Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
In het meest zuidelijke deel van Zweden vind je de regio’s Skåne en Småland. Hier moet je zijn om te genieten van het beste dat de Zweedse keuken te bieden heeft. Vooral Skåne is een echte culinaire bestemming. Niet alleen vind je hier een enorm aanbod aan goede restaurants, koken met verse en lokale ingrediënten is eerder regel dan uitzondering. Net als buiten eten. Zolang het weer het toelaat, eet en kook je in Skåne en Småland namelijk gewoon buiten. Om het nog mooier te maken: dat kun je ook doen met zelf bij elkaar gezochte ingrediënten.
Met het concept ‘The Edible Country’ promoot Zweden het eten uit en in de natuur. In het Engels noem je dit zelf bij elkaar zoeken van je eten ‘foraging’, wat zich in het Nederlands misschien nog het beste laat vertalen als ‘bij elkaar scharrelen’. Wij gingen op culinair avontuur in Skåne en Småland en beloven je alvast: dat was een supertoffe belevenis!
The Edible and Drinkable Country bij Robusta Äventyr
Het was voor mij één van de leukste outdoorbelevenissen die ik heb meegemaakt: zelf mijn maaltijd bij elkaar zoeken en bereiden in een Zweeds bos. In Nederland is het niet heel gebruikelijk om zelf het bos in te duiken om paddenstoelen en planten te plukken. En als echt stadsmens heb ik ook geen idee wat je kunt eten, wat wel of niet giftig is en welke planten en paddenstoelen ook nog goed smaken. De Zweden staan over het algemeen wat dichter bij de natuur. Zo is ‘foraging’ hier dus heel normaal. Zeker in het najaar trekken de inwoners er massaal op uit om in de bossen paddenstoelen te plukken. Nu ging ik zelf, met een gids, op ‘ingrediëntensafari’ in een beukenbos.
Onder leiding van Camilla Jönsson, eigenaresse van Robusta Äventyr, trek ik het bos rondom haar huis in. Gewapend met een mand en schaar lopen we langs struiken en door de bossen. Ze laat me steeds van alles proeven en vertelt over welke planten je kunt eten, waar je deze vindt en hoe je ze herkent. Van brandnetels tot paardenbloemen en nog veel meer: het is allemaal eetbaar!
Buiten koken en eten
Nadat we een mand vol ingrediënten hebben verzameld lopen we naar open plek in het bos. Hier staat een buitenkeuken 2.0: van tafels tot aan een enorme pot met vuur en een aanrecht. Camilla helpt je op weg met het koken en steekt alvast het vuur voor je aan. Ondertussen kun je je eigen cocktail bereiden, de shaker staat al voor je klaar. Na een half uurtje is ons eten klaar en eten we in alle rust, omringd door de geluiden uit het bos, ons ‘do it yourself’ maaltje op. Een ervaring die ik niet snel vergeet en je van harte aanraad om te boeken als je een bezoek brengt aan Skåne.
Ook in de mooie regio Småland kun je dit soort culinaire outdooravonturen beleven. Ga bijvoorbeeld diep het bos in, lunch, echt Zweeds, aan een meer, of bij een eeuwenoude boerderij. Op al deze plekken zoek je je eigen maaltijd bij elkaar en eten doe je natuurlijk buiten.
Streekgerechten en verse ingrediënten
In Skåne en Småland vind je op de menukaart de echte ‘Nordic Cuisine’: verse producten, verse vis, zoet, zuur en heerlijk ingemaakt. De regio Skåne kent daarnaast veel streekgerechten. Koks gebruiken het liefst ingrediënten die van dichtbij komen. En wat er op je bord ligt is vaak hartstikke vers. Dat proef je echt! Een aantal typerende gerechten en ingrediënten die je in de regio op de kaart vindt: Spettekaka, gans, een eiercake, haring en paling.
In Krisitanstad kwamen we terecht bij en niet te missen houten huis, het eigenzinnige Sotnosen. met creatief en kleurrijk interieur. Precies zoals het eten er ook is. Ze serveren er ook een speciaal spreekgerecht: worst die op een wel heel bijzondere manier wordt bereid en geserveerd. Sla ook de lokaal geproduceerde drankjes niet over!
Streekgerechten Småland
Ben je op vakantie in Småland? Ook hier wordt vooral gekookt met verse lokale en biologische producten. Er zijn vier nationale gerechten in Småland en Öland. Heb je ooit gehoord van ‘ostkaka’, ‘isterband’, ‘kroppkakor ‘en ‘lingonsylt’? Als het om eten gaat, is er niets typischer voor Småland dan deze gerechten.
De Zweden nemen echt de tijd om een lekkere maaltijd te bereiden en dat proef je! Heb je zin in iets zoets? In het mooie plaatsje Gränna, gelegen op een heuvel bij het tweede grootste meer van Zweden, vind je verschillende makers van heerlijke zuurstokken. In het Zweeds polkagris genoemd. Ze worden nog met de hand gerold en als je het leuk vind kun je een bezoek brengen aan één van de makers. Het origineel is rood-wit en heeft een pepermuntmaak.
Kroppkakor
Öland en Småland staan bekend om het lokale gerecht ‘bodycakes’ – ‘kroppkakor’ in het Zweeds. Hoewel kroppkakor bekend staat als een lokaal ingrediënt op Öland, worden ze in heel Oost-Zweden gegeten, ook in Småland, Blekinge en Gotland. De hartige ‘ballen’, bestaande uit een op aardappelen gebaseerd deeg gevuld met gebakken varkensvlees en ui, zijn vergelijkbaar met dumplings. Alle kroppkakor varianten hebben een uniek kruidenprofiel waardoor ze hun karakteristieke smaak krijgen.
Bakkerijen en brouwerijen
Als je in Skåne of Småland rondrijdt of door een stadje loopt is de kans groot dat je een gezellige bakkerij tegenkomt. Stap daar vooral even binnen. Bij de meeste bakkers kun je ook even gaan zitten. Bestel een kop koffie en een kanelbulle – een kaneelbroodje. Ze zijn gewoon onovertroffen in Zweden en smaken ontzettend goed.
Ga je wandelen in Skåne? Dat is sowieso een goed plan, want de regio leent zich hier uitstekend voor. Wij kwamen op onze wandeling langs een deel van de Skåneleden bij Snogeholm langs Soppverket: een buitenplaats waar je soep en brood kunt eten bij eigenaresse Jessica Hermann. Lunchen in de buitenlucht en opwarmen met een heerlijk kopje soep: een dikke aanrader!
Meer zin in een borrel in plaats van een zoete lekkernij of soep? Drink dan een lokaal gebrouwen biertje. In het zuiden van Zweden hebben ze volop mooie brouwerijen waar je heerlijk bier kunt krijgen en natuurlijk een rondleiding. Breng in Småland een bezoek aan de unieke Åbro Brewery in Vimmerby. Hier zetten ze tijdens aan rondleiding al je zintuigen op scherp. Het naastgelegen restaurant Brygghuset is trouwens ook een enorme aanrader!
Culinaire hoogstandjes
Naast al het heerlijke eten in de buitenlucht vind je in de regio’s volop goede restaurants. Zowel in de steden als op het platteland. Dat maakt de regio ook heel geliefd onder foodies. Bekijk hier een overzicht van de beste restaurants in Skåne. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben? De meeste ingrediënten zijn lokaal geproduceerd. De chefs zelf ze soms zelf geplukt in de regio. Wil je op hoog niveau culinair genieten? In Växjö in Småland vind je restaurant PM & Vänner, bekroond met een Michelinster en uitgeroepen tot één van de beste van Zweden. Hier vind je nog meer goede restaurants in Småland.
Op de menukaart vind je traditioneel vaak veel vis en vlees, maar Zweden kent ook steeds meer veganisten. In Malmö heb je een groot aanbod aan restaurants voor vegetariërs en vegans. Waar je ook voor gaat: goede restaurants zijn in de beide regio’s volop te vinden. Smaklig måltid!
Op vakantie naar de Zweedse regio Skåne
Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar deze mooie regio in het zuiden van Zweden?
Plan je reis
- Met de auto naar Zweden? Maak een overtocht van Puttgarden naar Rødby met Scandlines, vanaf daar ben je in een uurtje bij de brug naar naar Malmö.
- Ga je vliegen? Pak dan het vliegtuig naar Kopenhagen. Daar pak je vervolgens de trein naar Malmö.
- Een huurauto boek je via Sunny Cars
- Losse hotels in de regio Skåne boek je via Booking.com.
Verder lezen over Zweden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Zomer25.05.2024
17 foto’s die laten zien hoe mooi Zweden in de zomer is
Stedentrips29.12.2023
De 6 leukste dingen om te doen in Göteborg
Algemeen03.12.2023
De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden
Algemeen24.10.2023
Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar
Zomer21.08.2023
3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur
Zomer17.07.2023
De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen
Natuur03.07.2023