Gadgets

Dit is de ideale koptelefoon voor op reis

Avatar foto
Marloes de Hooge

Steeds meer mensen reizen met een koptelefoon met noise cancelling. En dat is een hele slimme keuze, want dat heeft een heleboel voordelen. Zo kun je omgevingsgeluid reduceren wanneer je daar behoefte aan hebt en dat is bijvoorbeeld in het vliegtuig echt een verademing. Muziek luisteren en films en series kijken wordt met deze functie ook zoveel fijner. Een koptelefoon met noise cancelling is echter niet goedkoop en voor zo’n investering wil je natuurlijk wel de beste keuze maken. Daarom heb ik deze voor je uitgetest, de WH-1000Xm2 van Sony. Hier lees je mijn bevindingen!

Reizen maakt je moe, hoe je het ook wendt of keert. En als het je lukt om de reis zelf minder vermoeiend te maken, dan heeft dat ook positieve gevolgen voor de rest van de vakantie. Eén van de dingen die daar een grote invloed op hebben is verveling: tijdens een eventuele vertraging of gewoon het hangen en wachten op vliegvelden, bus- en treinstations kun je je soms behoorlijk vervelen. De kunst is om juist op die momenten wat entertainment te zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van een boek of muziek.

Natuurlijk kun je kiezen om een simpel setje oortjes mee te nemen – die je bijvoorbeeld bij je telefoon krijgt – maar die gaan na een tijdje zeer doen aan je oren en geven zeker niet de kwaliteit die je zoekt. Een goede koptelefoon met noise cancelling is een veel beter idee en ik zal je vertellen waarom je daar zo blij van zult worden.

Goudkleurige Sony WH-1000Xm2
Goudkleurige Sony WH-1000Xm2

Wat zo fijn is aan de Sony WH-1000Xm2

Hoewel de naam misschien niet zo aantrekkelijk klinkt – en ook moeilijk te onthouden is – is deze koptelefoon zelf wél aantrekkelijk. De Sony WH-1000Xm2 is wat mij betreft de mooiste die ze bij Sony tot nu toe hebben gemaakt. Ik koos voor de kleur goud, maar dit model is ook verkrijgbaar het zwart. Natuurlijk is het uiterlijk misschien minder belangrijk dan de functionaliteit, maar ik vind het toch prettig dat het er wel tof uitziet. Wat dat betreft zit je met deze koptelefoon dus helemaal goed, met glanzende en matte gouden details. En het ontwerp ziet er ook vrij robuust uit: je ziet en voelt meteen dat dit een product van goede kwaliteit is en niet snel kapot zal gaan.

De oorschelpen vallen met zachte kussens precies om je oren heen. En waar andere koptelefoons nog weleens hoofdpijn willen veroorzaken omdat deze kussens toch nét iets te hard op je hoofd drukken, heb ik daar met deze koptelefoon helemaal geen last van. Zelfs niet wanneer je deze uren achter elkaar draagt, dan nog zit het prettig. Datzelfde geldt voor de hoofdband: die is voorzien van een zacht kussentje zodat je ook boven op je hoofd geen vervelende druk zult voelen.

Het bedienen van Sony WH-1000Xm2 is ook al zo makkelijk: door te vegen met je vinger op de rechteroorschelp kun je geluid harder en zachter zetten. Dat kan natuurlijk ook via het device waaraan je de headset gekoppeld hebt, maar op je oor is zoveel makkelijker.

Hoe werkt de noise cancelling?

Via Bluetooth koppel je de headset aan je smartphone of laptop, maar mocht je een kabeltje willen of nodig hebben, dan zit dat er ook bij. De noise cancelling kun je eenvoudig met een knopje inschakelen. Hiermee sluit je je af voor omgevingsgeluiden en ruis en dat is zó fijn. Met welk vervoersmiddel je ook reist, er is altijd geluid. Van mensen om je heen, van motoren, van de wind. De Sony WH-1000Xm2 is niet in staat om alles te dempen, dat doet geen enkele koptelefoon, maar zorgt er wel voor dat je zoveel minder last hebt van herrie om je heen.

Je kunt deze functie inschakelen zonder dat je je koptelefoon verder voor iets anders gebruikt. Dan geniet je dus wat meer rust om je heen en eerlijk gezegd is dat hoe ik een noise cancelling headset het vaakst gebruik. Niet zozeer om muziek te luisteren, maar puur om wat meer rust om me heen te hebben. In een trein bijvoorbeeld vind ik het heerlijk om lekker naar buiten te staren en in gedachten verzonken te zijn. Dan is het zo lekker om omgevingsgeluid te kunnen verminderen.

Maar het is nu eenmaal ook zo fijn wanneer je films en series kijkt. Sinds we series en docu’s op Netflix kunnen downloaden om ze offline te kijken, kijk ik ook steeds vaker dit soort dingen onderweg. Wanneer je met de noise cancelling-functie ingeschakeld een film of serie opzet, hoor je echt niets anders dan het geluid van waar je naar aan het kijken bent. Dan moet de herrie om je heen wel zó heftig zijn, wil je daar nog iets van meekrijgen.

Om de Sony WH-1000Xm2 op te bergen krijg je een bijpassende case. Het is een hele stevige, lichtgewicht case waar je de koptelefoon in kunt stoppen door ‘m op te vouwen. Dat vouwen gaat overigens zeer eenvoudig: er is maar één manier waarop dat past, maar dat heb je meteen door. Die case is wel zo prettig, want daarmee is de koptelefoon ook goed beschermd wanneer je deze bijvoorbeeld onderin je handbagage stopt. Zo kan er in ieder geval niets kapot gaan wanneer je ‘m niet gebruikt. Je krijgt er overigens ook een vliegtuigstekker bij – die zit in de case – met twee tanden. In vliegtuigen heb je namelijk vaak twee ingangen voor een koptelefoon en met deze adapter kun je gewoon je eigen headset gebruiken.

Handige, stevige case
Handige, stevige case
Zo vouw je de koptelefoon op
Zo vouw je de koptelefoon op

Koppelen via de app heeft nog meer voordelen

Sony heeft speciaal voor headphones een app ontwikkeld en het is wel slim om die te downloaden wanneer je de WH-1000Xm2 gebruikt. Deze app kun je namelijk automatisch een scan laten doen welk niveau van noise cancelling jij nodig hebt. Daarvoor worden metingen van het omgevingsgeluid uitgevoerd en daarop wordt de ruisonderdrukking geoptimaliseerd.

Deze app is zelfs in staat om profielen te bepalen van jou, van wanneer je achter je computer zit te werken tot wanneer je reist met openbaar vervoer. Je zult merken dat deze koptelefoon zich daar automatisch aan aanpast en dat vind ik toch wel zeer uniek en een van de meest toffe kenmerken van dit apparaat (los van het feit dat ‘ie goud en daarom cool is).

En de batterij?

Een heasdet met noise cancelling moet je natuurlijk opladen voordat je er gebruik van kunt maken. Sony zegt zelf dat je deze met een volle batterij ongeveer 30 uur draadloos de noise cancelling kunt gebruiken. Ik heb de uren niet exact bijgehouden, maar kan je vertellen dat het aardig in de buurt komt. Wanneer je overigens het audiokabeltje gebruikt is dat nog weer zo’n 10 uur langer. Meer dan lang genoeg dus om een hele lange reis mee te maken. Nieuw-Zeeland, Australië, Hawaï: je kunt heel ver weg gaan en nog steeds plezier hebben van deze koptelefoon.

Ja, daar hangt dan een hoog prijskaartje aan, maar dat is dit soort apparaten nu eenmaal waard. In het geval van de Sony WH-1000XM2 is dat 380 euro. Het is een aankoop voor de komende jaren, je kunt zo’n koptelefoon ook in het dagelijks leven volop gebruiken (kantoor, onderweg naar je werk, thuis wanneer je geliefde iets anders wil kijken dan jij) en gaat er simpelweg zoveel plezier aan beleven. Als je ergens in moet investeren om reizen niet alleen leuker, maar ook minder vermoeiend te maken, dat is het toch wel in dit.

Koppelen met de Sony-app voor headphones heeft veel voordelen
Koppelen met de Sony-app voor headphones heeft veel voordelen
Door te `swipen` op je oorschelp kun je het volume regelen
Door te `swipen` op je oorschelp kun je het volume regelen

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.