Grote kans dat je Gouda in ieder geval kent van de wereldberoemde kaas. Maar kaas is zeker niet de enige reden waarom een bezoek aan deze stad zo leuk is. Gouda heeft een sfeervolle historische binnenstad met grachten, smalle steegjes, oude gevels, een schitterende markt en gezellige terrasjes. Bovendien viert de stad 750 jaar stadsrechten in 2022. Een echt feestjaar waarin Gouda nog leuker is voor een dagje weg, want er wordt van alles georganiseerd. Of maak er meteen een heel weekend van en geniet van alles wat de stad en omgeving te bieden hebben. Na een bezoek aan Gouda begrijp je wel waarom ook veel buitenlandse toeristen de stad zo goed weten te vinden.
2022 is een jubileumjaar voor Gouda! De stad heeft dit jaar 750 jaar stadsrechten en daarom is het van april t/m september feest in de stad. Dat wordt groots aangepakt: meer dan 150 grote en kleine evenementen staan op de planning. Durf jij het dak van de Sint-Janskerk op? Dat kan! Of wil je zien waar Gouda zo bekend mee is geworden? Daarvoor kun je terecht op de Expo Gouda Maakt in de oude zeepfabriek. Kijk voor een overzicht van alle evenementen op de site van Gouda750.
Gouda is een middelgrote stad en die kun je het beste te voet verkennen. Alle grote bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar. Wat je in ieder geval niet mag missen is het bijzondere stadhuis. Dit gebouw is het middelpunt van de Markt. En natuurlijk ben je bijna verplicht om een ‘kaasactiviteit’ te ondernemen als je in Gouda bent. Gelukkig is dat geen probleem, want op meerdere plekken in de stad kun je kaas proeven en zelfs beleven. En wat denk je van de Goudse siroopwafel? Niet te verwarren met de stroopwafel, dat verschil leggen we je straks uit. Veel plezier tijdens je bezoek aan Gouda!
➤ Maak er een weekend weg van en overnacht in het geweldige boutique hotel Relais & Châteaux Weeshuis in Gouda.
Het is geweldig om de historische binnenstad van Gouda tijdens een wandeling te verkennen. Of je er nu voor kiest om zelf rond te dwalen of je laat rondleiden door een gids: de eeuwenoude stad beleef je het beste te voet. Bij VVV Gouda kun je de wandeling ‘Op pad in historisch Gouda’ kopen. Dan weet je zeker dat je alle mooie plekken passeert. In de gratis xplre Gouda-app (iOS en Android) vind je nog meer wandelroutes, waaronder een route die speciaal is opgezet voor Gouda750. Je kunt in Gouda eigenlijk niet verdwalen, dus ontdek zelf hoe mooi de grachten erbij liggen en verwonder je over de verscholen binnenplaatsen en oude poortjes.
Tip! Loop langs de oude visbanken en maak er een fijne tussenstop op een terras tijdens je wandeling op een mooie dag.
De Sint-Janskerk kun je niet over het hoofd zien: het is met zijn 123 meter de langste kerk van Nederland en dateert uit 1552. Loop er zeker even binnen, want de kerk staat bekend om de meer dan 70 enorme gebrandschilderde glas-in-loodramen. Een bijzonder mooie kerk om te bezoeken en dit jaar kun je bovendien een aantal bijzondere dingen zien en doen in de Sint-Janskerk:
Gouda en kaas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Goudse kaas is zelfs wereldberoemd en een van de meest gegeten kaassoorten ter wereld. Hoewel er geen kaas daadwerkelijk ín de stad wordt gemaakt, was het eeuwenlang traditie dat de smaakvolle kaas in Gouda wordt verhandeld. Hoe de kaas precies wordt gemaakt, van koe tot markt en export naar de hele wereld, ontdek je bij de Gouda Cheese Experience. Wij werden positief verrast door de interactieve ‘speurtocht’, mooie filmpjes en geweldige aankleding. Het is een soort klein pretpark waar je doorheen wandelt. Natuurlijk sluit je de experience af met een kleine proeverij!
Op een mooie dag is een rondvaart over de grachten van Gouda een uitstekend plan. Je kunt dit doen van medio april tot eind oktober. De tocht duurt ongeveer een uur. Onderweg vertelt de schipper je allerlei weetjes over de stad en historische gebeurtenissen. De route is uniek: eeuwenlang was dit namelijk de verbinding voor handel tussen Vlaanderen en de Hollandse steden. Boek van tevoren alvast hier je ticket.
In de collectie van Museum Gouda vind je eeuwenoude kunstschatten. Je krijgt er een goede indruk van hoe belangrijk de stad was voor ons land. Je bewondert er onder andere 16e-eeuwse altaarstukken, schilderijen uit de 19e en 20e eeuw en vindt er het beroemde sieraardewerk uit Gouda (Gouds plateel). Tijdens Gouda750 is een deel van de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’ in het museum te zien. Heel bijzonder zijn de ‘cartons’: de ontwerptekeningen van de glas-in-loodramen van de Sint-Janskerk. Het is een wonder dat deze kwetsbare papieren tekeningen eeuwen bewaard zijn gebleven.
Tip! Naast het museum vind je het Museumcafé Gouda, een geweldige plek om even te pauzeren voor een lunch of ‘high cheese’. Ook leuk om naar binnen te lopen als je het museum niet bezoekt.
Wij dachten even dat ‘siroopwafel’ een verspreking was, maar dat is niet het geval. Deze heerlijke wafels zijn de originele Goudse koeken en hieruit werd later de stroopwafel ontwikkeld. Ze zijn, net als de Goudse kaas, wereldberoemd. Bij Kamphuisen Siroopwafelfabriek zie je met eigen ogen hoe de smakelijke wafels worden gemaakt en natuurlijk mag je ook proeven. Al bij binnenkomst word je blij van de geweldige lucht van koekjes vermengd met zoete siroop. Je kunt er de hele dag door een rondleiding krijgen door de fabriek, die duurt ongeveer een uur.
Leuk weetje: het verschil tussen de siroopwafel en stroopwafel. De siroopwafel heeft twee dunne wafels die apart worden gebakken en samengeplakt met siroop. Die siroop heeft een stroopwafel ook, maar het is een wat dikkere wafel die uit één stuk is gebakken.
Elke donderdagochtend tussen half april en half september is de Markt in Gouda omgetoverd tot kaasmarkt. De wereldberoemde markt is een echte belevenis. Natuurlijk ligt het voor de Goudse Waag vol kazen en je krijgt een indruk van het ‘handjeklap’, dat hier wordt nagespeeld en het boren in de kaas om de kwaliteit te controleren. Het was lange tijd de manier om te onderhandelen over de prijs van kaas. Natuurlijk lopen er kaasmeisjes rond en kun je er ook echte kaas kopen. Leuk om eens mee te maken. Wil je het met eigen ogen zien of zelf handjeklap doen met de kaasboeren- en handelaren? Zorg er dan dus voor dat je op donderdagochtend in de stad bent. De kaasmarkt vindt van 10.00u – 12.30u plaats.
De Goudse Waag is niet te missen: een prachtig pand recht tegenover het Stadhuis. Hier werden vroeger de kazen gewogen. Tegenwoordig vind je er op de bovenste verdiepingen het Kaas- en Ambachtenmuseum. Inclusief oude werktuigen die werden gebruikt bij het kaasmaken. Een audiotour leidt je op een toegankelijke manier langs de hoogtepunten. Meer zin in kaas? Boek dan een proeverij met kaas en bier of wijn!
In de ‘Goudse Straatjes’, de middeleeuwse straatjes rondom de Markt, vind je veel leuke winkels. Niet alleen de grote winkelketens, maar juist kleinere boetiekjes en winkels waar ze ambachtelijke producten verkopen. Loop door de Zeugstraat, Naaierstraat, Stoofsteeg, Wilhelminastraat, Korte en Lange Tiendeweg en de Groenendaal voor een tour langs de mooiste winkels van Gouda.
Ben je een fan van vintage? Dan mag je de shops aan de Groenendaal niet overslaan. Het is zelfs de enige echte ‘fairtrade straat’ van Nederland vol winkels met duurzame producten. Op de Korte Groenendaal vind je lunchcafé Curcuma: een topplek voor een tussenstop. Alles op de kaart hier is vegetarisch en er wordt met biologische producten gewerkt.
De Goudse kaas wordt net buiten de stad gemaakt in de regio. Als je met eigen ogen de Goudse kaasboerderijen wil zien dan kun je bijvoorbeeld een georganiseerde fietstour boeken. Tijdens deze tocht kom je bovendien langs allerlei hoogtepunten die net buiten de (binnen)stad liggen, waaronder een aantal molens en sluizen.
Natuurlijk moet je ook eten en drinken tijdens je bezoek aan Gouda dus geven we je graag nog wat tips. Of blijf er meerdere dagen, want in en rondom Gouda is genoeg te doen!
Slapen in Gouda
Eten en drinken in Gouda
Bekijk hier alle evenementen tijdens feestjaar Gouda750.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met VVV Gouda.