Jarenlang was Turkije dé vakantiebestemming voor velen. Zon, zee, strand, een leuke boulevard, aardige mensen en vooral de prijs en bereikbaarheid maakten het land populair. De badplaatsen Marmaris, Bodrum, Antalya werden het meest gekozen om de zomer door te brengen. Maar een paar jaar geleden kwam er een omslag. Er kwam ander publiek, er werden (onpersoonlijke) all-in formules neergezet en de afgelopen jaren speelde de politieke onrust ook een rol. Turkije werd ingeruild voor de Spaanse, Italiaanse of Griekse kust en landen als Kroatië stegen in populariteit. Zonde, want in hoeverre welke reden dan ook mee speelt, Turkije is en blijft een mooi landschap, met heerlijke stranden.
Gelukkig worden de badplaatsen van Turkije dan ook weer steeds populairder voor onze zonvakanties. De gouden deal van zonzekerheid, bereikbaarheid en prijs spelen hier een belangrijke rol. En wanneer je dan voor een verrassende regio in Turkije kiest, zoals de kust bij Izmir, dan zul je zien dat het land zo veel mooie landschappen te bieden heeft. Deze regio is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Turkse Riviera, meer op de natuur en mens gericht. Natuurlijk zijn er ook grote all-in ketens te vinden, maar indien je wilt, kun je terecht bij all-in resorts waar je de service en beleving van een boutique-achtig hotel krijgt. Biijvoorbeeld Club Marvy, dat tussen Izmir en Kusadasi in ligt.
Zoals gezegd; Turkije wordt vooral als vakantiebestemming gekozen door het aanbod zon, zee en strand. Geen kiezelstranden of troebel water, maar zandstranden met helderblauw water. Je kunt hier uren doorbrengen, want de zon gaat gemiddeld rond 06.00 uur op en pas om 19.00 uur weer onder. Genoeg zonuren dus. Maar de regio biedt natuurlijk nog meer. Wat is er in de omgeving van Izmir te doen?
Al zo’n 120 jaar zijn ze bezig om de oude stad Efeze weer boven de grond te krijgen. Deze stad is ongeveer 1000 jaar geleden verlaten omdat er grote aardbevingen plaats vonden en diverse ziektes uitbraken door het terugtrekken van de rivieren. Er is op dit moment pas 10 tot 15 procent van de oude stad teruggevonden en sommige onderdelen zijn wel 6000 jaar oud.
Een route langs de opgravingen in Efeze brengt je onder andere langs de oude Bibliotheek, het amfitheater dat plek bood aan maar liefst 24.000 personen en het parlementshuis.
De opgravingen zijn nog steeds in volle gang, maar in de zomerperiode, wanneer er veel toeristen zijn, worden de werkzaamheden vooral op de achtergrond uitgevoerd. Het is een aanrader om de route met een gids te doen, zodat hij je alle historie van Efeze kan vertellen.
Het is geen grote badplaats, maar prima voor een middagje afwisseling. Je hebt diverse winkeltjes, terrasjes en natuurlijk ook een boulevard waar je overheen kunt wandelen en genieten van het uitzicht over zee. Helaas is het aanbod aan winkeltjes niet helemaal afgestemd op de wensen van de Nederlandse toerist. Een aaneenschakeling van winkeltjes met schreeuwerige Gucci-schoenen en Prada-tassen. Helemaal écht nep voor 5 euro.
Toch is het een aanrader om een stadje als Kusadasi te bezoeken. Je ziet de Turkse cultuur en krijgt het dagelijkse leven in Turkije beter mee dan wanneer je alleen in je resort blijft natuurlijk.
Waar de zee mooi helderblauw is, zijn de binnenlanden van Turkije groener dan groen. De grond is zo vruchtbaar, dat je veel landbouwgronden zult zien. In deze regio wordt van alles verbouwd. Citrusvruchten, olijfbomen, granaatappels. Het aanbod aan lokale producten is hier enorm groot. Absoluut een aanrader om eens met een een local de binnenlanden van Turkije in te gaan. Juist omdat het geen standaard excursie is, ga je niet met allerlei andere toeristen op stap en leer je de Turkse cultuur echt kennen door te zien en vooral te proeven.