Algemeen21.07.2020

Je vakantie afbreken wegens eens sterfgeval: dit moet je weten


Die ene vakantie, waar je al maanden reikhalzend naar uitkijkt, gaat nu bijna beginnen. Heerlijk, even niets anders doen dan genieten van je gezin. Toch spookt er tijdens die dagen – die normaal gevuld zijn met emmers vol voorpret – iets naars door je hoofd: blijft de situatie van papa wel stabiel? Hebben de nieuwe medicijnen het gewenste effect? Belt mama wel meteen als er écht iets is? Stel dat het zover komt, dat je ineens terug moet naar huis om afscheid te nemen, is iedereen dan goed voorbereid op de uitvaart? Beperk deze zorgen, door vooraf de juiste – vaak moeilijke – vragen te stellen.

Even een drempel over

Terwijl je bezig bent – en wil zijn – met allerlei leuke dingen zoals het zoeken van leuke eettentjes, het boeken van een dagje weg met de boot of het kopen van nieuwe zomerkleding, schieten er ook steeds andere gedachten en zorgen door je hoofd. En stel je jezelf de vraag: “Stel dat papa echt overlijdt, wat kan ik dan doen om écht te helpen?”

Dat echte helpen begint eigenlijk al (lang) voordat de dood om de hoek komt kijken. De vragen zoals hierboven al genoemd, moeten eens worden gesteld. Waarom dan niet nu? Want diep van binnen willen we allemaal toch onze nabestaanden zo goed mogelijk achterlaten, als het zover is. En dat kan wel degelijk geregeld worden! Alleen… je moet even een drempeltje over, ook al voelt die drempel aan als een enorm hoge berg. Hieronder een selectie van de belangrijkste zaken die kunnen helpen bij het voorbereiden van een afscheid.

Verzamel alles bij elkaar

Is er een testament opgesteld en een executeur benoemd, en wie is dat ook alweer? Is er een uitvaartverzekering en/of een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? En zo ja, bij welke verzekeraar? Zijn er openstaande schulden? Wie neemt medische en financiële beslissingen als mijn dierbare daartoe zelf niet meer in staat is? Kortom, een hele lijst met vragen waar niemand blij van wordt, maar die wél belangrijk zijn. Omdat je ermee voorkomt dat je bij ziekte of een overlijden voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Neem samen de tijd om al deze zaken goed door te spreken met je toekomstige nabestaande(n). Het is toch zonde als de periode van rouw – die op zichzelf al zwaar genoeg is – wordt overschaduwd door frustraties rondom de afhandeling van allerlei zaken.

Tip voor jezelf en al je dierbaren: Reserveer een map voor alle belangrijke documenten, zoals contactgegevens van de huisarts, een verhuurder of hypotheekverstrekker, eventuele werkgever etc. Maak daarnaast een overzicht van bankrekeningnummers, creditcards en verzekeringen. Vergeet tot slot niet je wachtwoorden, van bijvoorbeeld je DigiD, mobiele telefoon, social media en mobiel bankieren-apps, maar: verstop ze wel goed!

Wat als er iets met mij gebeurt?

En dan is er nog die vakantie… Ook andere zorgen kunnen daarbij de kop opsteken, bijvoorbeeld: “Stel dat er iets met mij gebeurt terwijl ik geniet van de zon in Italië, of dat mijn vrouw een noodlottig ongeval krijgt. Wat gebeurt er dan?”

Op het moment dat er iets noodlottigs gebeurt, en jij of je partner komt te overlijden, zijn er verschillende opties. Je kunt kiezen voor repatriëring (terugkeer) en een begrafenis of crematie in Nederland, maar wist je dat het ook mogelijk is om alles te regelen in het land van overlijden? Sommige uitvaartorganisaties stellen daarvoor zelfs een budget beschikbaar, dat je naar wens kunt besteden.

De juiste vragen stellen

Zoals bij vrijwel alles in het leven, komt vroeg of laat het onderwerp geld naar voren. Een begrafenis of crematie is nou eenmaal duur. Het is daarom wel zo fijn als je vooraf weet dát en hoe het laatste afscheid betaald kan worden. Daarbij is het goed om te weten dat bankrekeningen van een overledene vrijwel direct na het overlijden worden geblokkeerd. Als het een en/of-rekening betreft en de partner van de overledene nog in leven is, is er geen probleem. In alle andere gevallen kan het even duren voordat bekend is wie de financiële zaken mag afhandelen. Tot die tijd wordt het saldo van de bankrekeningen nog niet vrijgegeven en is de kans dus groot dat er het één en ander voorgeschoten moet worden.

Zoals je ziet kunnen vakantie-voorpret en zorgen om de dood soms hand-in-hand gaan met elkaar. Gelukkig heb je de mogelijkheid om het een stuk makkelijker te maken, voor jezelf én de mensen van wie je houdt. Het is alleen een kwestie van de juiste vragen stellen aan elkaar. Durf jij het aan?

© NicoElNino – Adobe Stock

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.