Dagje Weg

Culinair Antwerpen ontdekken in twee uurtjes tijd

Avatar foto
Lilian

Bij een lekkere buitenlandse keuken denk je vaak niet aan Antwerpen. Antwerpen is vooral bekend om de chocolade, maar dat ze nog veel meer te bieden hebben, wist je nog niet. Met een
rondleiding door de stad met alle geschiedenis wat de culinaire keuken betreft weet je binnen twee uur tijd alles. En na de tour heb je ook geen honger meer, want alles mag je ook proeven onderweg.

Antwerpse handjes

De rondleiding begint op de Grote Markt met de Antwerpse handjes. Dit zijn koekjes in de vorm van een handje. Deze koekjes zijn een verwijzing naar de legende rondom het ontstaan van Antwerpen. Een reus uit de stad hakte de handen af van schippers die geen tol betaalde. De reus werd toen na een tijdje gedood door Silvius Brabo, van deze held staat ook een standbeeld op de Grote Markt.

De gids begint met uitleggen op de Grote Markt.
De gids begint met uitleggen op de Grote Markt.

Echte worstenbroodjes

Na dit verhaal lopen we met de gids wat verder de stad in en gaan we naar slagerij Buysse voor een stuk écht worstenbrood. Hier wordt ons het verhaal achter deze lekkernij vertelt. De slagers vonden het zonde om al het restant vlees weg te gooien. Daarom verstopten ze het vlees in een broodje en verkochten dat aan de klanten.

Met z`n allen op een rij wachtend bij de slagerij.
Met z`n allen op een rij wachtend bij de slagerij.
Een stukje worstenbrood voor iedereen!
Een stukje worstenbrood voor iedereen!

Pieter Pot

Hierna lopen we door naar de burcht die aan de Schelde staat. Bij de poort van de burcht staat een groot standbeeld van Pieter Pot. Hij was een Nederlander die vroeger heel veel voor de Antwerpenaren heeft betekend, onder andere ook voor de gevangenen in de burcht. Vroeger was dat een gevangenis, de mensen die daar zaten moesten toen nog zelf voor het eten zorgen. Dus als ze geen geld hadden, hadden ze ook geen eten. De Nederlander Pieter Pot bracht eens in de zoveel tijd roggebrood naar de gevangenis, soms met krenten en soms niet. Dit brood is er nu nog steeds en heet het Roggeverdommeke. Een ook dat mochten we proeven natuurlijk!

De burcht waar alle gevangenen opgesloten zaten.
De burcht waar alle gevangenen opgesloten zaten.
De originele Roggeverdommekes komen van bakkerij Goossens
De originele Roggeverdommekes komen van bakkerij Goossens

Elixir d’Anvers

Na een tijdje door de koude wind gelopen te hebben waren we wel toe aan iets warms. En daar wordt ook aan gedacht tijdens de tour. Vlakbij de burcht zit het stadscafé, waar we met de groep wat van het Elixir d’Anvers gaan proeven. Dit is een specialiteit wat gebrouwen is met 32 kruiden en een flinke dosis alcohol. Dus na dit drankje hadden we zeker geen last meer van de kou.

Een fles Elixir d`Anvers.
Een fles Elixir d`Anvers.
Voor iedereen een glaasje Elixir!
Voor iedereen een glaasje Elixir!

Heerlijk opgewarmd vertrekken we weer verder. Verder de stad in op zoek naar culinaire specialiteiten van Antwerpen!

We stoppen even bij slagerij Goeminne voor een stukje Filet d’Anvers. Het is een speciaal stuk gerookt rundvlees. Het vlees komt van een spier af en is dus heel mager, maar wel taai.

Iedereen een hapje van de filet d`Anvers
Iedereen een hapje van de filet d`Anvers

Chocolade!

Na dit hapje vlees zetten we eindelijk koers naar de lang verwachte chocolade. In België, en dus ook in Antwerpen zijn ze meesters in goede chocolade maken. We gaan langs verschillende chocolatiers. Eerst komen we langs chocolatier Elisa waar we een snoepzakje met verschillende chocolaatjes krijgen, verderop stoppen we even bij Nello bij Nello waarvan we een chocolaatje en een mocatine mogen proeven. Daarna lopen we langs Burie Chocolatier. Dit is een van de beste van de stad. Burie maakt onder andere de diamant chocolaatjes. Antwerpen is ook de diamanthoofdstad van de wereld, deze chocolatier speelt daar mooi op in met zijn chocolaatjes. De chocolaatjes zien eruit als een echte diamant. Precies dezelfde vorm en ze glimmen ook nog eens mooi!

Bij alles wat er gegeten wordt krijg je een uitleg over het ontstaan.
Bij alles wat er gegeten wordt krijg je een uitleg over het ontstaan.
De chocolaatjes van Nello bij Nello
De chocolaatjes van Nello bij Nello

Quinten Matsys

De rondleiding wordt afgesloten in het oudste café van Antwerpen, Quinten Matsys. De geschiedenis van dit café gaat terug tot 1565. En dat merk je ook als je binnen zit, alles is oud en bruin. Maar dit geeft juist de sfeer aan het cafeetje. We sluiten hier ook af met een typisch Belgisch bolleke en de witte worst.

De warme witte worst die ons opwachtte na afloop.
De warme witte worst die ons opwachtte na afloop.
Bij Quinten Matsys ga je een paar jaar terug in de tijd als je binnenstapt.
Bij Quinten Matsys ga je een paar jaar terug in de tijd als je binnenstapt.

Deel dit artikel

Avatar foto
Lilian Lauwerijssen
Lilian studeert Journalistiek in Tilburg. Verder is ze dol op reizen, fotografie, gadgets en chocoladekoekjes. Parijs is haar favoriete stad en ze droomt ervan om ooit in het buitenland te mogen werken. Ze blogt op DutchCowboys, StyleCowboys en Travelvalley.