Voor een dosis Italië moet je in het dorp Oudenbosch in West-Brabant zijn. Hier waan je je voor heel even in Rome, als je de Brabantse versie van de beroemdste kerk ter wereld bezoekt. Maar er is meer te doen in Oudenbosch!
Als je aan komt rijden over de A17 zie je ‘m al in je ooghoeken al liggen: de basiliek van Oudenbosch. Voluit is het de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara. Het is hét icoon van het dorp. Deze basiliek is zo beroemd omdat ‘ie gelijkenissen vertoont met de Sint Pieter in Vaticaanstad. Het is geen kopie, zoals veel mensen denken, maar gelijkenissen zijn er wel degelijk. De basiliek in Oudenbosch is een stuk kleiner, maar zeker niet minder imposant. In het dorp zelf kun je er niet omheen: de 63 meter hoge groene koepel steekt overal bovenuit en zie je bijna overal.
Hoewel de basiliek van Oudenbosch er oud uitziet, is dat niet het geval. Tenminste, voor een kerk is het nog een relatief jong exemplaar. De basiliek werd in 1865 gebouwd en pas in 1892 was ‘ie af. Aan de buitenkant dan, want er werd nog tot 1930 door de lokale kunstenaar Kiske Raaijmakers aan decoratie en schilderwerk gewerkt. Er zijn zelfs kopieën van schilderstukken uit de Sixtijnse kapel in Oudenbosch te vinden.
Leuk om te weten: Aan het ontwerp heeft ook Pierre Cuypers meegewerkt, de beroemde Nederlandse architect die ook het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam ontworpen heeft. Cuypers ging destijds naar Rome om de Sint Pieter te bewonderen en heeft zijn eigen variant op de beroemdste kerk ter wereld getekend met overeenkomsten én verschillen. De bijzondere band met de Sint Pieter heeft ervoor gezorgd dat de paus de kerk in Oudenbosch tot basiliek heeft benoemd. De voorgevel is overigens deels geïnspireerd op de gevel van de Sint Jan van Lateranen, de Pauselijke Aartsbasiliek in Rome.
▸ Tip: Binnenkijken kan altijd en is leuk om te doen. Klim dan zeker ook de 144 treden omhoog voor een uniek kijkje in de koepel van de basiliek.
Aan de overkant van de basiliek ligt het mooiste plekje van Oudenbosch verscholen. Je hoeft alleen maar de straat over te steken. De kapel van Saint Louis en de omliggende binnenplaats (cour) zijn voor liefhebbers van architectuur en fotografie een must-see. Saint Louis is een voormalige jongensinternaat. Deze kapel is een stuk kleiner dan de beroemde basiliek, maar met de binnenplaats samen is het uniek plekje, waar het altijd lekker rustig is.
Naast Saint Louis ligt nóg een geheim van Oudenbosch: het Arboretum. Deze voormalige kloostertuin was lange tijd alleen toegankelijk voor broeders, maar werd in 1996 opengesteld voor publiek. Het is een schitterende botanische tuin met unieke planten en bloemen.
Leuk is dat delen van het Arboretum thematisch is ingericht. Zo is er bijvoorbeeld een Amerikaans deel en een Aziatisch deel, met bloemen, planten en bomen die in de verschillende werelddelen voorkomen.
Via Google Streetview kun je alvast een online wandeling door de botanische tuin maken en krijg je ook een goede indruk van de grootte ervan. Deze is namelijk ruim 4 ha groot en super rustig. Een heerlijk plekje dus om doorheen te wandelen.
Dé must-see van het Arboretum, en wat mij betreft de allermooiste boom die je hier gaat vinden, is de treurbeuk. Hoe oud deze boom is, is niet bekend, maar dat ‘ie heel oud is, is zeker. Met de hangende takken en groene bladeren is het een soort natuurgrot. Niet zo lang geleden zijn wat takken deels afgebroken dus je mag er niet recht onder gaan staan, maar ook vanaf de zijkant krijg je een goede indruk.
Hier vind je meer informatie over het Arboretum en de openingstijden.
Om een wandeling door Oudenbosch nog leuker te maken kun je de Kleine Mensjes route doen. Zeker met kinderen is dat tof om te doen.
Het is een wandeling langs 40 kleine kubussen, die verspreid in het centrum te vinden zijn. De meeste Kleine Mensjes zitten in een kubus. De mensjes zijn klein, maar dat zijn de kubussen ook (slechts 2,3 bij 2,3 centimeter). Je moet ze echt zoeken dus.
Hier vind je de wandelroute van vijf kilometer met daarbij het verhaal achter iedere vindplaats. Je krijgt aanwijzingen waar te zoeken, maar soms is dat nog best een uitdaging!
Wil je nog een stukje wandelen, loop dan door naar de jachthaven van Oudenbosch. Wil je het water op, ga dan aan boord van de Merijntje Gijzen en doe de Waterpoort rondvaart, een route over de Mark en Dintel tot aan de Volkerak en terug. Dat is een mooie route om te varen, zeker in de zomermaanden!
▸ Tip: ben je in het weekend in Oudenbosch, ga dan zeker ook even kijken bij Breda International Airport. Om kleine vliegtuigen te spotten, het vliegend museum te bekijken of misschien wel om zelf een parachutesprong te maken? Bijkomen met een lekkere lunch kan daarna bij restaurant Bargo of bij restaurant de Cockpit.
Wil je langer blijven en ook overnachten in Oudenbosch? Dan is B&B Sjiek Basiliek een toffe plek, met gegarandeerd volledige privacy. Het is een exclusieve B&B met sauna, jacuzzi en zelfs een verwarmd zwembad. En dat midden in het centrum. Er zijn slechts twee kamers: boek je een kamer voor twee personen, dan wordt de andere kamer niet verhuurd (of jij moet die allebei willen boeken).
Een weekendje Oudenbosch kun je afsluiten met een lekkere lunch bij de Hapfabriek (tussen Hoeven en Zevenbergen) op een hele toffe locatie aan het water.
Tot snel in het Brabantse Rome!