De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Stel, je vertrekt voor een half jaar naar Australië, om daar met twee vriendinnen een busje te kopen en het hele land door te rijden. Wat komt daar allemaal bij kijken? Deze voorbereidingen kun je treffen voor vertrek.
Ticket
Zonder ticket kom je natuurlijk niet in Australië. Op Momondo kun je checken wanneer je het goedkoopst kunt vliegen, met welke maatschappij en naar welke plaats. Als het je niets uitmaakt is Perth een goede optie. Bijna het hele jaar door vlieg je daar voor iets meer dan 500 euro naartoe met Malaysian Airlines. Alleen in onze zomermaanden lijken de tickets iets duurder te worden. Een retourtje is in verhouding iets goedkoper: het begin vanaf 900 euro. Houd er wel rekening mee dat je altijd een overstap hebt. Hoe goedkoper de vlucht, hoe vaker en langer je waarschijnlijk zal moeten overstappen. Heb je jouw ideale vlucht op Skyscanner.nl gevonden? Boek dan je ticket bij de maatschappij zelf.
Visum
Wil je langer dan drie maanden naar Australië? Dan kun je een zogeheten Working Holiday Visum aanvragen. Voorwaarde is dat je tussen de 18 en 30 jaar oud moet zijn als je het visum aanvraagt. Vervolgens heb je een jaar om te vertrekken en van het visum gebruik te maken. Tijdens een Working Holiday mag je een jaar lang in Australië wonen en werken, maar niet langer dan zes maanden voor dezelfde werkgever. Je mag maximaal vier maanden studeren. Andere vereisten zijn – natuurlijk – een geldig paspoort en voldoende reisgeld (3.200 euro). Al schijnt daar in de praktijk niet vaak naar gevraagd te worden. Overigens kun je niet met elke nationaliteit een Working Holiday Visum krijgen. Nederland valt er in ieder geval wel onder. Het visum kost 365 Australische dollar en is online aan te vragen.
Als je je visum voor Australië wilt laten regelen door een bedrijf dan kan dat bijvoorbeeld via E-visums.nl Dit visumbureau is gespecialiseerd in het aanvragen van het toeristen en zaken visum voor Australië.
Reisverzekering
Wie zijn risico’s wil beperken doet er goed aan een reisverzekering af te sluiten. Dit is iets anders dan je ‘normale’ reisverzekering die je afsluit als je op vakantie gaat. Een ‘normale’ reisverzekering is vaak maar één of twee maanden achtereenvolgend geldig, ook als je een doorlopende reisverzekering hebt. Ga je langer op reis? Dan zul je daarvoor dus een speciale ‘lang op reis-verzekering’ moeten afsluiten. Na een klein vergelijkend warenonderzoek kwam de Australian Backpackers-verzekering van Allianz het best uit de bus. Hiermee ben je verzekerd voor je bagage, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, ongevallen, overlijden in de familie tot de tweede graad, extreme sporten (zoals duiken en skydiven), medische kosten, en wat niet? Bijkomend voordeel: reizigers onder de 27 jaar profiteren van een korting. Tot en met 26 jaar kost deze verzekering voor een half jaar 225 euro. Dat lijkt (en is) veel geld, maar je bent wel goed verzekerd. En dat voor omgerekend iets meer dan een euro per dag!
Geld
Los van het feit dat je natuurlijk heel hard moet sparen voor een reisje Australië, zijn er ook andere geldzaken waar je aan moet denken. Het aanvragen van een creditcard bijvoorbeeld. Vaak kan dit gewoon bij de bank waar je al zit. Het is handig om een creditcard te hebben, omdat je hiermee bijvoorbeeld borg kunt staan bij het huren van een auto, omdat je wellicht niet overal kunt pinnen en niet genoeg cash bij je hebt, of om (als het echt moet) iets te kunnen betalen wat je (nog) niet hebt. Pas wel op voor oplopende rentes! Ook je pinpas moet je tegenwoordig omzetten voor internationaal gebruik als je buiten Europa op vakantie gaat. Dit kan bij de meeste banken online.
Internationaal rijbewijs
Nee, je hoeft gelukkig niet opnieuw af te rijden. Wie in Australië wil rijden zal echter wel een internationaal rijbewijs moeten aanvragen. In theorie dan. In de praktijk schijnt ook hier weinig naar gevraagd te worden. En als je al een agent treft die je rijbewijs wilt zien, schijn je gewoon te moeten uitleggen wat er allemaal op jouw Nederlandse rijbewijs staat. Wil je geen risico lopen? Lees dan hier hoe je een internationaal rijbewijs kunt aanvragen. Een internationaal rijbewijs kost 18,95 euro (als je ANWB-lid bent 17,95 euro) en is een jaar geldig. Doe dit dus niet al te lang van te voren als je een tijdje in Australië wilt blijven.
En dan dit nog
Om geld te besparen voor en tijdens je reis kun je het beste zo min mogelijk financiële verplichtingen aanhouden in Nederland. Verhuur je kamer/huis dan ook onder en zeg je sport- en telefoonabonnement op. Check trouwens ook meteen of je telefoon simlock-vrij is. Als je een half jaar in Australië bent is het namelijk handig een Australische simkaart te kopen. Daar kun je voordeliger mee bellen naar Australische nummers, wat nog wel eens van pas kan komen als je nieuwe vrienden hebt gemaakt of een baantje hebt. Voor het zoeken van een baantje is een Engelstalig CV trouwens geen slecht idee. Maak daarom voor je reis zo’n CV, of vertaal je Nederlandse CV naar het Engels.
Een laatste tip: scan belangrijke documenten zoals je paspoort en verzekeringspasjes in en mail die naar je eigen e-mailadres. Zo heb je die in noodgevallen altijd bij de hand. Ook noodnummers bij het verlies van je bankpas of creditcard zijn handig om altijd bij je te hebben. Nou, alleen nog een hostel boeken voor de eerste nacht en heel veel lezen in de Lonely Planet en je bent er helemaal klaar voor. De voorpret kan beginnen!
Australië reis voorbereiden
Wil je op reis naar Australië en ben je je reis aan het voorbereiden, lees dan ook nog even deze tips door.
Reis plannen
- Vliegtickets zijn kostbaar en dus is het slim om te zoeken tot je een goed ticket hebt gevonden dat betaalbaar is. Hoe vaker je overstapt, hoe goedkoper de vlucht zal zijn.
- Of kijk eens naar de prijzen van tickets naar Australië via TIX.nl of vergelijk prijzen via Momondo.
- Of boek rechtstreeks je tickets naar Australië bij KLM.
- Met de bouwstenen van Riksja Travel kun je zelf je reis naar Australië compleet samenstellen.
- Liever een complete vakantie naar Down Under (vlucht + accommodatie)? Dan kan via onder andere Van Verre Reizen of via Djoser.
- Een huurauto is onmisbaar. Betrouwbare auto's (100 procent verzekerd) huur je via Sunny Cars.
[Afbeeldingen via Fotolia]
Verder lezen over Australië
Algemeen04.07.2022
Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten
+ de perfecte routeAlgemeen07.02.2022
Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen
Algemeen16.02.2020
Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis
Vliegen02.07.2018
Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië
Stedentrips07.06.2018
Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust
Natuur25.05.2018
Great Barrier Reef van bovenaf: zet deze rondvlucht op je bucketlist!
Zomer30.03.2018
Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet
Stedentrips23.03.2018
De stad waar je wilt wonen: Sydney
Verder lezen over Reistips
Algemeen30.03.2024
7 handige tips tegen een jetlag
Winter07.11.2022
10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport
Algemeen07.04.2022
5 top tips voor digital nomads
Remote werken en reizenAlgemeen30.03.2022
Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!
Ontspanning09.12.2021
Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten
Algemeen31.03.2021
5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis
Stedentrips21.04.2020
Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest
Algemeen14.02.2020