Vandaag staat er een etappe van ongeveer 50 kilometer op het programma, en fietsen we van Givry naar Cluny, nog steeds in Frans Bourgondië. Onderweg komen we langs een paar must sees in deze regio. Omdat de must sees en het fietsen te veel is voor één dag splitsen we de groep. Ik ga met Ron en Henk sightseen en Bruno, Joran, Claire en Daphne gaan fietsen. Het fiets-team vertrekt vanaf het dorpje Givry zuidwaarts en neemt de Voie Vert, een hele mooie groene fietsroute die zonder de ‘e’ van onze bikes ook goed te doen is.
Samen met Ron en Henk vertrek ik naar het dorp Cormatin voor een bezoek aan een kasteel. Onderweg komen we eerst langs het kleine dorpje Saint-Gengoux-le-National waar de 12e eeuwse Romaanse kerk als trekpleister fungeert. In de zomermaanden kun je in een van de torens van deze kerk naar boven en heb je prachtig uitzicht over het middeleeuwse stadje, maar op dit moment is de toren helaas nog gesloten.
Een paar kilometer verder zijn we bij het dorpje Cormatin, vooral bekend van Château de Cormatin, het kasteel dat wij gaan bezoeken. Het is duidelijk dat het toeristische hoogseizoen in Bourgondië nog niet begonnen is, want de tuinman is nog druk bezig met het zomerklaar maken van de beroemde tuin van dit kasteel. De buxusboompjes worden in model geknipt en het gras wordt gemaaid.
Maar ook buiten de drukke zomermaanden om is het kasteel een bezienswaardigheid die veel bezoekers trekt, gezien de tourbussen met Amerikanen en Aziaten die voor de ingang staan. Aan de buitenkant van het kasteel zie je de middeleeuwse bouwstijl, maar vanbinnen in de slaapzaal en eetzaal komt de zeventiende-eeuwse stijl tevoorschijn. Het oogt allemaal een beetje muf, maar dat het heeft ook zijn charme. Ga ook zeker even in de mooie tuinen kijken!
Na het bezoek aan het kasteel van Cormatin rijden we door naar Cluny, een stad met een rijke historie. In twaalfde en dertiende eeuw stond in Cluny de grootste kerk van Europa: de Adbij van Cluny. Jammer genoeg is een groot deel van de abdij verloren gegaan, iets wat de Fransen zelf gedaan hebben en daar nu waarschijnlijk wel spijt van hebben.
De eigenaar van de grond in Cluny schonk deze aan twaalf monniken, om zichzelf van alle zonden te verlossen. Deze monniken startten met de bouw van de abdij. Omdat Cluny aan een belangrijke handelsroute lag, ontvingen zij van pelgrims vele giften en zo groeide de abdij uit tot een grote en rijke onderneming. Jaren werd gebouwd aan de abdij van Cluny, en toen deel 3 eindelijk af was, stond in Cluny op dat moment de grootste kerk van Europa. In de jaren daarna ging het slechter en werden delen afgebroken en verwoest. Wat nu te zien is, zijn de restanten van wat ooit een van de mooiste kerken van Europa was.
Waar een oude abdij – of wat ervan over is – normaal gesproken behoorlijk saai kan zijn, hebben ze in Cluny hun uiterste best gedaan om het voor toeristen aantrekkelijk te maken deze plek te bezoeken. Onder andere met een 3D-film en augmented reality. Hier dus geen slaapverwekkende rondleidingen die veel te lang duren, maar bijvoorbeeld een 3D-film die laat zien hoe groot en imposant de abdij vroeger was aan de hand van een virtuele tour door het gigantische complex. Loop je daarna door de abdij, dan zie je op videoschermen hoe die plek er honderden jaren geleden uit zag.
Het is niet alleen de abdij die op moderne wijze bezoekers weet te boeien: het historische dorp Cluny zelf heeft ook een aantal historische plekken die je normaal gesproken voorbij zou lopen, maar een bezoek meer dan waard zijn. Bij het lokale ‘office du tourisme’ halen we daarom een iPad op voor een heuse iPad-tour door de stad. Deze tour leid je rond door het dorp en geeft informatie over bijzondere plekken en gebouwen en vult dat weer aan met videobeelden van hoe het er ooit uitzag. Wil je een stukje historie uit deze regio meepakken, dan zou ik je de iPad-tour echt aanraden.
Het fietsteam is inmiddels ook aangekomen in Cluny en hebben onderweg het nodige bandenplakwerk moeten verrichten. De wegen op de route van Givry naar Cluny zijn rechttoe rechtaan maar heuvel op is het toch nog steeds ontzettend fijn om even de e-bike op standje sport of turbo te zetten. We zijn er inmiddels achter dat de batterijen best wel lang mee gaan. Een hele dag fietsen op stand eco of tour brengt je met een volle batterij zonder problemen honderdvijftig kilometer verderop.
La Pierre Folle
Vanavond overnachten we weer op een bijzondere plek, in chambres d’hôte La Pierre Folle. Deze bed & breakfast ligt pal naast de populaire fietsroute ‘Voie Vert’ en is dus voor fietsers in deze regio een ideale tussenstop. De van oorsprong Italiaanse gastheer maakt een heerlijk diner voor ons klaar, met als hoogtepunt ‘risotto funghi’: risotto met champignons en gestoofd kalfsvlees met citroensaus. Als er na afloop van het diner zelfgemaakte limoncello op tafel komt, kan de avond niet meer stuk.
Morgen stappen we opnieuw op onze e-bikes voor een fietstocht van 65 kilometer over de Voie Bleue naar Tournus. Wetende dat in Tournus een Bourondische wijnproeverij op ons wacht, denk ik dat we daar wel op tijd aan zullen komen. E-bike op standje turbo en op naar de vin blanc!