. Klimmen en dalen doe je vaak onderweg, want de route loopt dwars door het heuvellandschap. Maar ook langs UNESCO Werelderfgoed, zoals het Bois du Luc en de Blegny-mijn.
➳ Streek Grote Routepad 123 GRP Wallonië picarde is 259 kilometer lang en loopt door de Belgische provincie Henegouwen. De provincie heeft veel industrieel erfgoed en mooie stadjes, zoals Doornik (Tournai). Ook Bergen en Charleroi zijn leuk om eens te bezoeken. Als je een bierliefhebber bent moet je trouwens zeker een keer naar Charleroi.
➳ Het Grote Routepad GR17 Lesse et Lomme loopt ook in Wallonië en is 165 kilometer lang. De route loopt langs de Lesse en bijrivier de Lomme. Een prachtige omgeving met bossen, rotsen en eeuwenoude kastelen en bruggen.
➳ De Via Belgica loopt vooral door België en Nederland en is 400 kilometer lang. Je passeert onderweg Romeins erfgoed en loopt dwars door bossen, over heuvels en door mooie kleine dorpjes. Er zijn ook kleine etappes van een paar kilometer voor wandelaars die wat minder geoefend zijn.
➳ De wandelnetwerken Moervaartvallei (300 km) en Grenspark Groot Saeftinghe (120 km) voeren door rustige gebieden, weg van de bewoonde wereld. Dwars door de natuur loop je delen van de route. Ideaal als je toe bent aan ‘slow travel’.
➳ Een netwerk van wandelroutes door het Grote Netewoud en de Kempense Netevallei. Bosrijke gebieden die niet ver van Antwerpen liggen. Ideaal voor Nederlanders die in het zuiden van het land wonen en nieuwe wandelroutes willen ontdekken.