Lifestyle

Met deze drie Ierse gerechten maak je van kerst thuis een feestje

Avatar foto
Marloes de Hooge

Het wordt een andere kerst dan we gewend zijn. Geen kerst in de sneeuw, op een zonovergoten eiland of aan een lange tafel met de hele familie bij elkaar. Dat neemt niet weg dat je er thuis geen feestje van kunt maken. Wil je toch een werelds gevoel ervaren tijdens het kerstdiner, maak dan een driegangenmenu uit een van je favoriete landen. Ben je gek op ruige natuur en mythische verhalen, dan is een Iers kerstdiner de beste keuze. Met deze drie Ierse gerechten maak je van kerst thuis een feestje!

Beroemde Ierse gerechten

Denk je aan Ierland, dan denk je aan Irish stew. Een stoofschotel met aardappel, ui, wortel en lamsvlees. En natuurlijk Guinness, het wereldberoemde donkere, bittere bier uit Dublin. Vaak wordt gedacht dat de Ierse keuken vrij eenvoudig is, maar ook die heeft de afgelopen decennia een transformatie doorgemaakt en is verrassend veelzijdig.

Een typisch kerstdiner uit Ierland heeft een aantal ingrediënten die onmisbaar zijn. Zonder Glühwein, versgebakken (soda)brood, kalkoen en Christmas pudding is een Iers kerstdiner niet geslaagd. Eenvoudige gerechten met en grootste smaak, die eigenlijk iedereen kan bereiden.

1. Sodabrood met whiskyboter

Een kerstdiner in Ierland begint met een goed stuk brood met boter. Sodabrood met whiskyboter is de Ierse variant van het Hollandse stokbroodje kruidenboter. Al moet ik zeggen dat de Ierse variant echt next level is.

Sodabrood is heel eenvoudig te maken, je bakt het namelijk gewoon in de pan. En het mag er ook ‘rustiek’ uitzien, het hoeft allemaal niet te perfect. Het bereiden is zó eenvoudig, dat je haast gaat denken het verkeerd te doen.

Ingrediënten sodabrood

  • 400 gram bloem
  • 15 gram suiker en zout
  • 6 gram baking powder
  • 300 ml karnemelk

Meng alle ingrediënten en bak het in een pan (zonder bakvet, met alleen een laagje bloem in de pan). Na 10-15 minuten even omdraaien en de andere kant bakken. Et voila!

Ingrediënten whiskyboter

  • 250 gram boter (liefst Ierse boter: Kerrygold)
  • 30 ml whisky
  • zeezout
  • walnoten

Laat de boter smelten en bruin worden. Voeg de whisky en het zout toe (als de pan van het vuur is). Zet de warme boter in een kom in een bak ijs en blijf kloppen tot de boter weer een luchtige, vaste substantie is geworden. Verkruimel wat walnoten, ter decoratie bovenop.

Sodabrood met whiskyboter
Sodabrood met whiskyboter

2. Kalkoen met cranberrysaus

Kalkoen is hét traditionele hoofdingrediënt van een Iers kerstdiner en er zijn vele manieren om de kalkoen te bereiden. Vooral in de vulling van de kalkoen kun je eindeloos variëren. Maar het wordt pas écht lekker als je er cranberrysaus bij maakt, zoals ze die in Ierland ook eten. En om die op smaak te krijgen heb je slechts één verrasssend ingrediënt nodig.

Ingrediënten cranberrysaus

  • 200 gram verse cranberries
  • 40 ml rode port
  • 120 ml rode wijn
  • 30 ml rode wijnazijn
  • 75 gram suiker
  • 1 sinaasappel, sap en zeste
  • 10 gram gemberpoeder
  • 25 gram gedroogde cranberries
  • blokje kippenbouillon (of kalkoen als je dat ergens kunt vinden)

Rode port, wijn, azijn, suiker en gemberpoeder in een pan aan de kook brengen. Doe de verse cranberries erbij tot ze openbarsten. Maak er in de blender een gladde massa van. Haal door een zeef, voeg het sap van 1 sinasappel en het bouillonblokje (hah, de verrassing) toe en verhit nogmaals.

Onder de huid gevulde kalkoen
Onder de huid gevulde kalkoen
Ook lekker voor erbij: colcannon, een stampotje met aardappel en spruitjes
Ook lekker voor erbij: colcannon, een stampotje met aardappel en spruitjes

3. Irish Christmas pudding

Christmas pudding is een vrij bijzonder en vooral traditioneel Iers dessert. Het bijzondere zit ‘m in het feit dat je dit dessert maanden van tevoren maakt. Voor kerst 2020 ben je dus misschien wat aan de late kant.

Irish Christmas Pudding is een stevig gestoomde taart die gemaakt wordt met onder andere een mengsel van fruit, kruiden en cognac. Al in de 14e eeuw werd dit gerecht in Ierland gegeten. Volgens de Ierse traditie plaats je een takje hulst bovenop de pudding als bescherming te bieden over het huishouden. Zorg wel dat je cognac in huis hebt om de Christmas pudding te flamberen, want een beetje extra spektakel kan dit dessert wel gebruiken.

Ingrediënten Christmas pudding

  • 250 gram boter (zachte boter)
  • 500 gram mix gedroogd fruit (klein)
  • 75 gram gesuikerde zeste van citroen en sinaasappel
  • 500 gram krenten & rozijnen
  • 2 appels (geschild & klokhuis verwijderd)
  • 60 ml brandy/cognac
  • 5 gram allspice-poeder
  • 10 gram kaneelpoeder
  • 5 gram nootmuskaatpoeder
  • 60 gram amandelschaafsel
  • 3 eieren
  • 100 gram bruine basterd suiker
  • 75 gram witte broodkruimels
  • 140 gram bloem

Mix de kruiden, amandel en appel tot het fijn is. Meng met bloem, gedroogd fruit, zeste, krenten en rozijnen, broodkruimels, suiker, eieren en brandy. Voeg na 2/3 minuten mengen de boter erbij. Vet de vorm in met boter en leg een rond vetvrij papiertje in de bodem van de vorm. Vul de vorm en leg een stuk vetvrij papier erop. Wikkel de vorm waterdicht in vershoudfolie en stoom de pudding voor 6 uur. Bewaar op een droge koele plaats voor 2/3 maanden.

Irish Christmas pudding
Irish Christmas pudding

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.