De Zaanse Schans behoort al heel lang tot een van de populairste bestemmingen in Nederland. Populair als dagtripje voor veel Nederlanders en een must-see als je als toerist naar ons land komt. Het kleine pittoreske dijkje met z’n leuke huisjes en een handvol werkelijk prachtige molens in Noord-Holland is goed voor zo’n 2,5 miljoen bezoekers per jaar waarvan (je gelooft het haast niet) 90 procent uit het buitenland komt.
De Zaanse Schans ligt in de gemeente Zaanstad, op een kwartiertje rijden van het centrum van Zaandam. Een weg die velen dus weten te vinden. En die bezoekers komen niet zonder reden want de Zaanse Schans brengt je even terug in de tijd. Het bijzondere hiervan is dat ondanks dat gegeven het nog steeds heel hedendaags is. Er wonen gewoon mensen wat aangeeft dat je hier niet in een openluchtmuseum rondwandelt. Er zijn winkeltjes en er is genoeg te zien op dit kleine stukje authentiek Nederland. Het is ook wat juist de vele buitenlandse bezoekers willen zien. Het is hét beeld van Nederland dat bekend is over de gehele wereld. Het enige wat ontbreekt is een schaatsbaan. En als je dit schrijft bedenk je zelf ook dat in de winter het hier haast wel zeer fraaie beelden moet opleveren.
De Zaanse Schans is gewoon leuk om te zien, er een wandeling te maken en wie weet wat kaas te kopen. Het is waarschijnlijk ook de plek waar miljoenen selfies worden genomen. Je valt gewoon op als je met een gewone camera foto’s aan het maken bent. De prachtige molens verdienen het echt om op de voorgrond te staan.
De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland dat je terugbrengt naar het begin van de 20e eeuw. Authentiek, maar ook net niet helemaal want de Zaanse Schans is een ontwerp van architect Jaap Schipper in opdracht van de stichting de Zaanse Schans. Het doel was om historische erfgoed van deze unieke omgeving te behouden. En daarin zijn ze heel goed geslaagd, hetgeen wordt bevestigd door de vele bezoekers.
Het aantal bezoekers is booming. De Zaanse Schans behoort dan ook tot een van de topattracties in Nederland, zeker voor buitenlanders. Heel eerlijk: als je er bent op een zonnige doordeweekse dag eind augustus en er slechts een klein aantal bezoekers is, vraag je je toch af hoe dat moet zijn in het weekend als je volgens de bewoners en winkeliers letterlijk over de hoofden kunt lopen. En zelfs dan nog loop je elkaar niet echt in weg de volgens de mevrouw van de kaaswinkel. Mede door de grote toename van al die bezoekers heeft de Zaanse Schans inmiddels wel een eenrichtingsroute voor voetgangers bedacht.
Als iedereen zich daaraan zou houden ga je alles zien, ook al blijven er lastige knooppunten. Maar leg dat maar eens uit als er net tien bussen met bezoekers uit Azië zijn gearriveerd en ze op een laantje van drie meter breed met de hele bus op de foto willen. Dat alleen al levert ook weer bijzondere beelden op. Sommige winkeliers noemen het een luxe-probleem, anderen vinden het gekkenwerk. Maar eerlijk, voor veel bezoekers is dit wat Nederland is. Water, leuke houten huisjes, prachtige molens, gele klompen en kaas. En dan word je op de Zaanse Schans echt op je wenken bediend.
Het is niet alleen een van de plekken waar je in Nederland geweest moet zijn, maar het is ook nog eens gratis. Je hoeft er geen entree te betalen. De Zaanse Schans is het hele jaar geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Dat wil zeggen dat meestal de museumwinkel van AH, het bakkerijmuseum, de Verkade Experience een een aantal arbeiderswoningen en molens wel geopend zijn. Maar tegenwoordig is niets zeker (corona, thank you) en dagelijks kunnen de openingstijden variëren. Daar zijn geen vaste regels voor. Dit komt mede omdat de meeste attracties nog gewoon worden bewoond.
De informatiebalie opent om 10.00 uur. Parkeren kun je er tussen 09.00 en 18.00 uur. De parkeerplaatsen zijn zeer beperkt. Houdt er dus rekening mee dat je wordt omgeleid door personeel en het soms wel even wandelen is voordat je de Zaanse Schans kunt bezoeken.
Berijders van elektrische auto’s zijn gewaarschuwd, er staat één laadpaal op het gehele complex. En die is waarschijnlijk altijd bezet. Denk dus aan je Duracell-batterijen want ook in de omgeving is het niet eenvoudig om een laadpunt te vinden.
Heb jij zin om de Zaanse Schans te bezoeken? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis