Vijf tips voor een outdoorvakantie in Duitsland

Avatar foto
Marloes de Hooge

Duitsland is hét outdoorland bij uitstek: dichtbij, veelzijdig en er valt zoveel te beleven. Duitsland heeft een aantal natuurgebieden die zich perfect lenen voor een actieve vakantie. Wij hebben de vijf mooiste outdoorvakanties naar Duitsland voor je op een rij gezet. Misschien wordt dit wel jouw vakantiebestemming voor komende zomer?

Een outdoorvakantie in Duitsland: dit moet je weten

Het leuke aan een outdoorvakantie naar Duitsland is dat het voor ons een zeer goed te bereiken vakantiebestemming is. Duitsland is alleen heel erg groot, en dus is het goed om te weten welke toffe outdooractiviteit je waar kunt doen. De meeste outdoorvakanties vragen wel enige vorm van voorbereiding: je hebt het juiste materiaal nodig (kleding, schoenen etc.) en een gezonde conditie komt ook goed van pas. Wanneer je komende zomer de Duitse natuur intrekt, is het ook belangrijk dat je jezelf goed beschermt tegen teken. In Duitsland bestaat er namelijk bij een tekenbeet het risico dat een teek het TBE-virus draagt. Dit kan resulteren in teken-encefalitis, een hersen(vlies)ontsteking. Je kan dus flink ziek worden. Het allerbelangrijkste is dat je blijft genieten van de natuur. Maar check jezelf regelmatig op teken als je in beboste gebieden bent geweest. Om te voorkomen dat een teek je kan bijten kun je ook voorzorgsmaatregelen nemen. Draag lange kleding, stop je broek in je sokken of gebruik een insectenwerend middel met DEET. Daarnaast is er ook vaccinatie beschikbaar die kan helpen TBE te voorkomen. Op de TBEWijzer vind je meer informatie over hoe je jezelf kunt beschermen.

1. Wandelen in de Eifel

Wanneer je in Zuid-Limburg de grens over gaat, dan is een van de eerste mooie Duitse natuurgebieden die je tegenkomt de Eifel. Het grootste deel van natuurgebied de Eifel ligt in Duitsland, maar er ligt overigens ook een klein stukje in België. De Eifel is een wandelgebied bij uitstek: het gebied is heuvelachtig, maar de hoogteverschillen zijn gering. Vandaar dat het een zogenaamd ‘middelgebergte’ wordt genoemd. De Hohe Acht is met 747 meter het hoogste punt in de Duitse Eifel.

Tip: wij maakten een elektrische roadtrip door de Eifel – dit zijn de 11 mooiste plekken in de Eifel!

Wandelen in de Eifel kan op heel veel plaatsen. Het voordeel is dat het een van de dunbevolkte gebieden van Duitsland is, en dus voel je je er als wandelaar echt helemaal één met de natuur.

Er lopen veel mooie outdoor trails door dit gebied. De Eifelsteig wordt gezien als de meest legendarische wandeling door de Eifel. Het is een wandelpad van maar liefst 313 kilometer lang dat begint in Aken en eindigt in Trier. De route van de Eifelsteig is goed gemarkeerd en neemt je mee over voornamelijk onverharde paden. De Eifelstieg is verdeeld in 15 etappes die in lengte variëren van 14 tot 30 kilometer. Je loopt onder andere door Nationaal Park Eifel, in het noorden van de regio. Maar ook de Hemingway Trail (10 kilometer) en het Löwenzahn-Erlebnispfad (7 kilometer) zijn dagtochten die behoren tot de mooiste wandelingen van deze regio.






Wandelen in de Eifel in Duitsland
Wandelen in de Eifel in Duitsland

2. Mountainbiken in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een natuurgebied in het zuiden van Duitsland, dat tegen de grens met Zwitserland en Frankrijk aan ligt. Het Zwarte Woud is een prachtig bebost gebied met donkere naaldbomen, vandaar ook de naam. Het is tevens ook een bergachtig gebied: de Feldberg is het hoogste punt in het Zwarte Woud, met een hoogte van 1.493 meter. Als je wilt fietsen is het Zwarte Woud een van de mooiste bestemmingen van Duitsland. De eindeloze naaldbossen met daartussen glooiende bergweiden lenen zich perfect voor mountainbikers en andere sportieve fietsers. Zeg maar gerust een waar fietsparadijs. Teken zijn meestal te vinden in beboste gebieden of grasvelden. Zorg er daarom voor dat je jezelf goed beschermt tegen tekenbeten door bijvoorbeeld lange kleding te dragen als je naar het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland gaat.

Tip: deze roadtrip neemt je mee langs de 10 mooiste plekken in het Zwarte Woud

Een beroemde fietsroute in het Zwarte Woud is de Schwarzwald Panorama-Radweg. Een fietsroute van maar liefst 280 kilometer van Pforzheim naar Waldshut-Tiengen. Bijzonder is dat je onderweg op een hoop plekken heel ver kunt kijken, vandaar ook dat deze route een panoramaweg genoemd wordt. Er zijn zoveel plekken waar je wilt stoppen om te genieten van het uitzicht, dat het zomaar kan zijn dat je deze route niet in één ruk aflegt. Handig om te weten is dat de meest steile stukken ook met een kabelbaan genomen kunnen worden, zodat je je benen kunt sparen voor de rest van de route. Naast de Schwarzwald Panorama-Radweg behoren ook de Südschwarzwald-Radweg en de Naturpark-Radweg tot de mooiste fietsroutes van het Zwarte Woud. De bekende Duitse taart de Schwarzwalder Kirsch Torte is overigens ook vernoemd naar dit gebied en moet je natuurlijk tijdens je outdoorvakantie naar Duitsland zelf proeven. De ultieme beloning na een dag fietsen!

Mountainbiken in het Zwarte Woud
Mountainbiken in het Zwarte Woud

3. Uitwaaien op de Duitse waddeneilanden

Ze zijn misschien niet zo bekend, maar Duitsland heeft ook een aantal prachtige waddeneilanden. Officieel zijn het de Oost-Friese eilanden, die bestaan uit Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge. Deze Duitse waddeneilanden liggen in de Waddenzee, vlakbij de grens met Nederland. Het zijn kleine eilanden die zich perfect lenen om een paar dagen lekker uit te waaien. Ze zijn voor ons goed bereikbaar en toch ben je er in een compleet andere wereld. Het feit dat het eilanden zijn brengt overigens een extra vakantiegevoel met zich mee, dat al begint zodra je op de boot stapt.

De eilanden Borkum en Norderney zijn perfect voor wie wil wadlopen; een oversteek maken bij laag water. Eiland Wangerooge heeft prachtige stranden met duinen, waar je mooie, lange strandwandelingen kunt maken. Eiland Juist is de beste keuze voor wie van fietsen houdt, want op dit eiland zijn auto’s niet toegestaan. Daarnaast zijn er ook nog een vijftal Duitse waddeneilanden die niet bewoond zijn: Lütje Hörn, Kachelotplate, Memmert, Minsener-Oldoog en Alte Mellum. Al deze eilanden behoren bij de deelstaat Nedersaksen.

Uitwaaien op de Duitse waddeneilanden\n\u00a9 gerkens photo - Adobe Stock
Uitwaaien op de Duitse waddeneilandenn© gerkens photo - Adobe Stock

4. Waterfun rondom de Bodensee

De Bodensee hoort zonder twijfel tot een van de mooiste meren van Europa. De Bodensee grenst niet alleen aan Duitsland, maar ook aan Oostenrijk en Zwitserland. Het Zuid-Duitse meer is een van de mooiste natuurbestemmingen en dus perfect voor iedereen die op zoek is naar een outdoorvakantie. De Duitse stad Friedrichshafen is een van de steden aan de oevers van het meer, een leuke stad voor een middagje. Het leuke aan een meer is dat het zich leent voor tal van outdoor activiteiten. Op de Bodensee kun je niet alleen zeilen of surfen, maar ook kajakken, suppen of waterskiën.

De ultieme activiteit om te doen rondom de Bodensee is de Bodensee-Rundwanderweg. Een route van 260 kilometer lang die in een ronde rondom het meer loopt. Natuurlijk doe je dat in etappes: getrainde lopers kunnen de hele rondwandeling in 11 dagen doen, waarbij ze continu uitzicht hebben op een van de mooiste meren van Europa. Een stukje van de Bodensee-Rundwanderweg wandelen is overigens ook al heel erg leuk om te doen.

Waterfun rondom de Bodensee \u00a9 bbsferrari - Adobe Stock
Waterfun rondom de Bodensee © bbsferrari - Adobe Stock

5. Klimmen in de Sächsische Schweiz

De Sächsische Schweiz – letterlijk vertaald: het Zwitserland van de Saksen – is een van de mooiste gebergtes van Duitsland. Het ligt redelijk verscholen tussen de stad Dresden en de Tsjechische grens in. De Sächsische Schweiz is adembenemend mooi, met diepe ravijnen, imposante tafelbergen en allerlei opzienbarende rotsformaties. Je kijkt er je ogen uit. Moeder natuur heeft hier een grillig landschap gecreëerd. Nationalpark Sächsische Schweiz is volledig autovrij en daarmee een paradijs voor iedereen die wil genieten van een onverstoorde outdoorvakantie in Duitsland.

Wie gek is op klimmen kan in de Sächsische Schweiz terecht voor het ultieme klimavontuur. Met name het Elbsandsteingebirge is legendarisch onder klimmers. Menig alpinist heeft dit gebied op zijn of haar bucketlist staan. Goed om te weten is overigens dat de meeste routes in dit natuurgebied ook zonder klimuitrusting bewandeld kunnen worden.

Klimmen in de S\u00e4chsische Schweiz \u00a9 luisawhr - Adobe Stock
Klimmen in de Sächsische Schweiz © luisawhr - Adobe Stock

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pfizer.

Foto header: © el gaucho – Adobe Stock

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.