Leuven is absoluut een van de mooiste steden van Vlaanderen. Deze stad is vooral bekend van de Katholieke Universiteit Leuven, de oudste universiteit in de Lage Landen. Maar naast de KU staat Leuven vooral ook bekend om bier. Het is de stad van een van de grootste bierbrouwers ter wereld, nu bekend als InBev en voorheen Interbrew. Maar misschien nog wel meer bekend als de brouwer van Stella Artois, Budweiser en Corona. In de volksmond houden we het maar even op Stella.
Als we de stad bezoeken om het jaarlijkse Beer & Innovation Festival te bezoeken merken we pas hoe bier Leuven weet te beheersen. Hier vind je een ongekend aantal biercafés en bierproeverijen. Vooral bevolkt door de duizenden studenten en toeristen die hier komen voor, uiteraard, bier.
Voordat we op zoek gaan naar wat dat Beer & Innovation nu echt betekent bezoeken we eerst ‘het origineel’, de historische Stelle brouwerij waar inmiddels ook andere horeca is gevestigd. Hier zit brouwerij de Hoorn wat naast een restaurant en café ook een co-werkplek en vergaderlocatie is. Dat doe je allemaal op tien meter afstand van de werkelijk prachtige oude koperen ketels, de plek waar miljoenen liters Stella uiteindelijk in vaten het pand verlieten.
De oude brouwerij staat pal naast de haven in een industriële omgeving. Hier gaan oude fabrieksgebouwen en strakke architectuur hand in hand. Het is echt een aanrader om hier een biertje te drinken en eens rustig rond te slenteren door dit gebied. Maar goed we komen niet voor een citytrip maar voor het bier. En dat betekent dat we op bezoek gaan bij een bijzondere bierbrouwer met passie.
Ergens in de wijk Kessel-Lo bevindt een hidden gem, in goed Nederlands een verborgen juweeltje, verborgen in de muren van de straat. Wat ik op dat moment nog niet besef dat dit wel eens de plek is waar alles samen komt. Bier, passie, innovatie en smaaksensaties gaan hier hand in hand in een omgeving waarbij je eerder denkt aan een wielercafé ergens in West-Vlaanderen. De brouwer van Brouwerij De Coureur – Bart – ontkent echter ook maar iets met fietsen te maken te hebben. Hij doet dat zo hardnekkig dat doorvragen weinig zin heeft. En daarbij, we komen voor zijn bieren.
Bart en zijn lief Ine brouwen hun bier met passie en dat laten ze in alles merken. Begonnen als hobby maar pas na een fietsongeluk (geen vragen) werd het allemaal serieus. Het bier van Bart en Ine is alleen te koop in de Brouwerij en in enkele cafés in Leuven. Buiten het bijzondere en smaakvolle karakter van zijn bieren is er nog iets wat een bezoek waard is. Bart presenteert zijn vier bieren namelijk op een plankje samen met vier verschillende smaken macarons.
De opzet is simpel, je neemt een hap van een macaron en daarna een slok bier. Die twee hebben samen iets waardoor er sprake is van smaaksensaties die je nog niet eerder hebt geproefd. En dat is zo speciaal dat je dit plekje echt een must visit is.
Waar moet je aan denken bij een Innovation Beer Festival? Het klinkt namelijk een beetje high-tech. Robots die bierbrouwen of andere slimme technieken die het gerstenat op miraculeuze wijze bij de liefhebber weten te presenteren? Het is in werkelijkheid allemaal net even anders want hier presenteren 16 verschillende bierbrouwers van over de hele wereld hun nieuwe bieren. Bieren die niet smaken als bier, bieren die qua uiterlijk wel lijken op bier en bieren waar de kenner van zegt, dit is echt zo geweldig. Ik moet er eerlijk in zijn, die bieren zijn ook smaaksensaties maar testen wel je jouw persoonlijke smaak.
Dit bierfeestje georganiseerd door Brouwerij Hof ten Dormaal (die bezoeken we een dag later) heeft lef en neemt de bezoeker (lees: echte bierliefhebbers) mee in een ontdekkingsreis langs gepassioneerde bierbrouwers die duidelijk op zoek zijn naar nieuwe smaken. Zoals gezegd die nieuwe bieren smaken niet altijd naar bier, zijn vaak ongekend bitter en lijken niet op het bier zoals wij dat meestal achterover weten te slaan. Leffe en Karmeliet zijn bieren voor watjes, niet voor bierliefhebbers wordt mij uitgelegd. Hier zijn smaken die moeten wennen, bieren met een verhaal en bieren die vaak in kleine hoeveelheden worden gebrouwen. Ze zijn soms kostbaar maar veranderen wel de biercultuur. Het is verrassend en bijzonder en geweldig om mee te maken.
De keurmeesters, zo mag je de aanwezige bierliefhebbers best noemen, proberen letterlijk alle bieren te proeven. Zestien bierbrouwers met soms drie tot vier smaken, ga er maar aan staan. De sfeer is zeldzaam, geen dronken gedoe maar eerder gezellig en relaxed. Wie honger heeft kan terecht bij foodtrucks. Na het bezoek verlang je echter wel naar een biertje en zou ik dubbele cijfers over hebben voor een bolleke (De Koninck) maar dat ga je in Leuven niet hardop zeggen. Ik blijk duidelijke geen kenner te zijn maar slechts een liefhebber. Soms moet je daar maar gewoon genoegen mee nemen, al denk ik wel volgend jaar nog maar eens een poging te gaan wagen.
Na de smaaksensaties van het Leuven Beer Innovation Festival bezoeken we een dag later de Brouwerij Hof ten Dormaal. Gelegen op een steenworp van de festivallocatie van Rock Werchter. Onze biergids van gisteren, in het dagelijks leven een geschiedenisdocent, blijkt ook hier te werken. Het is de bevestiging van mensen hun passie. En zo sta je in de buitenlucht om half elf in de ochtend weer bier te proeven.
Duidelijk is dat bij Hof ten Dormaal de bieren weer wat meer in mijn smaak zone zitten, al blijven de bittere smaken wennen. Het familiebedrijf brouwt zijn bieren al sinds 2009. Dat gebeurt op ecologische wijze waarbij alle granen en hop zelf worden verbouwd. Ook het brouwen en het uiteindelijk bottelen gebeurt volledig in eigen beheer. Met 6 hectare eigen grond kunnen ze nog wel even door.
De ondernemersgeest van Hof ten Dormaal is groot want op een steenworp afstand in het dorpje Dormaal wordt een oude hoeve omgebouwd tot een belevingscentrum voor bierliefhebbers. Het wordt een plek waar je alles kunt leren over bierbrouwen, bier kunt proeven en kunt kopen en wie door wil drinken hoeft zich ook geen zorgen te maken. Want naast de gastvrijheid komt er een Bed & Breakfast. Ergens volgend jaar moet nieuwe locatie opengaan. Succes lijkt op voorhand al verzekerd want de familie Janssens van Hof ten Dormaal zijn een prima gastheer en ware bier ambassadeurs. Ook deze locatie is een aanrader.
Om in stijl te eindigen brengt ons laatste bezoek ons naar de Abdij van Park te Heverlee. Een prachtig plekje op een steenworp van Leuven. Hier werd door monniken al eeuwenlang bier gebrouwen. Dat feestje duurde slechts tot 1797. Pas in 2012 werd hier weer voor het eerst door vrijwilligers weer bier gebrouwen. Het is 2017 als de Norbertijnen van de Abdij van Park besluiten om zelf weer bier te gaan brouwen.
Sindsdien wordt hier het Braxatorium Parcensis (Latijn voor Brouwerij van Park) bier gebrouwen in relatief kleine hoeveelheden. Zo is er een trippel en een blond met als uitsmijter bier met druivensap.
Na twee dagen vooral bier proeven in Leuven ga je de stad vanzelf de bierstad van Vlaanderen noemen. Hier stroomt het bier door de straten. Wat het bijzonder maakt is dat de Leuvenaren duidelijk een voorkeur hebben voor alles wat minder vanzelfsprekend is. Voor een echte bierliefhebber is dit een soort walhalla. De stad is geweldig, ga erheen en blijf er lekker een nachtje slapen. Dat is na al dat bier ook wel zo verstandig. Schol..