Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Een andere taal leren lijkt voor ons Nederlanders niet meer dan logisch. Moet ook wel, want anders konden we alleen op vakantie naar Zuid-Afrika, België en de ABC-eilanden. Niks mis mee, maar het is best handig om ook – ik noem maar iets – Engels te leren. Maar wat als je al Engels spreekt? Dan is het leren van een andere taal niet zo simpel en dus zijn er allerlei instituten die kijken naar hoe moeilijk het is om een vreemde taal te leren.
Ik dacht altijd dat Nederlands best een lastige taal is om te leren, maar dat blijkt toch wel mee te vallen. Alle talen worden namelijk door het Foreign Service Institute in categorieën verdeeld die van één tot vier gaan. Dat zijn de officiële Language Difficulty Rankings.
Nederlands zit in de eerste categorie met Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Zweeds, Noors, Deens, Roemeens en Afrikaans. Al die talen hebben best wat structurele overeenkomsten met het Engels (dat bekend staat als de simpelste taal ter wereld) dus die zijn allemaal te doen. Duits heeft categorie twee helemaal voor zichzelf, maar als je dan de onderstaande kaart van Europa (door Redditor Fummy gemaakt) er bij neemt zul je zien dat een groot gedeelte van Oost-Europa toch echt wel in categorie vier zit.
BRB ‘even’ Fins leren
Er zijn ook studie-uren vastgehangen aan de categorieën, wat betekent dat het voor een Engels sprekend persoon ongeveer 600 uur aan studie vergt om Nederlands of Frans te leren. Daar moet je 150 uur bovenop tellen voordat je Duits in de smiezen hebt en als je Fins, Grieks, Tjechisch of Hongaars wilt leren kost dat zo’n 1100 uur! Zo goed als het dubbele van de categorie één talen dus.
De kaart laat alleen maar Europa zien, dus de categorie vijf talen blijven ons bespaard. Dat zijn Koreaans, Chinees, Arabisch en terecht met stip bovenaan als de vreselijkste taal ooit om te moeten leren (en ik kan het weten, ik heb het geprobeerd) is daar Japans.
Natuurlijk is het niet helemaal representatief voor ons als Nederlanders, maar grofweg is de gradatie van moeilijkheid ongeveer hetzelfde voor ons als voor Engels sprekenden. Heb je een idee van hoe lang je moet studeren voordat je de taal van je favoriete vakantieland kunt spreken!
[Afbeeldingen © Fummy – Reddit]
Gerelateerde artikelen
Algemeen12.08.2015