Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Duurzaam reizen is niet langer een trend meer, het wordt de standaard. Door bijvoorbeeld elektrisch te rijden, lokaal te eten en gebruik te maken van de deeleconomie heeft reizen een minimale impact op de wereld om ons heen. En als er één bestemming is waar ze dat volledig omarmen, dan is het West-Zweden. Ze werken er actief aan de verduurzaming van toerisme – het Climate Smart Holidays initiatief streeft naar een CO2-uitstoot van nul – waar ieder bezoeker natuurlijk ook aan kan bijdragen. De beste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden heb ik voor je op een rij gezet.
West-Zweden is een uitzonderlijk mooie vakantieregio met heldere meren, groene bossen en een spectaculaire kustlijn met duizenden eilandjes. De leukste reisroute om deze regio te ontdekken heb ik hier voor je uitgestippeld.
Göteborg is al zes jaar op rij de duurzaamste bestemming ter wereld
In de Global Destination Sustainability Index (GDSI) staat Göteborg al zes jaar op rij op de eerste plaats en is daarmee de meest duurzame bestemming ter wereld. Een titel die ze niet zomaar verdienen. Al in de jaren ’80 werd de keuze gemaakt om de stad te verduurzamen en sindsdien werd zo ongeveer ieder aspect van het stadsleven aangepakt.
Trams rijden er op groene energie, fietsen wordt gestimuleerd, er is veel groen in de stad en bijna alle hotels hebben een eco-certificering. Restaurants maken zoveel mogelijk gebruik van lokale producten die in de omgeving van de stad verkrijgbaar zijn. Hoe korter de afstand die ingrediënten afleggen tot jouw bord, hoe beter voor het milieu.
Ook op gebied van sociale duurzaamheid scoort Göteborg hoog, zoals lage werkeloosheid, betaalbare huizen en sociale gelijkheid. Het is een zeer prettige stad om als reiziger te bezoeken. Of om er te wonen. Göteborg is in alle opzichten uniek.
Duurzame tips voor Göteborg
Over duurzame accommodaties in de stad hoef je je dus geen zorgen te maken. 90 procent van alle hotels is eco-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat ze actief bezig zijn met waterbesparing, efficiënt omgaan met energie, een duurzame toeleveringsketen gebruiken en afval verminderen. Je kunt dus met een gerust hart een hotel in het centrum van Göteborg boeken.
▸ Tip: Wij sliepen in het Scandic Göteborg Central hotel, een super fijn en modern hotel met de leukste skybar van de stad. En het heeft een Nordic Swan Ecolabel, een duurzame keuze dus.
Wat natuurlijk ook volledig duurzaam is, is de stad te voet verkennen. De must-sees van Göteborg liggen een eindje uit elkaar, maar als je er de tijd voor neemt dan kun je alles te voet doen. Of je neemt de tram, die rijdt op hergebruikte energie. Een fiets huren kan ook: er is een deelnetwerk van fietsen (Styr & Ställ) die je via een app kunt reserveren. De eerste 60 minuten zijn gratis.
Het wordt nog lastig om keuzes te maken waar je wil eten en drinken in Göteborg want deze stad barst van de leuke tentjes. Een paar duurzame tips:
- Poppels Citybryggeri: deze stadsbrouwerij werkt uitsluitend met lokale ingrediënten. En de bieren worden in de authentieke ketels in het restaurant gebrouwen. Je drinkt ze hier dus ín de brouwerij, de grootste biologische en ambachtelijke brouwerij van heel Zweden.
- Noot Nordik Kitchen: om de lekkerste traditionele Zweedse gerechten te proeven, is dit de beste keuze voor een diner. In het hippe restaurant met open keuken zie je hoe de zalm voor je neus wordt klaargemaakt.
Wat je ook niet mag missen is een bezoek aan Gunnebo. Dit prachtige landgoed ligt een klein stukje buiten de stad, op een kwartiertje rijden. HIer waan je je in het Zweden uit de 18e eeuw. Wandel door de mooie tuinen en neem de tijd om te lunchen in het restaurant. Het menu wisselt per seizoen omdat ingrediënten uit eigen tuin gebruikt wordt. En proef zeker ook de huisgemaakte taartjes!
Ontdek de Koster eilanden vanuit een kajak
West-Zweden is een bijzonder mooie regio om op de fiets te ontdekken. In Dalsland bijvoorbeeld, waar je (een deel van) de Unionsleden kunt fietsen, een prachtige fietsroute door een dromerig landschap van bossen, meren en rode huisjes. en het is ook een regio die bij uitstek geschikt is voor het populaire gravelbiken, je vindt er namelijk veel gravelpaden. Of maak mooie wandelingen door Dalsland. Te voet heb je nog meer tijd om van de natuur om je heen te genieten.
Maar het allerleukste om te doen – en óók een duurzame activiteit – is kajakken. Voor de kust van West-Zweden liggen meer dan 8.000 eilanden en riffen met daartussen knusse vissersdorpjes. Vanuit Göteborg reis je met de trein naar Strömstad, waar je de elektrische boot kunt nemen naar de Koster eilanden.
Kajakken is niet alleen een duurzame, maar vooral hele leuke activiteit. Vanuit een kajak heb je een uniek perspectief op zee. Het is bijzonder rustgevend om te doen omdat je alleen luistert naar de kleine golven die je zelf maakt.
▸ Tip: ga op pad met Gustav van Koster Adventures. Zijn passie en liefde voor kajakken is even groot als die voor de natuur en dat werkt aanstekelijk. Hij kent dit watergebied als geen ander en neemt je mee op een onvergetelijke tour.
De Koster eilanden maken deel uit van het Kosterhavet National Park, het allereerste marine nationale park van Zweden. Het is een plek waar boven en onder water 12.000 verschillende soorten dieren leven. Onderweg kom je langs wilde oesterbanken en misschien spot je zelfs wel zeehonden.
Bijzonder overnachten in de natuur doe je in Ljungskile
Wil je helemaal tot rust komen in West-Zweden, dan is dit een goede tip om te overnachten. Anfasteröd Gårdsvik is een knus vakantiepark, direct aan zee. Er zijn verschillende accommodaties te boeken, waaronder een super luxe glamping tent met een eigen badkamer en twee tweepersoonsbedden. Ze staan op de allermooiste plek van het park: boven op een heuvel, met uitzicht op zee.
Vanuit Anfasteröd Gårdsvik kun je te voet of op de fiets (huur dan wel een e-bike, de heuvels zijn heel pittig) mooie wandelingen en fietstochten maken. Het park ligt net iets buiten het dorp Ljungskile. Dat het een wandelgebied bij uitstek is wordt wel bewezen door het feit dat zowel de Kuststigen als de Bohusleden – twee legendarische langeafstandswandelingen – voorbij Anfasteröd komen. Veel reizigers ontdekken dit mooie gebied te voet.
Zorg dat je in ieder geval een avond dineert bij Musselbaren. Vanaf het terras van dit mosselrestaurant kijk je uit over zee, je kunt de mosselbanken bijna zien liggen. Ze worden op allerlei manieren direct uit zee vers voor je klaargemaakt. En met een huisgemaakte gin-tonic erbij heb je hier een topavond.
Wist je trouwens dat mosselen eten ook een duurzame maaltijd is? Voedsel uit de zee is vele malen milieuvriendelijker dan het eten van bijvoorbeeld vlees. En schelpdieren helpen ook nog eens de oceanen schoon te houden: één mossel kan tot vijf liter water per uur filteren?
Verder lezen over Zweden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Zomer25.05.2024
17 foto’s die laten zien hoe mooi Zweden in de zomer is
Stedentrips29.12.2023
De 6 leukste dingen om te doen in Göteborg
Algemeen24.10.2023
Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar
Zomer21.08.2023
3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur
Zomer17.07.2023
De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen
Natuur03.07.2023
Maak een roadtrip door Dalarna, de mooiste regio van Zweden
+ 6 mooie stopsNatuur12.04.2023