In het noorden van de Duitse deelstaat Beieren ligt de regio Franken, zo’n twee uur rijden ten noorden van München. Franken staat bekend als een wijnregio, maar wat veel mensen nog niet weten is dat deze regio in Duitsland barst van de bijzondere steden die allemaal iets unieks hebben.
Samen met Henk en Irene reis ik naar de 14 leukste steden in Franken om je te laten zien wat er allemaal te doen en zien is. Mijn reis begint in Eichstätt, waarna ik doorreis naar Ansbach, Nürnberg, Fürth een eindig in Erlangen. Een roadtrip vol kleurrijke steden, geschiedenis en gezelligheid.
▸ Wil je weten welke steden Henk al bezocht heeft? Lees dan ook zijn artikel!
Eichstätt is de eerste stop van mijn roadtrip door Franken en dat is direct een van de leukste steden die Franken rijk is. Het kleine barokke stadje ligt temidden van het prachtige, groene natuurpark Altmühltal. Een plaatje om te zien. Architecten kregen in de middeleeuwen de vrije hand om Eichstätt vorm te geven en het resultaat mag er wezen. Kleurrijke huizen en gezellige pleintjes sieren het stadje. Tijdens de Eerste en Tweede wereldoorlog bleef Eichstätt ongedeerd. Alles wat hier oud lijkt, is dus ook écht oud.
De geschiedenis van Eichstätt gaat heel ver terug en iedereen die daarin geïnteresseerd is, zal zich hier geen seconde gaan vervelen. Eichstätt ligt in een heuvelachtige omgeving, waardoor je op verschillende plekken mooie uitkijkjes over de stad hebt. Stilzitten hoef je hier zeer zeker niet, er is van alles te doen!
Er is één ding dat toeristen van over de hele wereld naar Eichstätt trekt: fossielen. Ooit werd in een dorpje net buiten Eichstätt (in Solnhofen) een zogenaamde Archaeopteryx gevonden, een unieke vogelsoort die miljoenen jaren geleden leefde, in de tijd van de dinosauriërs. In het Jura Museum in Eichstätt kun je de Archaeopteryx zien, die ook wel de oervogel wordt genoemd. Er zijn wereldwijd slechts een handjevol fossielen van deze bijzondere vogel gevonden, waaronder dus in de directe omgeving van Eichstätt.
Nog steeds worden hier regelmatig bijzondere vondsten gedaan. En het leuke is dat je hier zelf ook op zoek kunt gaan. Daarvoor zijn in Eichstätt verschillende steengroeves te vinden waar je een poging kunt wagen. Tegen betaling van een paar euro kun je een hamer en een bijtel huren. Het is de standaarduitrusting van iedere fossielen-zoeker. Doordat het kalkgesteente bestaat uit dunne laagjes, kun je ze met een hamer en bijtel eenvoudig van elkaar af krijgen. Tussen ieder laag gesteente kan zomaar een bijzonder fossiel tevoorschijn komen. Het is een verslavende bezigheid, want na de vondst van een zeester of kleine schelp wil je natuurlijk door. Kenners zeggen dat je na een paar uurtjes zoeken altijd wel iets gaat vinden.
▸ Tip: wil je bijzonder overnachten in Eichstätt, slaap dan een nachtje in het gastenverblijf van Kloster St. Walburg. Deze bed & breakfast wordt gerund door de nonnen uit het klooster, een fijne en rustige plek om te slapen. ’s Morgens krijg ik er een rondleiding van abdis Hildegard Dubnick, het hoofd van de benedictijnen. Zij neemt me onder andere mee naar de Pfarrkirche St. Walburg, de barokke kerk van het klooster en naar de crypte met de heilige Walburgis olie die een bijzondere geneeskrachtige werking zou hebben. Je hoeft niet eens gelovig te zijn om hiervan onder de indruk te zijn!
Ansbach ligt op ruim een uur rijden van Eichstätt. Bij aankomst is al direct duidelijk dat dit een levendige stad is met veel jonge mensen. Ansbach is de hoofdstad van de regio Franken en vervult al sinds het einde van de middeleeuwen een belangrijke rol in de regio. Met een stadscentrum vol barokke huizen én een van de meest mysterieuze inwoners van Duitsland, is Ansbach meer dan de moeite waard om te bezoeken.
Mijn bezoek aan Ansbach begint met een wandeling door de Hofgarten. Deze koninklijke tuinen vormen het centrale stadshart. Een prachtig park dat al aan het begin van de zestiende eeuw werd aangelegd. Het is de plek waar de Duitse botanicus Leonhart Fuchs het eerste boek over geneeskrachtige kruiden schreef. Nog steeds kun je in de Hofgarten een kruidentuin vinden die zijn naam draagt. De Orangerie van de Hofgarten is zonder twijfel de beste plek van de stad om te lunchen op een zonnige dag. Je bent er omgeven door citrus- en olijfbomen en kijkt uit over de bloemenzee voor je.
Om de stad beter te leren kennen maak ik een stadstour en de eerste stop is Residenz Ansbach, ook wel het paleis van de Markgraven. Het is het vorstelijk erfgoed van de stad. In de tientallen voormalige pronkkamers ga je in gedachten terug naar de periode tussen de 14e en 17e eeuw. Er zijn ook nog talloze oorspronkelijke items uit de residentie te bewonderen, waaronder meubelen, porselein en kroonluchters.
Het centrum van Ansbach is compact en kun je prima te voet ontdekken. Verschillende oude kerktorens geven de stad karakter. Lokale boetieks worden afgewisseld met bekende ketens. Het leuke aan Ansbach is dat je overal romantische pleintjes en hofjes gaat ontdekken. Net als kunst op straat: langs de ‘Sculpture Mile’ vind je moderne kunstwerken direct naast historische gebouwen. Ieder jaar worden deze kunstwerken weer vervangen door nieuwe.
▸ Tip: de leukste plek om te overnachten in Ansbach is Hotel Das Hürner, een splinternieuw hotel op steenworp afstand van het centrum. In het bijbehorende Brauhaus (een voormalig bierbrouwerij) kun je niet alleen lokale bier en wijn proeven, maar staan ook typische gerechten zoals Ansbacher braadworst op de kaart. De perfecte plek dus om ook de lokale specialiteiten van Franken te proeven.
Nürnberg is veruit de grootste stad die ik bezoek tijdens deze roadtrip door Franken. Vanuit Ansbach is het een klein uurtje rijden. Nürnberg (ook wel Neurenberg) is een prachtige en zeer dynamische stad. Maar ook een met een onstuimig verleden. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden grote delen (zo’n 90 procent) van de binnenstad van Nürnberg verwoest. Vrijwel direct na de oorlog werd gewerkt aan de wederopbouw van de stad, waardoor Nürnberg er vandaag de dag alsnog authentiek uitziet. De meeste gebouwen zijn inmiddels ook weer zo’n 70 jaar oud. Als stop op doorreis naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Tsjechië is Nürnberg een goede plek, maar trek ruim de tijd uit om deze stad te leren kennen. Er is zoveel leuks te doen en zien!
Je kunt met recht zeggen dat Nürnberg in beweging is. Bijna ieder weekend vindt hier wel een evenement of festival plaats, waarbij aan alle inwoners van de stad gedacht wordt. Rock im Park is een populair muziekfestival, maar zeker zo geliefd zijn de kleinere evenementen zoals Die Blaue Nacht (waarbij de hele stad blauw kleurt) of het bierfestival Altstadtfest met microbrouwerijen uit de hele regio. Wanneer je een bezoek aan Nürnberg plant doe je er dus goed aan om vooraf te checken wat er allemaal te doen is.
Mijn hotel zit midden in het autovrije centrum van Nürnberg. Via de voordeur sta ik dus meteen in een straat vol winkels, warenhuizen, hippe koffietentjes en ijssalons. Het is prachtig weer en dat brengt veel mensen (en dus gezelligheid) naar het centrum. Hoewel Nürnberg geen echte grote parken kent, is de stad wel verrassend groen. De rivier Pegnitz stroomt dwars door de stad en dat levert een hoop mooie plekjes op, zoals Love Island, een van de kleine eilandjes in de rivier. De Hauptmarkt is de drukste plek van de stad, waar rood-witte marktkraampjes het plein sfeer geven. Hier vind je ook de fontein Schöner Brunnen. Aan deze fontein hangen twee ringen waar mensen maar al te graag aan draaien: het zou geluk brengen.
Wandel je een stukje verder dan kom je bij het middeleeuwse kasteel van Nürnberg. Vanaf hier heb je perfect uitzicht over de stad. Duik je de straatjes rondom het kasteel in, dan ontdek je huizen van gotische en barokke architectuur. Mijn favoriet zijn de huizen met een houten balkstructuur, ook wel ‘vakwerk’ genoemd’.
▸ Tip: Melter Hotel is de perfecte plek om te overnachten in Nürnberg. Dit moderne hotel zit midden in het centrum op de perfecte locatie. Vanaf hier kun je het hele centrum te voet ontdekken. De kamers zijn ruim, hip en zeer comfortabel. Uitgebreid (en gezond) ontbijten doe je er in het naastgelegen Mondo eatery. Parkeren kan op vijf minuten lopen van het Melter Hotel.
Het stadje Fürth ligt in feite tegen Nürnberg aan. Wanneer je met de auto van Nürnberg naar Fürth rijdt, merk je merkt nauwelijks waar de een eindigt en de ander begint. Toch heeft het duizend jaar oude stadje Fürth een compleet eigen identiteit. Het klavertje vier is het symbool van de stad en vind je overal terug.
Om de inwoners van Fürth wat meer in beweging te krijgen is een uniek project gestart: Fürth bewegt. In de zomermaanden worden er op verschillende plekken in de stad activiteiten georganiseerd zoals yoga of tai-chi, waar iedereen kosteloos aan mee kan doen. Zodra ik aankom in Fürth ga ik op de fiets naar het Südstadtpark voor een les yin yoga. Dat het project een groot succes is, is vrij snel duidelijk want het is behoorlijk druk. Er zijn in Fürth meer liefhebbers van sporten in de buitenlucht!
Een van de beroemdste gebouwen van Fürth is het monumentale raadhuis. Met architect van de 55 meter hoge toren van het raadhuis raakte geïnspireerd door de Palazzo Vecchio in Florence en bouwde in Fürth zijn eigen variant daarop. Via de trap kun je helemaal bovenop de toren komen, waar je een perfect uitzicht op de stad hebt. Dat Nürnberg nog steeds dichtbij is zie je hier bovenop heel erg goed. Maar ook zie je direct dat Fürth omgeven is door heel veel groen, het gebied wordt ook wel ‘de groene longen van Fürth’ genoemd.
De volgende dag is het tijd om op een actieve manier die groene omgeving te gaan ontdekken. We stappen op de fiets richting het noorden, waar een verrassend groot en groen natuurgebied ligt. Perfect om te hardlopen en fietsen. Zelfs op een doordeweekse dag is het er gezellig druk met sportende mensen. Hoewel steden bezoeken altijd interessant is, is het zeker zo leuk om de natuur in te duiken voor wat ontspanning. Dat kan hier in Fürth dus perfect gecombineerd worden. Een van de mooiste plekken is daar waar de rivieren Rednitz en Pegnitz scheiden, een fijn plekje om even lekker te ontspannen en te genieten van het uitzicht.
▸ Tip: hotel Niu Saddle is de beste plek om te overnachten in Fürth. Dit super moderne en fijne hotel ligt op loopafstand van centrum en de twee mooiste straten van de stad. Neem uitgebreid de tijd om te ontbijten, want hier vind je een van de beste ontbijtbuffets die je ooit in je leven gaat zien!
Een klein stukje ten noorden van Fürth en Nürnberg ligt het stadje Erlangen. Het is een echte studentenstad en dat zie en voel je aan alles. De stad wordt grotendeels gedomineerd door jongeren en hun fietsen. Ze staan, liggen en hangen werkelijk overal – de fietsen. Het geeft Erlangen een levendig karakter, waar je je vrij snel thuisvoelt. Het woord gemoedelijk kan soms als een cliché klinken maar in geval van Erlangen is het echt waar.
Echt must-sees heeft Erlangen niet echt en dat maakt het stadje misschien wel leuker dan je nu wellicht denkt. De Schlossgarten is het groene hart van de stad. Dit uitgestrekte stadspark is omgeven door historische panden waar inmiddels allerlei faculteiten van de Universiteit van Erlangen gevestigd zijn. Wanneer je hier studeert is de Schlossgarten de ultieme plek om rond te hangen tijdens een tussenuur. De Schlossgarten werd al begin 18e eeuw aangelegd en had ooit een perfecte geometrische vorm. Dat is inmiddels losgelaten en het park is de plek waar jong en oud samenkomen.
Opvallend in Erlangen is de perfecte symmetrie in de binnenstad, die je het beste kunt zien op de plattegrond. Straten en pleinen staan in volmaakte verhouding tot elkaar.
▸ Tip: overnachten in Erlangen kun je doen Creativ Hotel Luise. Dit hotel ligt een stuk buiten het centrum. Vanaf hier is het ongeveer een half uurtje lopen naar de stad, een mooie wandeling om alvast een deel van de stad te leren kennen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en Franken Tourismus.