Bart is fotograaf en gek op reizen. Zijn favoriete bestemmingen zijn Noorwegen, IJsland, Finland maar ook Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Hij maakt graag lange wandelingen, is een ontzettende muziekliefhebber en in zijn vrije tijd kookt hij graag.
Het noorderlicht, officieel ‘aurora borealis’ genoemd, is een van de meest mooie natuurverschijnselen in onze atmosfeer en start op de maan. Plasmadeeltjes die tijdens een zonnestorm van de zon worden geslingerd, razen met 8 miljoen kilometer per uur door de ruimte om vervolgens na ongeveer 18 uur de aarde te bereiken om daar het noorderlicht te veroorzaken. Ik kan je nog veel meer vertellen over zonnevlekken, coronale gaten en magnetische filamenten maar eigenlijk wil je gewoon weten hoe je het noorderlicht zo goed mogelijk kunt vastleggen met je camera! Ik geef je vijf handige tips.
1. Neem een statief mee
Aangezien je fotografeert met lange sluitertijden en uiteraard geen bewegingsonscherpte in je foto wil hebben, is een statief onontbeerlijk. Omdat elke trilling terug te zien is op de foto moet je zorgen voor een stevig statief. Hang bijvoorbeeld extra gewicht aan de haak van je statief voor nog meer stevigheid. Heb je een kabelontspanner of afstandsbediening gebruik deze dan omdat het aanraken van de ontspanknop tevens trillingen kan veroorzaken.
2. Juiste plek
Door iets op de voorgrond te plaatsen creëer je meer diepte in de foto en is de minder saai. Denk bijvoorbeeld aan bomen, een berglandschap of het water voor een mooie reflectie. Zorg dat je in een omgeving staat met weinig omgevingslicht.
3. Zo stel je je camera in
Zet de camera op de handmatige stand (M). Echt vaste waarden voor sluitertijd, diafragma en ISO zijn niet te geven omdat de intensiteit van het noorderlicht varieert. Begin bijvoorbeeld met iso 640, het laagste diafragma (bijv. f/2.8, f/3,5) en een sluitertijd van 15 seconden en kijk hoe de foto er op het lcd-scherm uitziet. Een sluitertijd langer dan 30 seconden is niet aan te raden omdat de sterren dan kleine streepjes worden. Stel het objectief handmatig scherp en zet de scherptediepte op oneindig scherpstellen (liggende 8). Dit omdat het vrijwel onmogelijk is om automatisch scherp te stellen in het donker. Heb je liveview op je camera, focus dan terwijl je maximaal inzoomt en zet daarna pas de camera op manuele focus (MF). En zorg ervoor dat je de focusring daarna niet meer aanraakt.
4. Geen filters
Gebruik geen uv-filter of andere filters. Dit kan vignettering, rare kleuren en lichtkringen veroorzaken.
5. Accu
Onder koude omstandigheden gaan accu’s minder lang mee dus zorg voor een volle accu. Mocht je een extra accu hebben vergeet deze dan in ieder geval niet mee te nemen. Het beste kun je extra accu in je broekzak bewaren zodat hij warm blijft. Hierdoor kun je wanneer je hem nodig hebt weer iets langer gebruiken.
En vergeet vooral niet om te genieten van het prachtige natuurverschijnsel! Het zou zonde zijn als je alles enkel door de camera gezien hebt. Heel veel succes met het fotograferen van het Noorderlicht!
Gerelateerde artikelen
Winter06.02.2021
6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!
Natuur18.02.2016
Op noorderlicht-jacht in het noorden van Noorwegen
Algemeen01.02.2016
Spectaculaire video: paraglider vliegt door het noorderlicht
Natuur18.11.2014
Fotograferen tijdens ‘het magisch uurtje’
Tips & tricks voor fotograferen met het mooiste zonlichtVerder lezen over Fotografie
Lifestyle17.12.2024
Maak met Pixowall een fotomuur van al jouw favoriete herinneringen
Stedentrips29.11.2024
Fotografietips voor Marrakech: de meest fotogenieke plekken en momenten
Lifestyle16.09.2024
9 tips om de mooiste vakantiefoto’s te maken met je telefoon
Gadgets23.03.2023
Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak
Gadgets07.02.2023
Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!
Winter09.02.2021
Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen
Winter06.02.2021
6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!
Gadgets15.10.2020