Ooit gehoord van de Gemeente Halderberge? De kans dat je ja gaat zeggen is waarschijnlijk wel best klein. Er is in Nederland namelijk geen dorp, stad of plaats met een deze naam. De Gemeente Halderberge bestaat pas sinds 1997 als gevolg van de gemeentelijke herindeling in de provincie Noord-Brabant en is een samenvoeging van de gemeenten Hoeven, Oudenbosch en Oud- en Nieuw-Gastel. En daar horen ook de plaatsjes Stampersgat en Bosschenhoofd bij.
Samen vormen ze het hart van West-Brabant, ingesloten tussen Roosendaal, Moerdijk en Etten-Leur. Een geliefde regio, waar mensen komen voor een vakantie, om een weekendje te relaxen en wat cultuur te snuiven in het zuiden, om te fietsen en om gebruik te maken van de vele mogelijkheden die je hier gaat vinden. Halderberge ligt op een half uurtje van Rotterdam en Antwerpen. Het is daarom ook een prima vertrekpunt om deze steden eens gaan te bezoeken. De bekendste trekpleister in Halderberge is ontegenzeggelijk de Basiliek van Oudenbosch, een verkleinde kopie van de Sint-Pieter in Rome.
Je kunt er niet om heen: als we de stad Breda even buiten beschouwing laten is Oudenbosch misschien wel het mooiste dorp van West-Brabant. De gemeente Oudenbosch, noem het maar de hoofdstad van Halderberge, heeft volop verborgen plekjes die meer dan de moeite waard zijn. En daar kom je pas achter als je met wat een stadsgids een uurtje door de stad loopt.
Zin in een korte vakantie of dagje weg naar de gemeente Halderberge? We hebben de leukste dingen om te doen en de mooiste plekken om te zien voor je op een rij gezet!
Voor we je meenemen langs een aantal bijzondere plekjes in Halderberge gaan we eerst maar eens de lucht in. En dat doen we vanaf vliegveld Seppe bij Bosschenhoofd, want zo noemen de West-Brabanders het vliegveld nog steeds. In werkelijkheid heeft het vliegveld sinds 1 maart 2014 een nieuwe naam: Breda International Airport. Die naam is gekozen om de verzakelijking van het vliegveld tot uiting te brengen.
Vanaf vliegveld Seppe kun je naast een rondvlucht over ‘ons mooie Brabant’ ook een vlucht maken over de Biesbosch of een rondje Zeeland doen. Bij het rondje West-Brabant kom je onder andere over Willemstad, Bergen op Zoom, Roosendaal en Breda en kun je goed zien hoe groen het landschap hier is. De rondvlucht duurt ongeveer 30 minuten. Eenmaal in de lucht konden we het niet nalaten om dan toch maar ook even de Basiliek van Oudenbosch te fotograferen.
Eenmaal terug op de grond komen we een ‘Valkenier’ tegen, maar dan een zonder valk maar mét een indrukwekkende buizerd. Van dichtbij is het een prachtig dier. Wim Jongmans is hier dagelijks te vinden met zijn roofvogel. Wim en zijn buizerd zorgen namelijk voor de veiligheid van iedereen die hier het luchtruim kiest. De aanwezigheid van deze stoere roofvogel zorgt ervoor dat ervoor dat andere vogels wel uitkijken om hier te komen.
Als we van luchthaven Seppe richting Oudenbosch rijden komen we langs Hotel de Reiskoffer, dat in het verleden bekend stond als Sporthotel Bosschenhoofd. Dit voormalig sporthotel is nu een gezellige en ideale plek om wat langer in West-Brabant te verblijven. Het 4-sterren hotel heeft een fraaie bar en een sfeervolle brasserie. De 56 zeer ruime kamers (in een apart bijgebouw) hebben allen een terras of groot balkon zodat je hier vanaf het voorjaar kunt genieten van de natuur. In het hotel bevinden zich ook maar liefst negen vergaderzalen en brainstorm-ruimtes die allen een geheel eigen karakter hebben. Alle zalen beschikken over moderne hulpmiddelen. Daarnaast vind je in Hotel de Reiskoffer ook een sauna- en fitnessruimte. De Reiskoffer heeft de reputatie haar klanten in de watten te leggen.
In de vorige eeuw deed Hotel de Reiskoffer dienst als klooster. Nadat de laatste broeders waren vertrokken naar Oudenbosch werd het klooster omgetoverd tot sporthotel Bosschenhoofd en was het jaren opeenvolgend een populaire locatie voor vele topsporters die hier neerstreken voor hun trainingskamp. In 1996 werd het hotel vanbinnen compleet gerenoveerd en werd het omgedoopt in Hotel de Reiskoffer. Door de week zijn er vooral veel zakelijke gasten, die in het weekend plaats maken voor toeristen die komen genieten van de natuur in dit gebied.
Achter Hotel de Reiskoffer vind je Bosbad Hoeven. We moeten het eerlijk toegeven, die West-Brabanders uit de Gemeente Halderberge maken het je in Google niet makkelijk want ook het populaire Bosbad Hoeven heeft een nieuwe naam. Hoewel ze in de regio nog steevast Bosbad Hoeven zeggen heet dit recreatiepark nu waterspeelpark Splesj (niet te verwarren met Splash) en is het onderdeel van Molecaten Park Bosbad Hoeven. De perfect plek voor op warme zomerdagen.
Ook de vermaarde en eerste Volkssterrenwacht in Nederland ‘Simon Stevin’ (opgericht in 1961 door twee broeders van Saint-Louis in Oudenbosch) werd net als het Bosbad Hoeven eind jaren ’90 eigendom van de Molencaten Groep. En zoals met alles kwam ook hier een nieuwe naam en werd de legendarische Simon Stevin omgedoopt in Sterrenwacht Quasar. In 2008 werd wegens afnemende belangstelling voor de sterrenkunde de sterrenwacht gesloten. Ruim vijf jaar later werd besloten dat de originele Maksutov kijker en koepel weer zouden terugkeren naar het voormalige Jezuïetenklooster van Tivoli in Oudenbosch. In 2014 gingen de deuren van de sterrenwacht officieel weer open met een nieuwe naam: Sterrenwacht Tivoli.
De Sterrenwacht Tivoli vind je in het oude klooster van Oudenbosch van de broeders van Saint Louis tegenover de bekende Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara. Hier vind je ook de gelijknamige Brasserie Tivoli. De Brasserie is waarschijnlijk wel de populairste plek in Oudenbosch mede door het fraaie tuinterras aan de achterzijde waar ook de kloostertuin te vinden is. Het terras (de klassieke uitsmijter is een aanrader) is ook populair voor bezitters van elektrische fietsen die je hier gratis kunt opladen.
De Basiliek van Oudenbosch – voluit de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara – is dé grote publiekstrekker in Oudenbosch en Halderberge. De vermaarde Pastoor Willem Hellemons wist in 1865 zo’n beetje iedereen tussen Breda en Rome ervan te overtuigen dat in Oudenbosch een geschaalde kopie van de Sint-Pieter in Rome moest worden gebouwd. En zo geschiedde. Letterlijk een prestatie van formaat, die al ruim 130 jaar een begrip is in Nederland.
Wie op het internet op zoek gaat naar deze Pastoor Hellemons gaat zich verbazen over de macht die hij blijkbaar heeft gehad in de gemeente Oudenbosch. Het dorp had zonder enige schroom naar de man kunnen worden vernoemd. De Basiliek is nog steeds in gebruik als gebedshuis, en is daarnaast ook vrij te bezoeken. Op zaterdagen is er om 14.00 uur een rondleiding. Verder zijn er ook audiotours beschikbaar aan de balie in de Basiliek.
De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara is een rooms-katholieke kerk. Deze werd gebouwd tussen 1867 en 1880. De gelijkenis met het grote voorbeeld in Rome is groot: zowel de architectuur als de inrichting werden zonder schroom gekopieerd. Veel van de standbeelden zijn één-op-één overgenomen van de Sint-Pieter.
Zo is de Pietà van Michelangelo nagemaakt in gips met geschilderd marmer. De baldakijn boven het altaar is een kopie van de baldakijn van Bernini en ook werden stukken uit de Sixtijnse Kapel aangebracht onder de kleine koepels in de Basiliek in Oudenbosch.
De Basiliek van Oudenbosch is inmiddels onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, bestaande uit 13 christelijke kerken en synagogen, verspreid over Nederland die het verhaal vertellen van de religieuze geschiedenis van ons land. Er wordt wel eens gezegd dat ze allen een ‘Michelinster’ voor kerken verdienen.
Binnenkort start de Gemeente Halderberge met een nieuw initiatief en worden stadswandelingen verzorgd door de Oudenbosch. Ervaren stadsgidsen nemen je dan mee door een wandeling door de stad en ga je echt verbaasd worden door de historie en de bijzondere rol van kerk, de vermaarde Pastoor Hellemons en de betekenis van broeders van Saint-Louis. Deze stadswandelingen starten bij het Station van Halderberge waar zich ook het toeristisch verkeersbureau bevindt van Visit Halderberge.
West-Brabant is tevens een synoniem voor een rijk bourgondisch leven. Hier is Brabant staat eten en gezelligheid centraal. Ook in de gemeente Halderberge ga je maar tal van plekken vinden waar je heerlijk kunt lunchen, dineren of gewoon een biertje kunt pakken op het terras. Ook het Brabantse kwartiertje is hier rijkelijk aanwezig. Dat betekent dat alles niet in de hoogste versnelling gaat en dat genieten centraal staat.