Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Het merk Thule ken je ongetwijfeld, dat vooral bekend is geworden met dakdragers, dakkoffers en skiboxen. In het wintersportseizoen zie je ze volop boven op de auto voorbij komen. Al doet dit merk inmiddels nog veel meer. Thule is uitgegroeid tot een van de toonaangevende spelers in de reiswereld, met een range producten voor in en op de auto, van bagage tot daktenten. Met eigenlijk maar één doel: een actief leven makkelijker maken, maar dan wel in stijl.
Een stukje geschiedenis
De geschiedenis van Thule gaat terug naar het jaar 1942. In het Zweedse plaatsje Hillerstorp (in de regio Småland in het zuiden van Zweden) richtte Erik Thulin een bedrijf op dat in eerste instantie vismateriaal produceerde. Later ging hij aan de slag met producten die meer lijken op het Thule dat wij kennen. De eerste dakdragers stammen uit het jaar 1962 en de eerst skibox werd in 1977 gelanceerd. Inmiddels zijn we ook een aantal overnames verder, maar één ding is altijd onveranderd gebleven, en dat is de Zweedse hang naar tijdloos design en topkwaliteit. Dat zit er zó ingebakken en is een van de belangrijkste pijlers waar het bedrijf op staat.
In het Thule testcenter in Hillerstorp (en tevens de locatie van een van de eigen fabrieken) krijg ik een rondleiding en daarmee een uniek kijkje in de keuken van dit merk.
Op deze plek worden prototypes ontwikkeld, worden verschillende onderdelen geproduceerd die naar andere fabrieken gaan én vinden virtuele en fysieke crash tests plaats. Het is tof om de gigantische hal te zien waarin dummies op hoge snelheid nieuwe autostoeltjes voor kinderen testen, maar zeker zo indrukwekkend is het om het proces van productidee naar schets naar eindproduct te zien. Door alles in eigen huis te ontwikkelen en produceren kan de topkwaliteit die Thule zo belangrijk vindt ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Het designteam streeft bijvoorbeeld altijd naar producten die ‘gedoe- en stressvrij’ zijn. Ze moeten het leven makkelijker maken en als gebruiker moet je er 100 procent op kunnen vertrouwen. De Thule Epos 2 fietsendrager, die ik zelf ook gebruik, is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Nog nooit was het zo makkelijk om fietsen eenvoudig achterop mee te nemen.
Natuurlijk speelt ook duurzaamheid een rol in dit proces. Voor gebruikers betekent dat producten die vooral heel lang meegaan. En in het productieproces wordt gestreefd naar een netto nuluitstoot door onder andere transportafstanden en verpakkingen te minimaliseren.
Nieuwe producten in 2024: ’s werelds eerste trekhaaktent
De focus van Thule ligt op producten om je bagage, uitrusting en kinderen op een veilige, handige maar vooral ook stijlvolle manier mee te nemen. Zoals fietsdragers, cameratassen, dakkoffers, rugzakken en fietszitjes. Alles draait om het ontwikkelen van goede transportoplossingen voor een actieve levensstijl. En dat moet er dan naar de Thule-standaard ook goed uitzien.
Al jaren gebruik ik een aantal van de producten, zoals de tassen voor ski’s, skischoenen en de camerarugtas. Bijzonder is vooral dat de kwaliteit zó goed is, dat je zelfs na jaren intensief gebruik niet eens gebruikssporen ziet.
Ook dit jaar komen er verschillende nieuwe producten op de markt. Voor kinderen waren er al onder andere kinderwagens en fietskarren, maar daar komt dit jaar ook een autostoel bij.
Maar de absolute blikvanger van 2024 wordt de trekhaaktent: de Thule Outset. Het is een tent die op de trekhaak gemonteerd kan worden, de eerste in z’n soort.
Het is een super slim ontworpen tent die je heel eenvoudig op kunt zetten: gewoon op je trekhaak. Het voordeel van deze tent is dat het comfortabeler is dan een gewone koepeltent omdat je niet op de grond slaapt. Dat kan ’s nachts in temperatuur een hoop schelen. Je slaapt op een fijn matras, net iets boven de grond. En het voordeel ten opzichte van een daktent is dat je geen ladder hoeft te beklimmen om erin te komen. In de achterbak zal deze trekhaaktent ook geen ruimte innemen, want je vervoert ‘m namelijk in een koffer achter de auto, zoals je ook fietsen meeneemt. Zo hou je genoeg ruimte over om andere bagage mee te nemen. En doordat de Thule Outset achter de auto hangt, is ook de impact op het rijcomfort en de range van de auto minimaal. Heel even geduld nog, want deze trekhaaktent komt vanaf vanaf eind-voorjaar 2024 op de markt: precies op tijd dus om er komende zomer mee op pad te gaan!
▸ Tip: de producten van Thule koop je online onder andere via Travelbags.