Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Ons team is de afgelopen jaren flink uitgebreid met de komst van kleine reizigers in spe. We nemen onze baby’s maar al te graag meenemen op reis. Reizen met een baby is heel erg leuk. Zeker de allereerste vakantie met je baby is een hele bijzondere. Vooraf kan het echter nogal wat stress opleveren omdat je wellicht niet goed weet hoe je alles aan moet pakken. De eerste keer vliegen met een baby. De eerste lange autorit met een baby. Op wintersport met een baby. Hoe doe je dat? Wat neem je mee – en wat juist niet? Alles is even wennen en vooral een kwestie van goed voorbereiden.
We hebben inmiddels flink wat ervaring met reizen met baby’s en kleine kinderen. Daarom deel ik samen met mijn collega’s Chloë, Leonie en Carlissa de beste reistips voor de (eerste) vakantie met je baby. Dit is niet hoe het moet, maar vooral hoe je het zou kunnen doen. Wat werkt voor ons, werkt misschien ook wel voor jou!
1. De eerste keer vliegen met een baby
De meest ‘spannende’ reis is de eerste keer vliegen met een baby. En als je die goed voorbereid, dan gaat je dat 100 procent meevallen.
Als je een vliegreis met een baby boekt, word je uit veiligheidsoogpunt altijd aan het raam gezet. Mijn ervaring is dat je na het boeken contact kunt opnemen om je stoel te wijzigen, mocht je dat willen. Maar eerlijk gezegd is de raamkant ook de beste plek om met een baby te zitten. Hoe lang je reis ook duurt, baby’s zullen altijd willen/moeten slapen tijdens de vlucht. En aan de raamkant heb je simpelweg de meest rustige plek met de minste prikkels.
▸ Tip: een draagzak is onmisbaar als je gaat vliegen.
Het voordeel van een draagzak is dat je zelf twee handen vrij hebt, die goed van pas komen tijdens het inchecken en boarden als je je paspoort en boarding pass moet laten zien. En het is voor een baby ook heel prettig om zo gedragen te worden in een vrij onrustige omgeving, wat een vliegveld natuurlijk is. Lekker dicht tegen een van de ouders aan.
Ik heb zelf de kinderwagen ingecheckt als bagage (in de speciale Joolz reistas, zodat deze niet zou beschadigen). We hebben geen Maxi Cosi meegenomen maar die bij de autohuur erbij geboekt. Goed om te weten: baby’s vliegen tot twee jaar gratis mee (op schoot) maar als je je kind in de Maxi Cosi wil laten zitten tijdens een vlucht, moet je een stoel bijboeken. Het voordeel is wel dat je zo je eigen autostoel bij je hebt.
▸ Tip: neem voldoende kleding en luiers mee in je handbagage, voor een dag of drie, voor het geval je koffer kwijt raakt of vertraging heeft.
2. Met een baby op wintersport
De eerste vakantie van Carlissa met haar zoon was meteen een hele bijzondere. Ze gingen met de auto op wintersport.
Praktisch alle kleding die in z’n kast hing ging mee op reis. Dekens, speentjes, mutsen, wanten, voeding, knuffeltjes, speelgoed, slaapzak, draagzak en ga zo door. Oh, en in totaal zo’n 15 rompers. Vlak voor vertrek heb ik er nog maar 3 extra bijgekocht, want je weet maar nooit… Als je denkt dat je bij het eerste uitje al veel spullen bij je hebt, wacht dan maar tot je op vakantie gaat. We hadden echt álles bij ons.
Ennio was 5 maanden oud, toen we voor het eerst echt op vakantie gingen. Wintersport in Oostenrijk en mijn ouders gingen mee. Voor de gezelligheid, maar ook om overdag lekker met Ennio te kunnen wandelen. Zo konden wij overdag wat meters maken op de piste, om vervolgens in de avond gezellig met z’n allen uit eten te gaan. Absoluut een tip om op die manier toch op wintersport te kunnen gaan! Je hebt alleen wel ouders (of andere familie / vrienden) nodig die mee willen gaan en zelf niet willen skiën overdag. Omdat de vakantie nogal last-minute geboekt werd, was er qua locaties niet veel meer beschikbaar. Wij kwamen in Mayrhofen terecht en ondanks dat het een fijn skigebied is, was het nu iets minder handig. Er is geen fijne dalafdaling in het dorp en daardoor is het lastiger om bijvoorbeeld tussen de middag gezellig met elkaar te lunchen. Daar moeten we voor een volgende keer dus beter op letten.
Nog wat praktische tips voor een (winter)vakantie met de auto:
- Je kunt de auto volledig volladen met spullen en ondanks dat je natuurlijk veel te veel mee neemt, is dat wel een prettig idee. Zorg dat je voor onderweg een tas hebt met verschoonspullen, speeltjes en eten/drinken.
- Stop voldoende onderweg en neem een kleed of dekentje mee zodat je baby ook even de ruimte heeft om te bewegen.
- Bij een langere reis is het fijn om achterin, naast je baby te gaan zitten. Dan zijn speentjes en speeltjes makkelijk terug te geven.
- Vraag je familie of vrienden mee als oppas? Ga dan dus voor een skigebied met meerdere dalafdalingen. Zo kun je elkaar overdag gemakkelijker opzoeken en heb je meer gezelligheid van elkaar.
- In de avond uiteten? Wij zorgden ervoor dat Ennio eerst te eten kreeg en daarna ging hij met slaapzak (met handige 3-rits-sluiting) in de kinderwagen. Tijdens het wandelen naar het restaurant toe, viel hij in slaap en wij konden vervolgens rustig eten. We gingen wel wat eerder eten dan normaal, dan is het in het restaurant nog niet zo druk en je moet sowieso wel een makkelijke slaper hebben.
- Deze voetenzak van Cybex is ideaal voor al die koude temperaturen.
3. Met het vliegtuig naar de zon
Nog voor haar zoon 1 jaar was ging Carlissa ook voor het eerst op vakantie met het vliegtuig. Het werd Zuid-Spanje.
De eerste keer vliegen met Ennio was rond 11 maanden. Een weekje naar Malaga. Het vliegen ging fantastisch. Hij had nergens last van, was vrolijk en heeft zelfs (na een beetje moeite) nog een uurtje geslapen. Bij aankomst in het appartement bleek dat vakantie met een baby toch wel degelijk anders is. Ik hoor het ons nog zo zeggen. “Hij is nog klein en heeft nog niet zo veel nodig op vakantie. Dus nu hoeven we nog niet per se op een kindervakantie”. Klopt. Hij heeft nog niet veel nodig, behalve dat hij nog twee slaapjes overdag heeft. In de buggy vond hij slapen helemaal niet interessant, terwijl hij toch wel heel moe was. Met andere woorden; hij moet in bed en op die momenten zitten wij aan het appartement gekluisterd. Zaten we dan 3 hoog, in een niet al te inspirerende buurt, zónder een fijn balkon. Want hé vroeger was een appartement toch vooral om te slapen.
Flinke beginnersfout. Na 3 dagen zijn we verkast naar een hotel met groot zwembad, een tuin, ligbedjes en allerlei vertier direct aan onze hotelkamer. Zo kon hij slapen en hadden wij ook nog iets aan de vakantie. De beste tip; kies voor een accommodatie waar je jezelf goed kan vermaken tijdens de slaapjes. En heel eerlijk? Ze hebben het niet per se nodig op deze leeftijd, maar ze vinden een zwembad met andere kinderen wel heel erg leuk.
Nog wat handige tips voor een vliegvakantie:
- Handbagage makkelijk indelen. Liefst alles zo veel mogelijk gesorteerd. Een speelgoedtas, een tas met eten en drinken, een verschoontas en je eigen spullen.
- Zorg dat je in je handbagage alle spullen hebt voor in ieder geval 2/3 dagen. Luiers, eten etc. Overal verkopen ze eten en luiers, maar je moet soms wel even zoeken waar je het moet halen. Dus zorg dat je in ieder geval 2/3 dagen door kunt komen. Gebruik je melkpoeder? Neem dan altijd een volle verpakking mee. Die zijn minder makkelijk te verkrijgen in het buitenland.
- Je kunt vaak spullen huren op vakantie, maar wij nemen altijd het slaaptentje van Deryan mee. Zo heeft hij altijd zijn eigen vertrouwde tentje.
- Een UV-pakje scheelt je een heleboel smeren.
- Een handzame buggy in combinatie met een draagzak, maakt dat je overal terecht kan!
4. Laat je niet afschrikken, maar bereid je goed voor
In het eerste levensjaar van haar dochter Nola bouwde Chloë het reizen langzaam op: met 3 maanden naar Zuid-Limburg, met 5 maanden met de auto naar de Franse Alpen en met 8 maanden voor het eerst met het vliegtuig naar Portugal. Twee weken na Nola’s eerste verjaardag vlogen ze voor het eerst intercontinentaal naar Curaçao. Laat je vooral niet afschrikken om (verre) reizen te maken met een baby, maar bereid je goed voor. Haar beste tips heeft ze hieronder opgesomd:
- Bouw de afstand en intensiteit van je reizen geleidelijk op. Wij begonnen met een weekendje weg in eigen land. Vervolgens gingen we met de auto naar Zuid-Frankrijk. Bij de eerste vliegreis van onze dochter bleven we binnen Europa en daarna vlogen we pas intercontinentaal. We hebben dit alles gedaan in de eerste 13 maanden en kunnen zodoende zeggen dat het allemaal kan, hoewel het natuurlijk anders is dan met zijn tweeën. Het belangrijkste voordeel van het opbouwen van de intensiteit van je reis is dat jij je baby langzaam maar zeker laat wennen aan het reizen. Bovendien bouw je jouw zelfvertrouwen op.
- Reis overdag. Hoe verleidelijk het ook is om ’s nachts te reizen, mijn tip is om het niet te doen. Hoewel sommige baby’s heel goed slapen onderweg, worden ze toch blootgesteld aan veel meer prikkels dan wanneer ze in hun eigen bedje slapen. Het laatste wat je wil is de nachtrust van je baby (die misschien net doorslaapt) verstoren. Wij kozen er daarom voor om haar ’s nachts gewoon lekker in haar eigen bed te laten slapen en pas overdag te gaan reizen. Hier hielden wij ook rekening mee qua reisafstanden met de auto en qua vliegtijden. Een vliegtuig dat aan het eind van de ochtend of begin van de middag vertrekt is wat ons betreft het meest ideaal voor een eerste vlucht met je baby. Zo ben je vaak ook voor de nacht op de plaats van bestemming.
- Kies een luchtvaartmaatschappij die extra’s voor je baby aanbiedt. Sommige luchtvaartmaatschappijen beschikken over wiegjes waar je baby’s tot een bepaalde lengte en gewicht in kunt laten slapen. Perfect voor baby’s die het liefst in een bed slapen. Ook fijn voor lange (intercontinentale) vluchten! Daarnaast mag je bij veel luchtvaartmaatschappijen bepaalde (reis)buggy’s en autostoeltjes inchecken. Het loont om van tevoren uit te zoeken welke maatschappijen dit soort extra’s aanbieden.
- Kies een accommodatie die bij jouw gezinssituatie past. Sommige baby’s slapen overal en dan maakt het in principe niet uit wat voor accommodatie je hebt. Heb je echter een kindje dat het liefst in een rustige, donkere kamer slaapt? Dan is het fijn om een familiekamer, appartement of eigen vakantiehuis met meerdere slaapkamers te boeken. Het laatste wat je wil, is tijdens je vakantie vast zitten in een kleine hotelkamer, omdat je baby ligt te slapen. Wij kozen in het eerste jaar voor ruime vakantiewoningen met meerdere kamers en voldoende buitenruimte waar mijn vriend en ik heerlijk vakantie konden vieren, terwijl onze dochter lag te slapen. Als je budget en bestemming het toelaat: kies dan voor een vakantiehuis met ruime tuin en privézwembad.
- Doe je baby bij aankomst en voor het slapengaan gelijk even in bad. Hoe goed je baby het ook doet tijdens een lange autoreis of eerste vliegreis: hij of zij krijgt toch veel nieuwe indrukken te verwerken. Daarom is het fijn als je baby bij aankomst even tot rust kan komen tijdens een warm bad. Bijkomend voordeel: na een badje wordt je baby vaak lekker rozig, waardoor hij beter slaapt. Onze dochter is zelfs na een vlucht naar Curaçao rond 7 uur lokale tijd gaan slapen en werd pas de volgende ochtend wakker (iets vroeger dan normaal, maar wel pas na voldoende uren geslapen te hebben).
- Boek op tijd. Een sfeervolle, ruime vakantiewoning op een centrale locatie is natuurlijk erg aantrekkelijk en daarom vaak snel volgeboekt. Ook de vluchten met de meest gunstige vliegtijden zijn vaak als eerste vol. Plan daarom zo veel mogelijk vooruit.
- Laat kindvriendelijke accommodaties nog even links liggen. Deze tip klinkt wellicht tegenstrijdig, maar is voor baby’s echt nog niet nodig. Baby’s tot een jaar hebben vaak nog maar weinig nodig om zich te vermaken. Bovendien slapen ze nog veel overdag en zijn ze nog niet enorm beweeglijk: ideaal om ze in een autostoel, kinderwagen of draagzak mee te nemen naar plekken die jij graag wil zien. Een wandeling door een stad, bos of over het strand met een baby is in de meeste gevallen geen probleem. Daarentegen zijn baby’s vaak nog te klein voor een speeltuin, waterpark of andere kindgerichte activiteiten. Lekker links laten liggen tot ze wat ouder zijn dus. Tenzij jij daar zelf enorm van geniet natuurlijk!
- Kies een bestemming waar je echt tot rust kunt komen. Ik ben de laatste die zegt dat je ergens niet heen kunt met een baby, maar ieder kind is anders en voor iedere nieuwe ouder zal een eerste reis met een baby wennen zijn. Daarom is het fijn als je naar een plek gaat waar je echt tot rust kan komen. Dat hoeft niet een plek te zijn waar je al jaren komt of die je heel goed kent, maar het is wel fijn als je niet de drang hebt om iedere dag een andere activiteit te moeten ondernemen. Zowel voor jou als je baby is zo’n reis even aftasten, dus stel je flexibel op en reken er op dat tijdens de eerste vakantie met je baby niet direct je hele bucketlist kunt afvinken. Ga mee in het ritme van je baby en ontdek wat je daarin wel en niet kunt doen. Na al die veranderingen in je gezinssituatie is het ook weleens fijn om even tijd voor jezelf te hebben in een andere omgeving.
- Investeer in een paar handige reisaccessoires. Waar wij het meeste plezier van gehad hebben in het eerste jaar van onze baby is:
- een draagzak;
- een inklapbaar babybed, campingbed of slaaptentje;
- een goede autostoel (kan ook via een autoverhuurbedrijf als je met het vliegtuig reist);
- een speelkleed (een gewoon kleed of plaid kan ook);
- een inklapbare reisbuggy die ook plat kan en goed tegen de zon beschermt voor vliegreizen;
- een uv-werende zonnekap voor op je gewone kinderwagen voor als je met de auto reist;
- een ruime, praktisch in te delen luiertas voor aan je buggy of kinderwagen en/of voor op je rug;
- een goed uv-pak en uv-werend zonnehoedje;
- wat klein multifunctioneel speelgoed wat je makkelijk mee kunt nemen en eenvoudig kunt schoonmaken, zoals een kleine, kunststof stapeltoren, een balletje, iets voor aan de kinderwagen en een kartonboek.
5. Het belang van een goede uitvalsbasis
Met het vliegtuig, met de camper en met de auto: Leonie ging in eerste jaren met kids op allerlei manieren op vakantie. En met veel plezier! Van een weekend weg in eigen land tot zelfs een cruise mét baby. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar reizen met een baby is heel goed te doen als je je op de juiste manier voorbereid. Een goede uitvalsbasis is dan echt belangrijk.
Een fijne plek om te overnachten kan echt het verschil maken tijdens je eerste vakantie met baby. Waar je eerder je accommodatie alleen gebruikte om te overnachten, ben je er nu simpelweg meer vanwege je baby. Een huisje of appartement is daarom als je het ons vraagt de beste optie. Het liefst zelfs nog met een aparte slaapkamer voor de baby, zodat je niet op je tenen hoeft te lopen als hij of zij het middagdutje doet. Ander bijkomend voordeel is dat je de beschikking hebt over een keuken faciliteiten, zodat je zelf ontbijt en avondeten kunt maken wanneer jij dat wilt.
En denk vooral ook aan jezelf, want tijdens het slaapje heb jij tijd voor ontspanning. Ideaal als je dan een relaxt balkon of zwembad in de buurt hebt om even je rust te pakken. Wij kiezen er vaak voor op vakantie om uitgebreid te lunchen en dan het avondeten lekker bij de accommodatie zelf te bereiden. Zo kan je kleintje op tijd naar bed en kun je zelf even rustig nog van de avond genieten.
6. De eerste lange autoreis
Reizen met de auto betekent dat je super flexibel bent. Je kunt meenemen wat je wil (en ja, je hebt echt veel nodig) en kunt op ieder gewenst moment stoppen. Maar hoe pak je het aan als je een lange autoreis wil maken? Naar Zuid-Frankrijk, Italië of Spanje bijvoorbeeld?
Baby’s neem je mee in een Maxi Cosi (of ander speciaal autostoeltje). Maar daar mogen ze niet onbeperkt in zitten.
Het advies voor pasgeboren baby’s: niet langer dan 2 uur achter elkaar in een autostoel. Stop minimaal 15 minuten.
Daarom gaat een lange autoreis een stuk langer duren dan je gewend was: je moet vaak – vaker – gaan stoppen. En dat is echt geen enkel probleem. Stel je erop in en de reis wordt al een stuk aangenamer. Deze tips komen goed van pas voor een lange autoreis.
- Hou de achterbank naast de baby vrij. Zo kan jij of je partner eventueel naast de baby zitten om speelgoed, drinken of een speen aan te geven.
- Neem een speelkleed mee (dat vies mag worden, een oud tafelkleed bijvoorbeeld). Zo kun je tijdens het stoppen de baby de mogelijkheid geven om te bewegen, want van enige vorm van bewegingsvrijheid is in een Maxi Cosi geen sprake.
- Maak een playlist met babymuziek. Daarmee kun je kleintjes goed afleiden als ze onrustig worden.
- De meeste benzinepompen (in Frankrijk en Duitsland) hebben een magnetron voor als je onderweg eten wil opwarmen.
Vertrek heel vroeg
Onze eerste lange autoreis ging naar Zuid-Frankrijk en 1.200 kilometer in één keer rijden is een pittige klus. Daarom deden wij het in twee keer. Omdat wij ’s nachts rijden niet fijn vinden, besloten we om ’s morgens om 04.00 uur te vertrekken. Zo kun je toch aardig wat uren nachtrust meepakken en kan de kleine de laatste uren van de nacht slapend in de auto doorbrengen. Wanneer het rond 07.30 uur tijd is om te ontbijten kun je dan al een heel eind gereden hebben.
Uiteindelijk is het vooral je mindset die je moet aanpassen. Wil je ver weg op vakantie, dan is het slim om twee dagen over de reis te doen (of wél ’s nachts te rijden).
7. Plan niet te veel en wees vooral flexibel
Het allerbelangrijkste aan een vakantie met een baby is dat je flexibel bent. Waar je in het tijdperk zonder kinderen kon doen en laten waar jij zin in had, is er nu een kleintje die op veel momenten de tijd opslokt. Goede voorbereiding kan er bij helpen dat je op vakantie meer rust hebt. Maak een lijstje met dingen die je graag zou willen zien of doen en spreek met jezelf af dat het een optie is. Per dag kun je zo bekijken welke optie op dat moment het beste bij jullie past en gebruik maken van het lijstje met de mogelijkheden die je graag wilt ondernemen. Het belangrijkste doel van je eerste vakantie met baby is dat je kunt genieten van je kersverse gezin, niet om zoveel mogelijk te zien en doen.
Verder lezen over Vakantie met baby
Algemeen15.07.2024
Drie leuke tips voor een vakantie in Noord-Frankrijk met een baby
Winter26.10.2023
Dit zijn de 8 meest kindvriendelijke skigebieden
Algemeen16.08.2023
Met een baby op reis: ga je met de auto, het vliegtuig of de camper?
de beste tips op een rijOntspanning14.10.2022
De leukste tips voor mini-vakantie in Gulpen en Zuid-Limburg
Ontspanning24.08.2022
5 tips voor de ultieme babymoon: de laatste vakantie met z’n tweeën
Zomer25.06.2022
Martinhal Cascais: een droomplek voor de eerste vakantie met je baby
Algemeen06.01.2022
De autostoeltjes van Cybex maken reizen met je baby een stuk gemakkelijker
Zomer21.06.2020