Australië is een land dat op ieders bucketlist thuishoort. Een land waar je van kunt blijven dromen, zelfs wanneer je er al geweest bent. De ongerepte en bloedhete outback in het binnenland, het gigantische Great Barrier Reef in de Koraalzee, huppelende kangoeroes op de stranden aan de oostkust en wereldsteden als Sydney en Melbourne: er is hier zoveel te doen en zien. Maar Australië is gigantisch groot – het zesde grootste land ter wereld – en eigenlijk maakt het dus ook niet uit hoe lang je gaat, je kunt toch niet alles zien. Maar twee weken naar Australië, dat is toch niet de moeite? Oh jawel, want ik heb dat gedaan en het was een van de mooiste reizen die ik ooit maakte!
Natuurlijk moet je keuzes gaan maken, want met slechts twee weken wil je geen tijd verspillen aan dingen die je niet of minder interessant vindt. En dus is een goede voorbereiding voor deze reis van groot belang.
Je moet je namelijk ook niet vergissen in afstanden; omdat het land zo groot is, kost het wel even tijd om van A naar B te komen. Wat op de kaart een klein stukje lijkt, is in werkelijkheid een grote afstand. Alleen al de kaart van Australië is namelijk een onding dat bijna niet uit te vouwen valt.
Reizen kost hier behoorlijk veel tijd – zeker wanneer je een roadtrip maakt en zelf gaat rijden – omdat je op de meeste wegen niet echt door kunt rijden. Er zijn wel snelwegen maar niet zoveel; de meeste wegen in het binnenland en aan de kust zijn eenbaanswegen waar je niet harder dan 80 kilometer per uur mag en kan rijden. En dan duurt het wel even, als je een etappe van zo’n 800 kilometer voor de boeg hebt. Maar hoewel het flink wat tijd kost, is reizen hier wel echt heel erg tof. Het landschap verandert non-stop, daar geniet je iedere seconde van, en de vriendelijkheid van iedereen die je onderweg tegenkomt is bijzonder. Iedereen is nieuwsgierig waar je vandaan komt, waar je naartoe gaat en geeft je tips.
Heb je twee weken de tijd, dan is het meest voor de hand liggend dat je deze reis begint in Sydney. Alleen al omdat het zo’n gave stad is en je die sowieso in je reis in wilt plannen, maar ook omdat je van daaruit twee hele gave opties hebt!
Met beide reizen leg je behoorlijk wat kilometers af, maar je hebt nog steeds voldoende tijd om de mooiste plekken van Australië te zien en ervaren. Het is een kwestie van goed plannen. Dit is hoe wij dat gedaan hebben.
De beste manier om het meeste uit je reis te halen is om vooraf alvast de reisdagen in te plannen. Wij kozen voor de route Sydney-Cairns, een route van 3.000 kilometer, die we in drie stukken hebben gehakt. We hebben drie dagen van de twee weken ‘opgeofferd’ om enkel en alleen te reizen, zodat we op alle andere dagen maximaal konden genieten van de plekken waar we waren. Dat zijn dan lange dagen in de auto, maar daar stond dan tegenover dat we een paar dagen niet hoefden te reizen. Wanneer je iedere dag weer de auto in moet, heb je niet echt een vakantiegevoel, maar dat hadden wij op deze manier juist wel. En ja, we zijn bepaalde plekken voorbij gereden waar we het liefst wilden stoppen, maar daarvoor was dan jammer genoeg geen tijd.
Hoe je die reisdagen nog enigszins leuk kunt maken is door de pauze’s tijdens het autorijden dan wel weer op bijzondere plekken te doen. Wij kozen soms voor een willekeurig strand waar we slechts tien kilometer voor moesten omrijden, maar wanneer je dan op een compleet verlaten droomstrand staat en er kangoeroes rondhuppelen, is ook zo’n reisdag een topdag.
Op de bonnefooi twee weken rondreizen in Australië is niet echt een goed idee, want als je zo kort in zo’n groot land bent, wil je niet continu bezig zijn met de route uitstippelen en overnachtingen of activiteiten boeken. Je kunt de route thuis vastleggen en alvast reserveringen maken, maar in Australië zijn ook volop boekingskantoortjes te vinden die je hiermee kunnen helpen.
Dat gaat je niet eens zoveel meer kosten dan wanneer je dingen vanuit thuis alvast regelt; sterker nog, het kan zelfs geld schelen. Stel je voor dat je de route vanuit Sydney naar Cairns wilt doen, en je weet dat je sowieso wilt snorkelen in het Great Barrier Reef en dat je een jungle-safari in het regenwoud van Daintree wilt doen, dan kun je dat soort dingen bij aankomst in Sydney prima vastleggen. Deze kantoortjes kunnen je ook helpen met accommodaties, eventuele busreizen, binnenlandse vluchten en eigenlijk alles wat je maar nodig hebt.
Voor veel mensen is de lange reis van Nederland naar Australië een te hoge drempel om te gaan en dat is wel begrijpelijk natuurlijk. Afhankelijk van de overstap die je kiest – rechtstreeks is onmogelijk – ben je zo’n 22 to 24 uur onderweg en dat is alleen de vliegtijd. De overstap kan die reis aanzienlijk langer maken. Omdat je in Australië zelf al veel gaat reizen en je ook nog te maken hebt met een flink tijdsverschil, wil je wel enigszins uitgerust aankomen. En hoe gek dat misschien ook klinkt, het kan écht.
Wij vlogen van Amsterdam naar Sydney met Qatar Airways. In Qatar zelf hadden we een overstap van 22 uur; genoeg om een nacht normaal te slapen in een hotel en om de hoofdstad Doha te verkennen (een aanrader!). Eenmaal in Qatar heb je al een groot deel van de reis erop zitten en wacht ‘alleen nog’ de lange vlucht van Doha naar Sydney – in ons geval 14 uur. Dat is echter een nachtvlucht en je komt aan het begin van de avond aan in Australië, gunstigere vliegtijden kun je bijna niet hebben. Wanneer het je lukt om wat te slapen in het vliegtuig, dan kom je best wel fit aan en kan je na de eerste nacht in Sydney beginnen aan je echte reis down under. Kies je voor deze reis met Qatar Airways dan ben je wel twee dagen onderweg, maar begin je uitgerust aan je rondreis door Australië!
Wil je ook twee weken op vakantie naar Australië? Lees dan ook nog even deze tips door.