Op een prachtige plek aan de Lek in Zuid-Holland ligt het charmante stadje Schoonhoven. Het wordt ook wel dé Zilverstad van Nederland genoemd en dat is niet voor niets. Nergens anders vind je zoveel zilversmeden en juwelenwinkels bij elkaar als hier. Met gezellige terrasjes, verleidelijke boetieks en een prachtige, groene omgeving is dit een hele leuke tip voor een dagje weg in eigen land. Of maak er lekker een weekendje weg van. Er is namelijk genoeg te doen in Zilverstad Schoonhoven!
Schoonhoven ligt precies op de grens van de provincies Zuid-Holland en Utrecht, niet ver bij Gouda vandaan. De ligging van de stad is prachtig: direct aan de rivier de Lek. Om er te komen – vanuit zuidelijke richting tenminste – neem je een pontje om het water over te steken. Het centrum is vrij compact en parkeren is er gratis. Je kunt de Zilverstad dus prima te voet ontdekken.
Het is niet alleen de aanwezigheid van tal van zilversmeden en sieradenwinkels dat Schoonhoven zich met trots de Zilverstad mag noemen. De geschiedenis van Schoonhoven en zilver gaat ver terug. Al sinds de 14e eeuw speelt zilver hier een belangrijke rol en werd het op deze plek vervaardigd tot gebruiksvoorwerpen en sieraden. Er komen hier tal van bekende zilversmeden vandaan en daar komen nog steeds nieuwe namen bij. In de Vakschool Schoonhoven worden namelijk nieuwe goud- en zilversmeden opgeleid om dit bijzondere ambacht uit te oefenen. Je vindt er daarnaast ook het Zilvermuseum met een grote collectie Nederlands en Schoonhovens zilver. En dan zijn er nog de evenementen Nationale Zilverdag (2e Pinksterdag) en de Nacht van het Zilver (2e zaterdag in december) waarop ateliers, juweliers, goud- en zilversmeden hun deuren openen. De titel Zilverstad is dus meer dan terecht.
▸ Weetje: er is een groot verschil tussen een goudsmid en een zilversmid. Een goudsmid maakt juwelen en sieraden van zowel goud als zilver. Een zilversmid werkt uitsluitend met zilver en maakt daar gebruiksvoorwerpen van. Een smid die zilveren sieraden maakt is dus een goudsmid.
Via de 17e eeuwse stadspoort de Veerpoort lopen we Schoonhoven binnen. Het centrum van Schoonhoven is beeldschoon. Hoewel het niet groot is, is er toch verrassend veel te zien en doen. Het is met name opvallend hoeveel leuke koffietentjes en boetieks hier zitten. Los van alle leuke sieradenwinkels natuurlijk. Al dat goud en zilver maakt je bijna hebberig!
We stoppen bij Basta Coffee voor een ’tea to go’. Dit gezellige koffietentje is nog maar net open en is de perfecte plek om je dagje weg te beginnen. Vanaf hier loop je het winkelcentrum in, ook wel ‘de haven’ genoemd. Er komen geen boten maar water is er zeker wel.
Sommige goud- en zilversmeden hebben hun werkplaats direct aan de winkel en als je geluk hebt dan kun je daar een kijkje nemen. Zoals bijvoorbeeld bij de moderne sieradenboetiek van edelsmid Marjon Kappers. Zij maakt bijzondere sieraden vanuit haar atelier in het centrum van Schoonhoven. Het is bijzonder om haar aan het werk te zien: dat je een gouden sierraad kunt maken met je eigen handen is pure kunst. En ook bij Marianne Klarenbeek en haar atelier Zilver aan de Lek kun je zo binnenlopen. Zij werkt vanuit het monumentale atelier waar haar opa lang geleden al een zilversmidswerkplaats opende. Of loop binnen bij Rikkoert, veruit de grootste juwelier in de stad die gevestigd is in een oude Joodse synagoge. Zij zijn de makers van de beroemde Schoonhovense kikkerschaal die uit één zilveren plaat wordt gemaakt. In één zo’n schaal zit drie maanden werk, vandaar ook een prijs van ver boven de tienduizend euro.
In Zilverstad Schoonhoven moet je natuurlijk óók naar het Zilvermuseum, dat midden in het knusse centrum zit. Daar zijn uiteraard allerlei exposities te vinden met oude en nieuwe zilverkunst, maar het leuke is dat je er ook workshops kunt doen. Je kunt zelf aan de slag met een hamer en bijtel om bijvoorbeeld van fijn zilverdraad een juweel te maken. Je kunt er oude zilveren theeserviezen bewonderen, maar ook kunstige voorwerpen zoals vazen, doosjes en decoratiestukken. En je kunt er ook van dichtbij zien hoe een echte zilversmid te werk gaat: je kunt er letterlijk op de vingers kijken in de werkplaats.
▸ Tip: heb jij een zilverwerk waarvan je wil weten wat de waarde is, ga dan naar het zilverspreekuur. Hier kun je herkomst en de ouderdom van de stukken
Het zou zonde zijn om alleen naar Schoonhoven te gaan en niets van de omgeving te zien. Zodra je het stadje verlaat sta je namelijk meteen midden in de natuur. De Krimpenerwaard is een zeer groene regio met smalle beekjes, eeuwenoude windmolens en slaperige dorpjes. Een prachtplek om te wonen: de serene rust die hier hangt is heel fijn.
Op een Steppi-E – een elektrische step met een zadel – verkennen we de omgeving. We volgen de rivier de Vlist die door het groene landschap slingert. Zo komen we uit bij de Bonrepasmolen: een idyllischer plaatje ga je hier niet schieten. We rijden door naar de Koeneschans, onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie maar bovenal een prachtige plek met veel water en knotwilgen. Mocht het komende winter weer zo hard vriezen dat er op natuurijs geschaatst kan worden, dan is dit dé plek waar je wil zijn.
Rijden op een Steppi-E is niet alleen super makkelijk maar vooral heel leuk. En niet onbelangrijk: het is een volledig milieuvriendelijk voertuig dat je zonder helm kunt besturen (je moet wel een geldig brommer-, motor- of autorijbewijs hebben). Omdat je een zadel hebt kun je er leuke tochten mee maken: tot de batterij leeg is uiteraard. Ze zijn niet helemaal fluisterstil, maar sowieso een stuk stiller dan bijvoorbeeld een scooter. In de Lopikerstraat in Schoonhoven kun je een Steppi-E huren en dat zou ik zeker doen als je hier bent!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zilverstad Marketing.