Suzanne van Duijn (SuusjeQ) is freelance travel-, business- & lifestyleblogger en reisverslaafd. Zuidoost-Azië is na zeven reisjes haar favoriete bestemming.
Wil jij ook dolgraag met vriendinnen een busje kopen en een roadtrip maken door Australië? Of liever een half jaar in je eentje door Zuid-Amerika trekken? Dan moet je dat gewoon doen! Er zijn altijd redenen te bedenken om niet te gaan, maar Travelvalley kan ze allemaal ontkrachten.
1. Baan
Ja, je hebt een baan. En nog een leuke ook. Maar een baan kan opgezegd worden. Heb je een tijdelijk contract? Dan kun je het risico zéker nemen. Want wie zegt dat je niet überhaupt over een jaar op straat staat? Boeken dus dat ticket! Overigens zijn er ook genoeg werkgevers die je onbetaald verlof willen geven voor zo’n mooie reis. Zeker als je al langer bij een werkgever werkt. Je werkgever heeft dan ook de ‘zekerheid’ dat jij weer terug komt. Bovendien komen werknemers vaak als betere personen terug na een lange reis. Ontwikkeld, geïnspireerd, dat soort dingen. Neemt jouw werkgever je niet terug na een reis? Dan vind je met zoveel ervaring en lef heus wel weer een andere baan.
2. Huis
Een woning vinden is niet makkelijk. Of je nu op kamers woont in Amsterdam of een mooi appartement hebt in Utrecht. Moet je je woning dan wel opgeven voor een lange reis? Gelukkig hoeft dat niet altijd. Je kunt namelijk ook je huis verhuren, bijvoorbeeld aan een vriend of kennis. Lukt dat niet? Dan zijn er vast wel vrienden van vrienden die (tijdelijke) woonruimte zoeken. Pas hiermee wel op: de meeste verhuurders vinden het iets minder leuk als je je huis onderverhuurt. Heb je een koophuis? Ook dan hoeft er geen nood aan de man te zijn. Je maakt er vast iemand voor een tijdje heel er blij mee. Hypotheekverstrekkers staan overigens ook niet vaak te springen als een koopwoning wordt verhuurd. Lukt het niet? Dan kun je altijd je huurhuis opzeggen (of huis verkopen). Spullen opslaan in een container, en na je reis zie je wel weer verder!
3. Relatie
Ook lastig: je hebt een relatie en wilt op reis . Alleen is er één probleempje: je partner wil niet mee. Moet je die reis dan maar opgeven? Zeker niet! Als je partner echt van jou houdt, gunt hij je deze reis wel. En als jij echt van hem houdt ga je er ook niet met een Australische surfdude vandoor. Een goede relatie zou een paar maanden afstand toch wel moeten overleven. Wie weet is één van jullie zelfs al een keer tijdens studie in het buitenland geweest, voor een stage of uitwisseling. En dat ging toen toch ook goed? Tegenwoordig is er Wifi, Skype, Whatsapp, wat zo’n afstand toch een stuk kleiner maakt. En denk anders maar zo: hoe goed is het voor je relatie om je droom op te geven voor de ander?
4. Geld
Een lange reis kost geld. Maar geld hoeft écht geen reden om zijn om niet te gaan. Sparen, sparen en nog eens sparen is de oplossing. Starbucks en dure jurkjes kun je dus beter vergeten. De gedachte aan een tropisch strand maakt dat misschien iets makkelijker. En die jurkjes doe je daar toch niet aan! Wie niet kan sparen kan ervoor kiezen om te gaan werken op reis. Zo sprokkel je toch wat geld bij elkaar, heb je minder tijd om het uit te geven en ben je wél in het buitenland. Idealiter verdien je relatief veel geld in Australië, en ga je daarna rondreizen door goedkope landen in Zuidoost-Azië. Je kunt Down Under ook gaan WWOOF-en. WWOOF staat voor Willing Workers On Organic Farms. Vrijwillig werken op het platteland dus, maar wel tegen kost en inwoning. Zo komt er niets binnen, maar gaat er ook niets uit. Het is ook slim om online op zoek te gaan naar aanbiedingen. Er zijn volop kortingscodes voor onder andere hotelovernachtingen en vluchten te vinden.
5. Later
“Waarom ga je niet later op wereldreis?” Nou, omdat alle hierboven genoemde argumenten alleen maar zwaarder gaan wegen naarmate je ouder wordt! De kans dat je over een paar jaar wél een vast contract en/of je droombaan hebt, is aanzienlijk. Ook heb je dan misschien wél een (duurder) koophuis, ben je getrouwd of heb je een kinderwens. Oké, je hebt ‘later’ misschien wél meer geld dan je nu hebt. Maar ga jij dan nog backpacken in Australië? Of full moon-en op Koh Phangan? En dan tot slot het ergste scenario: wie zegt dat je er ‘later’ nog bent? Helaas hoor je steeds vaker verhalen over jonge mensen die overlijden door ongelukken of ziektes. Kortom, wie nu wil reizen moet het nu doen.
Nog steeds niet overtuigd? Misschien moet je je dan eens afvragen hoe graag je écht op reis wilt. Blijf je toch liever thuis? Geen punt! Met een mooie vakantie nu en dan is toch ook niets mis?
Verder lezen over Reistips
Algemeen30.03.2024
7 handige tips tegen een jetlag
Winter07.11.2022
10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport
Algemeen07.04.2022
5 top tips voor digital nomads
Remote werken en reizenAlgemeen30.03.2022
Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!
Ontspanning09.12.2021
Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten
Algemeen31.03.2021
5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis
Stedentrips21.04.2020
Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest
Algemeen14.02.2020
Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!
Verder lezen over Wereldreis
Algemeen20.10.2023
Tijd voor een grote reis? Zo ben je goed voorbereid!
Algemeen12.12.2022
Inpakken voor een wereldreis: dit mag je niet vergeten
Algemeen25.07.2022
De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben
Algemeen31.03.2021
5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis
Algemeen30.07.2020
Hij is er weer: een cruise om de wereld in 136 dagen!
vertrek december 2021Algemeen21.11.2019
Er voor langere tijd tussenuit: zo doe je dat!
Take a BreakAlgemeen22.10.2019
5 tips voor als je langere tijd op reis gaat
Algemeen20.06.2019