Als er één plek is die je op Sri Lanka niet mag missen, dan is het Sigiriya. Deze unieke rots is een van de mooiste bezienswaardigheden van Sri Lanka en tevens een van de zeven Werelderfgoed-locaties die het land rijk is. Sigiriya wordt ook wel de leeuwenrots genoemd en eigenlijk mag je niet het land uit zonder dat je deze van dichtbij hebt gezien – of zelfs hebt beklommen.
Sigiriya ligt in het centrale hart van Sri Lanka, in de culturele driehoek tussen de steden Anuradhapura, Dambulla en Polonnaruwa. Het mooiste wat Sri Lanka op gebied van cultureel erfgoed te bieden heeft vind je hier, zoals dus ook de beroemde leeuwenrots. In het dorpje zelf kun je op verschillende plaatsen een fiets of een scootertje huren, wat absoluut een aanrader is om de prachtige groene omgeving te ontdekken.
1600 jaar geleden liet de koning zijn paleis bovenop deze rots bouwen (rond 480) dus Sigiriya is inmiddels al behoorlijk oud. Hoewel van dat paleis niet zoveel meer over is, kun je nog wel delen van de oude muren en de koningstroon zien. Onder die restanten is ook een oude poort die aan een leeuw doet denken, vandaar dat de rots de naam ‘leeuwenrots’ heeft gekregen. Hoewel mensen bij Sigiriya meteen aan de leeuwenrots denken, is het in feite iets meer dan dat. Het is ook de naam van het bijbehorende dorpje, maar ook van het complete complex dat de koning liet bouwen met tuinen, terrassen en water.
De mensen die wel van een uitdaging houden beklimmen Sigiriya. De klim naar de top van de rots duurt ongeveer een uur en is behoorlijk pittig, maar het is het zo waard. De leeuwenrots is 200 meter hoog en is vrij imponerend; om de rots heen is er namelijk niets anders dan een groen landschap. Bovenop de rots heb je namelijk een geweldig uitzicht over het binnenland van Sri Lanka en dat is zo mooi om te zien. Om helemaal bovenop te komen moet je maar liefst 430 traptreden beklimmen, dus je krijgt dit uitzicht niet cadeau!
Tijdens de beklimming kom je allerlei bijzondere plekken tegen, zoals het leeuwenplateau. Ooit waren hier een leeuwenkop en -poten uitgehouwen alleen zijn daar nu nog slechts de poten van over; de leeuwenkop is verloren gegaan. Verder zie je aan de noordzijde van de rots ook nog hele oude muurschilderingen en de spiegelwand. Dat zijn overigens niet zomaar muurschilderingen, maar fresco’s die verrassend goed bewaard zijn gebleven. Er worden vrouwen afgebeeld die de hemelse maagden worden genoemd: ze zijn halfnaakt en niemand weet precies wat het moet voorstellen. Waren het de brouwen die op het paleis van de koning woonden? Niemand die het zeker weet, maar bijzonder om te zien is het sowieso. De spiegelwand – of spiegelmuur – heeft deze naam gekregen omdat dit deel van de rots ooit zo glad was, dat de koning zichzelf in de weerspiegeling kon zien. Zo glad is dat nu zeker niet meer, want er staan allerlei oude teksten ingekrast.
Het beste moment van de dag om Sigiriya te beklimmen is ’s morgens vroeg, dan is het namelijk wat koeler. Overdag kan het niet namelijk heel erg heet worden en dan is zo’n beklimming extra zwaar. Zorg er wel voor dat je genoeg water bij je hebt, want dat ga je wel nodig hebben. Overigens hoef je helemaal niet naar boven te klimmen, want ook vanaf een afstandje is de indrukwekkende rots zeker zo mooi om te zien. Degenen die niet gaan klimmen zouden we wel aanrader om door de omliggende tuinen te wandelen; rondom de leeuwenrots liggen namelijk prachtig aangelegde tuinen waar het heerlijk rustig is. Het is trouwens ook een hele goede plek om in de schaduw even bij te komen van de inspannende klim naar boven.
Het beklimmen van Sigiriya is overigens niet gratis en daar moet je best wel wat voor betalen. Er zijn ook mensen die het beklimmen van Sigiriya iets te druk vinden en zij kiezen vaak voor een alternatief dat helemaal niet zo ver weg ligt: Pidurangala Rock. Het is het onbekende alternatief voor de leeuwenrots en het leuke is dat wanneer je op het topje van deze rots staat, dat je Sigiriya kunt zien liggen! En dat maakt het beklimmen van deze rots misschien nog wel leuker dan de beroemde leeuwenrots. Deze beklimming is overigens ook niet gratis, maar wel een stuk goedkoper én rustiger.