Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Dat Curaçao een paradijslijk eiland is, met heerlijke zandstranden en wuivende palmbomen, dat is bij veel mensen wel bekend. Maar dat op Curaçao ook een schat aan cultureel erfgoed te vinden is, dat weten niet veel mensen. Hoogste tijd dus om het best bewaarde geheim van Curaçao te onthullen en je mee te nemen op een reis door het cultureel erfgoed van eiland Curaçao. Enjoy!
▸ Tip: dit zijn de 7 mooiste hotels op Curaçao!
De geschiedenis van Curaçao
De geschiedenis van het eiland Curaçao gaat duizenden jaren terug, naar de tijd dat de indianen (vermoedelijk afkomstig uit Zuid-Amerika) het eiland bewoonden. Op verschillende plaatsen zijn sporen en resten gevonden uit die tijd. Inmiddels behoort Curaçao tot het Koninkrijk der Nederlanden, maar in de tussentijd is een hoop gebeurd. Ten tijde van de 16e, 17e en 18e eeuw zijn er verschillende machtsovernames geweest, waarna het eiland uiteindelijk in de handen van de Nederlanders is gevallen. Het grootste deel van het cultureel erfgoed stamt dan ook uit de tijd van de slavernij, die in de 17e eeuw begon.
▸ Tip dit zijn de mooiste plekken om te ontdekken op Curacao!
Het indrukwekkende Kura Hulanda Museum
Wil je het meest complete beeld krijgen van het culturele erfgoed van eiland, en met name een kijkje nemen in het Curaçao ten tijde van de slavernij, dan is het Kura Hulanda Museum de beste plek. Je vindt het Kura Hulanda Museum in de wijk Otrabanda in Willemstad, binnenin het Kura Hulanda Village. Het museum is opgericht door de Nederlander Jacob Gelt Dekker, die van het Kura Hulanda Museum een indrukwekkende plek heeft gemaakt waar je af en toe een brok van in je keel krijgt.
Het museum heeft een aantal zalen en ruimtes waar je verschillende exposities kunt zien, maar de expositie over de slavenhandel is absoluut de meest indrukwekkende expositie van allemaal. Hier zie je een hoop documenten zoals papieren en foto’s uit die tijd, maar ook voorwerpen waarmee de slaven gemarteld werden. Waar iedereen even stil van wordt is het ruim van een nagebouwd slavenschip.
Ga ook zeker even kijken bij de collectie Afrikaanse voorwerpen en muziekinstrumenten, een van de leukste collecties in het museum. Je kunt zelf door het museum wandelen en de exposities bezichtigen, maar neem vooral een rondleiding met een gids om de echte bijzondere verhalen erbij te horen.
50 landhuizen op Curacao
Op Curaçao vind je nog steeds ongeveer 50 landhuizen die stammen uit de periode van de slavernij. Het zijn de voormalig woonhuizen van de plantagehouders, ook wel plantagehuizen genoemd. De meeste landhuizen doen nu dienst als museum of andere culturele instelling. De plantagehouders waren rijk en bouwden een luxe villa, die vaak boven op een heuvel gebouwd werd om zo het land in de gaten te kunnen houden. De landhuizen die je nu nog kunt bezoeken liggen dan vaak ook op een bijzonder mooie plek met prachtig uitzicht. Wij bezochten een paar van deze landhuizen, zoals Landhuis Jan Kok, Landhuis Knip en Landhuis Rooi Katootje.
1. Landhuis Jan Kok
Landhuis Jan Kok is een van de oudste landhuizen van Curaçao en is misschien ook wel een van de mooiste gebouwen van dit eiland. Het uitzicht is er prachtig, je kijkt uit op de zoutpannen van de St. Marie-baai waar je – als je gelukt hebt – ook flamingo’s kunt zien. Tegenwoordig kun je er de kunstwerken van Curaçaose kunstenares Nena Sanchez bewonderen.
2. Landhuis Knip
Landhuis Knip vind je wat verder naar het noorden van het eiland. Onder leiding van Tula begon hier aan het einde van de 18e eeuw de slavenopstand, wat Landhuis Knip misschien wel het belangrijkste landhuis van het eiland maakt als je het historisch bekijkt. Een kleine expositie laat voorwerpen zien die stammen uit de periode van de slavernij en onze gids laat ons dansen en meezingen op liedjes die hier honderden jaren geleden gezongen werden. Hier kun je overigens ook heerlijke typische Curaçaose gerechten eten, iets wat je zeker een keer moet doen.
3. Landhuis Rooi Katootje
Landhuis Rooi Katootje heeft ook in de geschiedenis van Curaçao een belangrijke rol gespeeld. Op deze plek werd in 1954 de ronde-tafelconferentie gehouden over de autonomie van de Nederlandse Antillen. De plantage was eigendom van Salomon Maduro, die een enorme collectie aan van bijzondere boeken, documenten en foto’s in zijn bezit had die allemaal te maken hadden met het jodendom. De erfgenamen van Maduro hebben ervoor gezorgd dat achter het huis een prachtige en hypermoderne bibliotheek gebouwd werd, die voor iedereen toegankelijk is. The Mongui Maduro Library leent niets uit, maar iedereen mag er komen lezen.
Mikvé Israël-Emanuel Synagoge
Je zou het op deze plek wellicht niet verwachten, maar op Curaçao staat de oudste synagoge van het Westelijk halfrond: de Mikvé Israël-Emanuel Synagoge. Zowel vanbinnen als aan de buitenkant is het een prachtig pand om te zien, dat nog steeds in gebruik is. Binnen hangen prachtige kroonluchters, meubels zijn van donker mahoniehout en er ligt zand op de vloer. Je kunt hier een dienst meemaken, maar ook voor een bezichtiging mag je naar binnen. Naast de synagoge vind je het Joods Cultureel Historisch Museum die je een kijkje geeft in de wereld van de Joodse geschiedenis van het eiland.
Cultuur snuiven in Willemstad
Natuurlijk maakt ook Willemstad onderdeel uit van het culturele erfgoed van Curaçao. De beroemde handelskade, met de gekleurde panden, is niet alleen de meest gefotografeerde plek van Curaçao, maar heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de economie. Ooit was dit namelijk een drukke plek waar schepen kwamen laden en lossen. Tegenwoordig vind je aan de Handelskade gezellige terrasjes en zie je vee toeristen poseren op de beroemde Koningin Emmabrug met de gekleurde panden van de Handelskade op de achtergrond. Niet voor niets is dit deel van Willemstad ook aangemerkt als cultureel erfgoed door UNESCO.
Cultuur proeven in Marshe Bieuw
Wie wat meer Curaçaose cultuur wil opsnuiven, maar dan op culinair gebied, moet de overdekte oude markt Marshe Bieuw induiken. Hier eet je aan lange houten tafels van Curaçaose gerechten die vers voor je worden klaargemaakt. Het eten is er niet duur en wordt gemaakt met lokale ingrediënten, volgens traditionele Curaçaose recepten.
Op gebied van cultuur hoef je je op dit eiland dus absoluut niet te vervelen. Maar wie een culturele ontdekkingsreis wil combineren met pure ontspanning, zoals watersport en relaxen aan het strand, is er natuurlijk ook volop te beleven op dit fijne eiland. Onze beste tips om te doen op Curacao lees je hier.
Op vakantie naar Curacao
Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Curacao? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.
Plan je reis
- Het is ongeveer 10 uur vliegen naar Curacao. Dat kan rechtstreeks met verschillende luchtvaartmaatschappijen (onder andere TUI Fly en KLM.
- Je kunt natuurlijk ook een complete ontspannen zonvakantie boeken (vlucht+hotel) naar Curacao. Kijk eens bij de aanbiedingen van TUI.
- Of kijk eens bij Corendon voor goedkope Curacao vakanties.
- Een goede huurauto is op Curacao ook heel handig. Deze boek je het beste via Sunny Cars.
- Losse hotels op Curacao boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Pietermaai Boutique Hotel in Willemstad.
Verder lezen over Curaçao
Zomer19.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste hotels op Curacao
Zomer16.10.2024
Een dagtocht met de boot naar het paradijselijke Klein Curaçao
Zomer06.06.2024
De 5 leukste dingen om te doen in Pietermaai op Curaçao
Kleurrijkste en meest trendy wijk van het eilandZomer06.05.2024
Zo verken je Curaçao: op de step, lopend, per boot of met de jeep!
Ontspanning26.04.2024
Ervaar de vijf superkrachten van Curaçao
Ontspanning13.01.2024
De top 5 mooiste stranden van Curaçao
Algemeen21.07.2022
Duurzaam reizen: op plasticmissie voor een schoner Curaçao
Zomer21.11.2020
De zes mooiste, onontdekte plekken van Curaçao
over de onbegaande padenVerder lezen over Eilanden
Zomer26.10.2024
De 13 leukste dingen om te doen op Zakynthos
Zomer23.10.2024
Dit zijn de vijf mooiste eilanden van Griekenland
Natuur01.10.2024
Ontdek de 6 hoogtepunten van Java in twee weken
Algemeen19.07.2024
8x dit wil je doen op Terschelling met kinderen
Ontspanning16.07.2024
10 dingen die je moet doen als je op Texel bent
Zomer06.07.2024
9 ultieme tips voor een vakantie op Kreta
Zomer03.07.2024
Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk
Natuur05.02.2024