Als je ooit in een heldere zee hebt liggen snorkelen en hebt genoten van de flora en fauna van het onderwaterwereldje heb je er misschien wel eens aan gedacht om ook ‘echt’ te gaan duiken. Maar ja, dan moet je weer op cursus, al dat zware materiaal aan doen en dan is de ervaring toch niet meer hetzelfde. Gedoe, en nog duur ook.
De makers van de MiniDive willen dat probleem deels oplossen: je zult nog steeds moeten leren hoe je precies duikt en daar verstandig mee om gaat, maar doordat de tank van de Minidive klein en licht (1 kilo) is kan ‘ie met een miniem harnas zo op je borst liggen en kun je eigenlijk zwemmen alsof je onderwater kunt ademen, zonder je letterlijk bezwaard te voelen door het materiaal.
Niet alleen is het dus allemaal lichtgewicht en klein, een ander voordeel van dit systeem is dat het heel makkelijk na te vullen is. Natuurlijk, een kleine tank betekent minder lang onderwater. Je kunt tussen de vijf en tien minuten er mee door, afhankelijk van hoe veel je doet in je tijd onderwater. Doordat het echter een tank van 100 liter is kun je ‘m zelfs met een handpomp weer vullen. Je kunt een compressor gebruiken, lucht uit een grote tank halen, het kan allemaal.
Voor mensen die bijvoorbeeld met een boot bezig zijn of op een lange reis gaan is het wel handig om altijd even onderwater te kunnen voor een check en geen onnodige plek in te moeten ruimen voor (extra) tanks. Doordat de regulator niet vast zit aan de tank is het ook nog eens heel gemakkelijk om een tank te vervangen voor een andere.
Gaaf ding dus, en als je het vergelijkt met wat een setje scuba gear kost ook nog heel betaalbaar. Het setje met een tank, harnas en de handpomp kost rond de 700 euro. Uiteindelijk is dit ding met de relatief korte duiktijd vooral bedoeld voor mensen die graag in relatief ondiepe wateren willen duiken en een beetje vissen kijken.
Uiteindelijk is je veiligheid echter het belangrijkste, dus het is wel ook slim om de MiniDive te gebruiken waar ‘ie voor bedoeld is. De set is geschikt voor duiken tot 3 meter volgens de certificatie. Het materiaal kan dieper aan, maar dat is wellicht niet zo verstandig, dus zou ik ook niet doen. Lekker een beetje in warm water tussen de vissen hangen, dat klinkt wel als een prettige bezigheid, die met de MiniDive langer kan duren dan je wil, met alle vrijheid.
[Afbeeldingen © MiniDive]