De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Als je serieus ver op reis gaat en buiten de Eurozone terecht komt zijn er, ondanks alle tegenwoordige mogelijkheden om digitaal te betalen dingen waar je rekening mee moet houden. We zetten er even een aantal voor je op een rijtje, als reminder.
Bankpas: aanzetten voor het buitenland
Dit moet eigenlijk altijd stap één zijn. Je bankpas moet voordat je buiten de EU gaat aangezet worden voor gebruik in ‘de buitenlanden’. Bij het gros van de banken kun je dat doen met je eigen bankieren-app (die heb je toch wel hè?) of via online internet bankieren en dan is het meteen geregeld.
Dit is an sich geen lastige stap, maar je moet ‘m gewoon niet vergeten voordat je pas in een vreemde pinautomaat gaat. Hou er natuurlijk ook rekening mee dat je vaak extra betaalt om in het buitenland te pinnen! Dat kan oplopen tot een paar euro, dus dat brengt ons meteen bij het volgende punt…
Keiharde cash
Het is voor de oudere reiziger vaak standaard, maar als je niet anders gewend bent dan dat je overal kunt pinnen kun je nog wel eens bedrogen uitkomen in het buitenland. Op heel veel plekken kun je niet pinnen of is het zoals we al zeiden duurder om dat wel te doen.
Als je geen zin of tijd hebt om al geld te wisselen naar de lokale valuta voordat je gaat is het wel verstandig om het direct bij aankomst te doen als het kan. Er zijn altijd wisselkantoren op vliegvelden en bij hotels en zolang je niet voor een ‘gouden deal’ gaat bij een schimmig figuur op straat of in een taxi (dat eindigt meestal in bedrog namelijk) zou er niks mis moeten gaan.
Creditcard
Als je op alles voorbereid wil zijn is het echt wel een must om een creditcard bij je te hebben. Je krijgt in het buitenland echt geen auto mee met je pinpas, net zoals je geen vlucht of hotel kunt boeken zonder creditcard. Er zijn daarbij gewoon ook nog steeds veel plekken in het buitenland waar je bankpas niet wordt geaccepteerd. Dan is een American Express Card ideaal om bij je te hebben.
Deze kaart heeft daarnaast nog veel meer voordelen. Zo is je kaart bijvoorbeeld gewoon beschermd tegen fraude en je aankopen zijn verzekerd tegen schade en diefstal. Daarbij krijg je ook nog eens een aanvullende reisongevallen- en reisongemakkenverzekering als je je reis ermee betaald.
Daarnaast kan de Global Assist service je met van alles helpen, van advocaat tot dokter. En is je kaart verloren of gestolen? Binnen 24 uur krijg je een vervangende kaart of andere oplossing, zelfs met problemen van het type “een haai heeft mijn kaart opgegeten; lang verhaal; kan ik een nieuwe krijgen?”
Minder uitgeven
Alles wat je betaalt met je American Express Card levert punten op, die je ook weer kunt gebruiken om te sparen voor je volgende trip. Je kunt deze punten gebruiken voor vluchten, upgrades van vliegreizen of hotelovernachtingen.’. Bonus! Je kunt met de punten daarnaast betalen in restaurants, online shoppen, concerttickets kopen of verschillende giftcards kopen.
Daarbij krijg je automatisch een reisongevallen- en aankoopverzekering als je met je American Express Card betaald, best handig als je in het buitenland bent.Niet financieel, maar wel handig: zeker als je ergens heen gaat waar je nog nooit geweest bent is het handig om ook even te kijken bij de American Express invites. Een van de extra’s daarvan is dat je wat kekke kortingen kunt scoren bij geselecteerde toprestaurants.
Je hebt met je kaart ook toegang tot presales die je eerder dan anderen kaartjes laat kopen voor concerten en andere evenementen (bijvoorbeeld via Ticketmaster), zodat je lokaal nog even met korting cultuur kunt snuiven.
Leer de geldgewoontes
Over cultuur gesproken: verdiep je ook in de gewoontes van het land waar je naar toe gaat. Is het de norm om fooi te geven? Zo ja, hoeveel is dan gebruikelijk? Hoe zit het met belastingen op prijzen die je ziet? Moet je altijd afdingen als je iets gaat kopen? Allemaal dat soort vragen zijn wel handig om beantwoord te krijgen voordat je gaat, want je voelt je toch een beetje lullig als je het verkeerd doet.
Als je aan al deze factoren hebt gedacht, kom je altijd goed beslagen ten ijs, of goed beslipperd ten strande, afhankelijk van waar je heen gaat.
[Afbeeldingen © kite-rin – Adobe Stock]
Verder lezen over Reistips
Algemeen30.03.2024
7 handige tips tegen een jetlag
Winter07.11.2022
10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport
Algemeen07.04.2022
5 top tips voor digital nomads
Remote werken en reizenAlgemeen30.03.2022
Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!
Ontspanning09.12.2021
Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten
Algemeen31.03.2021
5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis
Stedentrips21.04.2020
Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest
Algemeen14.02.2020