Algemeen

Peru all-in: van koude bergtoppen tot tropische jungle

Avatar foto
Redactie

Ga je naar Peru, dan ga je naar de Machu Picchu. Natúúrlijk. Dat is gelukkig goed te combineren met de veelgeprezen Colca Canyon en het befaamde Lake Titicaca. Maar ja, eigenlijk wil je ook de cultuur van Lima opsnuiven. En je voeten nat maken in de jungle van de Amazone. En zo klein is het land niet. Kan dat dan wel allemaal in één reis? Ja, dat kan. Wij vertellen je hoe.

Een swingende start in Lima

Vliegen naar Peru is wel even wat anders dan naar de Costa del Sol. Gun jezelf dus de tijd om even van je jetlag bij te komen en plan twee daagjes in hoofdstad Lima. Onze tip: verblijf in een posada in Miraflores. Het is weliswaar een buitenwijk van de stad, maar hier bruist het van de bars, winkeltjes en restaurantjes. Geniet van een ceviche en dans met de mensen op straat. Wil je meteen in de cultuur duiken, breng dan een bezoek aan de Cathedral van San Francisco in het centrum. In de ondergrondse catacomben liggen ruim 25.000 mensen – vooral monniken, priesters en nonnen – begraven. Verwacht geen grafzerken: de botten liggen netjes per soort gesorteerd. Niet voor teergevoeligen, dus.

Naar adem happen in Arequipa

Vanuit Lima kun je je richting het zuiden begeven: hier vind je de Machu Picchu, de Colca Canyon én het Titicacameer. Om eerst aan het hoogteverschil te wennen, raden we je een pitstop in Arequipa aan. Het stadje, dat wordt omgeven door drie vulkanen, ligt op 2300 meter hoogte en heeft het voordeel dat het er met een constante temperatuur van rond de 25 graden bijna altijd mooi weer is. Laat de vakantie maar beginnen!

Op bezoek bij de boer in de Colca Canyon

Je bent weliswaar ‘in de buurt’, maar in een groot land als Peru betekent dat dat je vanaf Arequipa nog wel vijf uur onderweg bent naar de volgende highlight: de Colca Canyon. Vroeg op dus! Maar dat is niet erg, want je kijkt onderweg ongetwijfeld je ogen uit. Op weg naar 4800 meter rijd je door het nationale reservaat Salinas y Aguada Blanca vol lama’s, alpaca’s en vicuna’s. Colca Canyon zelf is net een lapjesdeken: de eeuwenoude Inca-landbouwterrassen staan vol met kleurige gewassen. En je hoeft ze niet vanaf een afstandje te bekijken: nog leuker is het om een dag een boerengezin te helpen. Zo krijg je een kijkje achter de schermen.

Wij verbleven twee dagen en zochten de tweede dag het diepste punt van de canyon op: ruim 3200 meter lager. Ver boven ons zweefde een Andescondor, op zoek naar een prooi. We hoopten maar dat wij te groot waren…

peru-bolivia
peru-bolivia

Op zoek naar de legende van het Titicacameer

Dacht je dat Machu Picchu de belangrijkste plek van de Inca’s was in het oude Peru? Dan heb je het mis! Volgens de legende was Lake Titicaca de geboorteplaats van de Zonnekoning, de allereerste Inca. De Inca’s zul je hier niet tegenkomen, maar wel indianen, die op drijvende rieteilanden wonen. Vaar met de indianen mee, bezoek de Uros-eilanden en logeer in een kleihuisje op het eiland Apantani. Een beter kijkje in de lokale cultuur zul je niet krijgen. Let wel: de indianen hebben ook de commercie ontdekt, dus je zult veel souvenirs aangeboden krijgen en ze laten zich graag fotograferen.

Hike naar onuitspreekbare Incaruïnes met Machu Picchu als kers op de taart

Toegegeven, je kunt niet naar Peru zijn geweest zonder een bezoek aan Machu Picchu te brengen. Maar de omgeving van Cusco staat vol grotere en kleinere ruïnesteden die evengoed de moeite van het bezoeken waard zijn. Vanuit Cusco wandel je in een uur bergopwaarts naar het voormalig Incafort Sawsaywamán en kun je ook lopend naar kleinere ruïnes als Q’enqo, Pukapukara en Tambomachay. Het zijn goede voorbereidingen op de zwaardere hike naar letterlijk en figuurlijk hoogtepunt Machu Picchu. Tijdens die trekking word je ook al getrakteerd op andere overblijfselen van de Inca’s, zoals Llactapata, Runkurakay en Inti Puncu. Kies een Incatrail die past bij je conditie – er is voor ieder wat wils. Aan het einde van de hike is er de grote beloning: het uitzicht op Machu Picchu, dé stad der steden.

Peru Bolivia Cusco
Peru Bolivia Cusco

Natuurlijk genieten in de jungle

Na al die cultuur is er maar één manier om je reis goed af te sluiten: midden in de jungle van de Amazone. Daarvoor moet je richting de grens met Bolivia. Wij vlogen naar Puerto Maldonado, van waaruit de met een kano de jungle in trokken. Een avontuur op zich: kleurige ara’s vlogen over onze hoofden en schildpadden lagen in het zonnetje te luieren. In de junglelodge aangekomen, kun je eindelijk heerlijk ontspannen en bijkomen van alle avonturen, terwijl je uitkijkt over de Amazone en je wegdroomt bij de vele junglegeluiden. Trek er de volgende dag op uit om in het Tambopatareservaat toekans, kolibries, slangen, vogelspinnen kaaimannen en reuzenotters te spotten – om er maar een paar te noemen. Het is je kans om alles te leren over de flora en fauna van de jungle en de medicinale werking van de planten die er groeien. Eén ding is zeker: je komt rijker van je reis terug dan toen je vertrok.

Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Peru online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zij hebben het land zelf bezocht en adviseren je uit eigen reiservaringen.

Deel dit artikel

Avatar foto
Redactie Travelvalley
De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.