Lifestyle09.12.2017

Waarom goede thermokleding zo belangrijk is


dit is wat je moet weten

De winter is mijn favoriete seizoen. En dan het liefst in de bergen, wanneer het sneeuwt. Er gaat niets boven een strakblauwe lucht, wit besneeuwde bomen en een gezonde, frisse berglucht. Natuurlijk kan het in de winter in de bergen behoorlijk koud worden, maar daar kun je je op kleden. De mensen in de bergen zeggen namelijk altijd: there’s no such thing as bad weather, only bad clothing. En dat is precies zoals het is: hoe koud en hoe slecht het weer ook is, je kunt je er altijd op kleden. Maar dan moet je wel weten hóe je dat precies moet doen en wat het belang is van goede thermokleding. Want daar begint het allemaal: de belangrijkste laag is diegene die je het dichtst op de huid draag.

Draag winterkleding volgens het drielagenprincipe

Hoe koud het buiten ook is, nog steeds zal je vocht verliezen via de huid. Je staat er niet bij stil, maar dat gebeurt ook wanneer het buiten -10 ºC is. De enige manier om ervoor te zorgen dat je wel vocht kunt verliezen, maar zonder het koud te krijgen is door het toepassen van het drielagenprincipe.

  • Dat begint bij de basislaag: de thermokleding. Deze moet niet alleen verwarmen, maar zeker ook kunnen ventileren en vocht kunnen afdrijven. De huid moet namelijk droog blijven, dat is het beste. Met name op de rug, onder de oksels en aan de binnenzijde van de ellebogen is deze ventilatie noodzakelijk, dat zijn de plaatsen waar je het meeste vocht verliest. Op plaatsen waar je het snel koud krijgt, moet deze onderlaag je lichaam juist verwarmen.
  • Over de basislaag heen draag je een tussenlaag die dient om te isoleren. Daarvoor heb je eigenlijk een aantal opties, die afhangen van hoe koud het precies is. Als tussenlaag zijn truien (zoals een skipully) gemaakt van fleece of merinowol hele goede opties. De warmte die je lichaam zelf produceert – mede door inspanningen als wandelen of skiën – wordt door de isolerende laag vastgehouden.
  • De buitenste laag in het drielagenprincipe is de shell: een laag die vocht nog steeds doorlaat naar buiten, maar waar van buitenaf wind en regen niet naar binnen kunnen dringen. Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord van Gore-Tex. Dit materiaal is als geen ander in staat om te kunnen ademen, maar is daarnaast ook water- en winddicht. Dat heeft weer te maken met het feit dat Gore-Tex bestaat uit verschillende laagjes die jou beschermen, ongeacht de weersomstandigheden.

Het dragen van winterkleding in lagen heeft nog een voordeel. In de bergen kan het weer bijvoorbeeld super snel omslaan en dan is het wel zo prettig dat je daarop kunt anticiperen. Met kleding in laagjes kun je heel snel een laag uittrekken of een extra laag aantrekken.

De basislaag is het belangrijkst
De basislaag is het belangrijkst

Odlo Evolution Blackcomb: technische thermokleding

Sportkledingmerk Odlo komt nu met een – zeg maar gerust zeer – technische lijn thermokleding: Evolution Blackcomb. Het is thermokleding volgens het drielagenprincipe, dus bedoeld als de eerste laag die je op de huid moet dragen. Bijzonder aan Evolution Blackcomb is dat hier aardig wat onderzoek aan ten grondslag ligt. Zo zijn namelijk de lichamen van de man en vrouw afzonderlijk van elkaar geanalyseerd om te zien op welke plaatsen mannen en vrouwen behoefte hebben aan ventilatie, en op welke plaatsen behoefte is aan extra warmte. Dat resulteerde in nogal wat verschillen: bij vrouwen is er bijvoorbeeld meer behoefte aan extra warmte op de buik, bij mannen is dat aan de zijkant van het lichaam. De sets voor mannen en vrouwen zijn dus zo gemaakt dat zij op de juiste plaatsen verwarmen en ventileren. Rondom de nieren is bijvoorbeeld voor iedereen noodzakelijk om warmte vast te houden, en op die plaatsen is de thermokleding dus voorzin van een geribbelde structuur voor extra warmte.

De Evolution Blackcomb-lijn van Odlo heeft geen naden. Alle speciale functionele zones zijn dus naadloos geïntegreerd. En dat is wel zo prettig, want wanneer je deze thermokleding bijvoorbeeld draagt tijdens de wintersport, dan wil je geen last hebben van naadjes die irriteren onder je kleding.

Geurremmende vezels

En dan heeft de Evolution Blackcomb nog iets extra’s, want veel wintersporters aan zal trekken. Door de stof heen zijn zogenaamde geurremmende vezels geweven die nare geuren voorkomen. Wanneer je van plan bent om een hele wintersportweek te doen met één set thermokleding, dan is dat denk ik net iets teveel van het goede, maar je kunt deze onderlaag prima twee dagen dragen zonder dat het gaat stinken. En zelfs nog wel langer.

De Evolution Blackcomb set van Odlo bestaat uit een lange broek en een shirt. Wat betreft het shirt heb je daarbij keuze uit een lage hals of een shirt met een facemask, voor nog wat meer bescherming aan je gezicht en hals. Goed om te weten is dat tijdens de productie gebruik wordt gemaakt van de door Odlo zelf ontwikkelde Greentec-technologie met 38 procent gerecycled polyester. Zo draagt deze thermokleding toch ook weer een stukje bij op gebied van duurzaamheid.

Evolution Blackcomb van Odlo: zeer technische thermokleding
Evolution Blackcomb van Odlo: zeer technische thermokleding

Thermokleding: doen en niet doen

Je weet dus nu dat je in de winter drie lagen moet dragen om je optimaal te beschermen tegen kou. Maar er zijn nog een paar dingen die je moet weten.

  • Draag géén katoen als onderlaag. Katoen heeft namelijk als eigenschap dat het vocht vasthoudt en is daarmee ongeschikt als thermokleding. Wanneer de laag die je op de huid draagt vocht kan vasthouden, zul je het heel snel koud krijgen. En dat is precies wat je in de winter niet wilt hebben.
  • Wanneer het écht koud is kun je het beste kiezen voor een extra tussenlaag in de vorm van dons. Naast fleece en merinowol is dat wel het beste materiaal om te isoleren en jou dus warm te houden.
  • Wat betreft de shell – de buitenlaag – heb je de keuze uit en softshell en een hardshell. De naam zegt het al, maar een softshell is veel soepeler en vaak ook wat minder sterk. Voor extreme omstandigheden kies je dus voor een hardshell.
  • Maak optimaal gebruik van het drielagenprincipe: wanneer je het te warm krijgt, trek dan ook een overbodige laag uit. En trek die snel weer aan wanneer het koud wordt. Het té warm of té koud hebben is niet fijn en kan het plezier van het buitenzijn behoorlijk verpesten en dat is niet de bedoeling.
De buitenste laag is de shell, die je beschermt tegen regen en wind
De buitenste laag is de shell, die je beschermt tegen regen en wind
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wintersport

Zwitserland heeft nu de steilste kabelbaan ter wereld

Op 14 december 2024 is in Zwitserland de steilste kabelbaan ter wereld open gegaan. Deze verbindt het autovrijedorp Stechelberg in het Lauterbrunnendal direct met Mürren (in de Bern regio). Het is de steilste kabelbaan ter wereld met een stijgingspercentage van maar liefst 159,4 procent.

Winter19.12.2024

Zwitserland heeft nu de steilste kabelbaan ter wereld

stijgingspercentage van 160 procent
Canada in de winter: de beste tips voor een droomreis naar Edmonton & Jasper

Op wintersport in Canada is voor velen een droom. Skiën of snowboarden in een uitgestrekt winterlandschap, tussen eindeloze bossen en omgeven door een serene stilte is een ronduit unieke ervaring. Wintersport in Canada is zo'n ander ervaring dan in de Alpen.

Winter12.12.2024

Canada in de winter: de beste tips voor een droomreis naar Edmonton & Jasper

Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport

Winter05.12.2024

Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

Een wintersport kun je zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Een hoop dingen heb je namelijk zelf in de hand, waarbij de bestemming, reisperiode en accommodatie al een heleboel bepalen. Lees onze tips door als je e...

Winter04.12.2024

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk

Met de zon in je gezicht en knisperende sneeuw onder je voeten verdwijnt alle stress uit je lijf. En met iedere teug verse berglucht die je inademt voel je je energieker worden. Dat is wat wintersport met je doet. En dat...

Winter20.11.2024

Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk

De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden

Een adembenemend Alpendecor, perfecte pistes en de gezelligste après-ski van Oostenrijk zijn dé ingrediënten voor een topvakantie in Sölden. Het is een van de top wintersportbestemmingen in Oostenrijk. Indrukwekkende gletsjers zorgen hier voor uitstekende sneeuwcondities en een lange skiseizoen.

Winter12.11.2024

De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden

De enige McSki ter wereld vind je in Zweden

Van wintersport word je hongerig. Een McSki op de piste is dan een uitkomst. Na een afdaling pak je even een burgertje terwijl je al skiënd door de McDrive gaat. Je moet er wel voor naar Lindvallen in Zweden.

Winter07.11.2024

De enige McSki ter wereld vind je in Zweden

De 7 mooiste skigebieden van Europa

De mooiste skigebieden van Europa? Waar moet je dus zijn voor je volgende wintersportvakantie, en in welke gebieden moet je als wintersporter ooit een keer geweest zijn? Wij hebben de mooiste skigebieden in Europa voor j...

Winter05.11.2024

De 7 mooiste skigebieden van Europa