Bart is fotograaf en gek op reizen. Zijn favoriete bestemmingen zijn Noorwegen, IJsland, Finland maar ook Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Hij maakt graag lange wandelingen, is een ontzettende muziekliefhebber en in zijn vrije tijd kookt hij graag.
Nu we de sluitertijd en het diafragma besproken hebben, blijft er nog één onderwerp over: de lichtgevoeligheid (ISO). De ISO geeft aan hoe snel de sensor reageert op het licht dat door de lens op de sensor valt. Een lage waarde (mijn camera begint met 100) geeft aan dat het relatief lang duurt om een foto te maken, een hoge waarde (500, 600, 800 enz.) geeft aan dat het relatief kort duurt om een foto te maken. Hoe lang dit echt duurt hangt af van het diafragma en het aanwezige licht.
Je verhoogt de ISO door extra stops te winnen waardoor foto’s maken in het donker makkelijk wordt. Je hebt al gezien in mijn vorige blogs dat wanneer je de sluitertijd of het diafragma wijzigt, dit hier ook voor geldt.
Ik zal een voorbeeld geven; je bent in een kerk ergens op vakantie en je hebt geen statief bij je, maar wilt de kerk toch zo goed mogelijk fotograferen. Flitsen is vaak niet geoorloofd en heeft ook weinig nut omdat je nooit een kerk in zijn geheel kunt uitlichten (tenzij je een detail wilt fotograferen). Stel je kiest een diafragma (bijv. f8, juiste scherptediepte) en je sluitertijd blijkt 1/15 seconde te zijn dan zal de foto er hoogstwaarschijnlijk bewogen uit zien. Je kunt ervoor kiezen om het diafragma te verlagen naar f7.1 waardoor de sluitertijd korter zal zijn. Maar hierdoor wordt de foto minder scherptediep. Maar je kunt ook de ISO verhogen omdat dit tevens de sluitertijd verhoogt.
Let wel op: hoe hoger de ISO, hoe meer ruis er aanwezig is in een foto. Tot welke ISO jouw camera nog goede kwaliteit foto’s levert en wat jij dus acceptabel vindt, moet je uittesten. Soms moet je een keuze maken om bijvoorbeeld niet de ‘perfecte’ foto te kunnen maken maar juist de foto die de bewuste locatie of voorwerp vastlegt op een zo goed mogelijke manier.
Maar voor sommige fotografen is ruis helemaal geen nadeel. Het geeft de foto een effect mee namelijk. Experimenteer hier maar eens mee en kijk wat je er zelf van vindt. Persoonlijk fotografeer ik zo veel mogelijk met ISO 100 en ga in sommige situaties naar een hogere ISO waarde. Hoger als ISO 1000 gebruik ik vrijwel nooit omdat ik dan liever een statief gebruik (uitzonderingen daargelaten) en ik vind ruis storend voor de foto’s die ik maak. Mijn camera kan ik instellen tot ISO 3200 maar deze waarde heb ik nog nooit gebruikt. Pak je camera er maar eens bij en zet de ISO zo hoog mogelijk en bekijk het resultaat. Doe je bijvoorbeeld aan zwart/wit fotografie dan kun je dit weleens interessant vinden.
Ik wens jullie allemaal heel veel plezier met fotograferen en mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag!
Verder lezen over Fotografie
Lifestyle16.09.2024
9 tips om de mooiste vakantiefoto’s te maken met je telefoon
Gadgets23.03.2023
Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak
Gadgets07.02.2023
Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!
Winter09.02.2021
Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen
Winter06.02.2021
6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!
Gadgets15.10.2020
Polaroid Lab laat je leukste vakantiefoto’s tot leven komen!
Lifestyle15.09.2020
Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!
Natuur27.04.2020