In de Belgische Ardennen ligt het dorpje Redu. De kans dat je het kent is niet zo heel groot, maar toch is Redu een bijzonder dorp. Sinds 1984 is het namelijk een zogenaamd ‘boekendorp’. Wie van lezen houdt moet hier absoluut een keer naartoe!
De titel boekendorp krijg je natuurlijk niet zomaar. 1984 is dan ook het jaar waarin in Redu voor het eerst een boekenmarkt werd georganiseerd. Nog steeds vind je hier tientallen boekwinkels die het hele jaar door geopend zijn. In de zomermaanden verkopen ze hun boeken deels ook op straat in houten stalletjes. Het gaat niet alleen om romans maar om boeken in de breedste zin van het woord: stripboeken, leesboeken en boeken voor verzamelaars. Een deel daarvan is Frans – Redu ligt immers in het Franstalige Wallonië – maar er zijn zeker ook volop Nederlandstalige boeken te vinden.
Daarnaast worden er het hele jaar door allerlei evenementen georganiseerd met boeken als thema, zoals de nacht van het boek, het boekenfeest en ga zo maar door.
Het dorpje zelf is piepklein. Redu bestaat uit slechts een paar straten. De centrale plek in het dorp is de kerk, meteen ook het enige echt opvallende bouwwerk in het dorp. Je vindt er een bakker, een bistro, een paar terrasjes en een heel bijzonder kunstmuseum.
▸ Tip: een bezoek aan Redu kun je heel goed combineren met de prachtige stad Bouillon, het maken van de laddertjeswandeling in Rochehaut of een korte wandeling over de houten loopbrug Pont de Claies.
Zonder twijfel de meest bijzondere plek in Redu is het Mudia. Een kunstmuseum dat het op een compleet andere manier aanpakt. De slogan van het Mudia is dan ook ‘kunst anders beleven’, waarbij de focus is gelegd op bezoekers entertainen terwijl ze naar kunst kijken.
Zo bijzonder als het Mudia vanbinnen is, zo onopvallend is het museum als je buiten staat. Je zou er bijna voorbij lopen, tenzij je oog valt op de rode neon letters boven de ingang. Gelukkig is Redu heel klein en heb je het Mudia alsnog snel gevonden.
Een van de leuke dingen aan het Mudia is de indeling. Hier vind je eeuwenoude kunst én moderne kunst, maar het is alsof je een tijdreis maakt. Je begint namelijk bij de alleroudste kunst die ze hebben en ‘reist’ door de eeuwen heen naar het heden. Dan zie je heel duidelijk hoe bijvoorbeeld de schilderkunst zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Schilderijen hebben steeds meer kleur gekregen en werden ook steeds abstracter.
Maar leuker nog is dat het een interactief museum is, op een manier die je nog niet eerder hebt gezien. Hier is het de bedoeling om dingen aan te raken en uit te proberen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met spelletjes zoals een quiz – en dat is echt niet alleen leuk voor kinderen, zeker ook voor volwassenen.
Je komt er werken van Picasso tegen, net als Brueghel, Hergé en Rodin. En niet alleen schilderkunst maar ook beeldhouwwerken, striptekeningen en fotografie. Als je dan toch het boekendorp van de Ardennen bezoekt, dan zou ik zeker ook hier naar binnen gaan!
▸ Meer weten over het Mudia, zoals openingstijden en de collectie, kijk dan op de website.