Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je kunt er schitterende hikes maken, walvissen spotten en bijzonder overnachten. Je valt er van de ene verbazing in de andere.
Ook op vakantie naar dit bijzondere eiland? Dit zijn de negen leukste dingen om te doen op Madeira!
Madeira ligt voor de kust van Marokko in de Atlantische Oceaan. Het is een autonome regio van Portugal (samen met de eilanden Porto Santo, Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens), net als de Azoren, die nog iets verder uit de kust liggen.
De bijnaam ‘bloemeneiland’ ken je misschien wel: Madeira wordt zo genoemd omdat het een verrassend groen en kleurrijk eiland is. Bloemen zie je inderdaad overal. Dat komt omdat het klimaat vrij mild en constant is: tussen de 16 en 22 °C. Het word er nooit echt warm of koud dus. En dat maakt het ook het ideale klimaat om veel te zien.
Hoofdstad Funchal is een van dé bezienswaardigheden, net als de vele leuke vissersdorpen zoals Câmara de Lobos. Hier móét je ook de natuur in: dit vulkaaneiland heeft zoveel waanzinnig mooie plekken die je alleen te voet kunt ontdekken. Wat je écht moet doen op Madeira heb ik voor je op een rij gezet.
De stad Funchal is de grootste stad van het eiland, tevens de hoofdstad. Funchal ligt aan de zuidkust van Madeira, omringd door hoge bergen en de Atlantische Oceaan. Een stad met kleurrijke straatjes, gezellige pleinen en veel bars en restaurants. Met een oude kathedraal, botanische tuinen en een fraaie promenade langs de haven is er in Funchal genoeg te doen. Een goed moment om ook met de lokale cuisine kennis te maken, die bestaat uit veel verse vis met onder andere inktvis en tonijn. Een pannetje limpets – schelpdieren die met veel knoflook en citroen geserveerd worden – moet je zeker ook een keer proeven. Je vindt ze op bijna iedere kaart wel terug.
Poncha is de lokale cocktail van Madeira. Het is een mix van rum, honing en vruchtensap (sinaasappel en citroen, of een combinatie daarvan). Een goede poncha mixen doe je op gevoel, hoeveelheden staan niet echt vast. Op Madeira gelooft men ook dat een glas poncha goed is tegen verkoudheid, dus je moet niet raar opkijken wanneer iemand je een glas aanbiedt wanneer je niest of hoest. In hoofdstad Funchal kun je bijna overal poncha’s drinken. Cocktailbar Rei da Poncha is een aanrader, zo’n plek waar voornamelijk locals komen. Op de kaart staat de klassieke poncha, maar ook varianten met andere fruitsappen. Heb je de smaak te pakken, ga dan voor een poncha met watermeloen, een aanrader!
In het centrum van Funchal vind je Mercado dos Lavradores, een semi-overdekte markt met groente, fruit, vis en bloemen. Het is een van de leukste plekken in hoofdstad Funchal om te bezoeken, zeker in de ochtend (op zondag is de markt gesloten). Zodra je de markt oploopt komt een explosie van kleren en geuren je tegemoet.
Mercado dos Lavradores is de plek waar locals komen om inkopen te doen, maar waar je zeker ook als vakantieganger even een kijkje moet gaan nemen. Vooral de stalletjes met fruit in alle kleuren van de regenboog zijn leuk om te zien. Je zult langs alle kanten verleid worden om wat te proeven en te kopen en dat moet je ook zeker doen. Passievrucht, pitanga (Surinaamse kers) en pitaja (drakenvrucht): het smaakt allemaal ontzettend lekker hier. Ga in ieder geval ook even bij de vismarkt kijken waar je onder andere de espada ziet, de zwarte haarstaartvis die op bijna ieder restaurant op de menukaart staat. De espada ziet er angstaanjagend uit, maar de smaak is zacht.
✭ Rondom Mercado dos Lavradores vind je ook allerlei leuke en hippe tentjes voor een kopje koffie of een verse fruitsap. Bij Jolie – Juice Mixology kun je een versgeperst sap drinken op een hippe schommel.
Het binnenland van Madeira is ruig en bergachtig. Niet bepaald een gebied waar je met je huurauto zomaar doorheen crosst. Ga daarom mee met een offroad safari, zoals wij ook gedaan hebben. Samen met gids Jazz van Hit the Road Madeira beginnen we ’s morgens vroeg bovenop de Pico do Arieiro, met 1.818 meter hoogte een van de hoogste bergen van Madeira. De zonsopkomst is behoorlijk fris, maar magisch mooi. Na een goed ontbijt beginnen we aan Caminho da Cova da Roda, een smal weggetje dat alleen bij locals bekend is, en kan het echte offroad avontuur beginnen. Jazz manoeuvreert ons behendig en op hoge snelheid over wegen die je met een normale auto niet kunt berijden, en waar menig toerist nooit zal komen. Een hele toffe ervaring!
Na een lunch met bizar mooi uitzicht bij Quinta do Furão neemt Jazz ons mee naar het oosten van Madeira en laat ons de mooiste kliffen en uitzichten zien. We rijden naar Ponta de São Lourenço en naar Miradouro do Guindaste en verbazen ons over de veelzijdigheid van de natuur. Madeira is echt een paradijs voor natuurliefhebbers!
Madeira is met meer dan 3.000 kilometer aan wandelpaden een paradijs voor wandelaars. Veel van deze paden lopen langs de irrigatiekanalen in het binnenland, een groene oase van rust. Dus neem zeker je wandelschoenen mee naar dit zonnige eiland om te voet de groene kan van Madeira te ontdekken. De mooiste wandelingen kiezen is onmogelijk, wat op dit eiland is ieder plekje mooi en bijzonder, maar Levada do Alcerim (de wandeling die wij gedaan hebben) en Levada das 25 Fontes zijn aanraders.
Voor de meeste wandelingen hoef je overigens geen ervaren wandelaar te zijn, maar avontuurlijke hikes zijn zeker wel mogelijk. De toppen van de Pico do Arieiro en de Pico Ruivo zijn daarvoor perfecte, het zijn de hoogste bergtoppen op Madeira. De mooiste en meest uitdagende hike loopt van Pico do Arieiro náár Pico Ruivo, die enkel voor getrainde wandelaars weggelegd is.
Als er één ding is dat je zeker niet mag missen op Madeira, dan is het een boottocht om dolfijnen en walvissen te spotten, die hier zeer regelmatig voorkomen. Onder begeleiding van marinebiologen gaan we aan boord van een boot van Rota dos Cetáceos. Niet zomaar een toeristische tour dus, maar mensen met kennis van en passie voor alles wat in het water leeft. Met spotters op het vasteland op de uitkijk worden we bij iedere opvallend grote plons gebeld om van koers te veranderen. Het spotten van dolfijnen en walvissen op zee is namelijk vrij lastig zonder hulp van anderen. Walvissen zijn zeldzaam, maar er komen in het water rondom Madeira wel een hoop verschillende dolfijnen voor. En na een paar uur varen en turen zien we ze dan eindelijk: rond ons heen dansen een tiental dolfijnen in het water. Ook al heb je dolfijnen eerder in het wild gezien, dan nog is het een bijzonder moment.
Wij blijven aan boord van de boot, maar het is mogelijk om bij Rota dos Cetáceos een tour te boeken waarbij je ook gaat zwemmen met dolfijnen. Garanties zijn er echter nooit: het zijn wilde dieren en die gaan hun eigen gang. Om ze niet te lang te storen in hun natuurlijke leefomgeving blijven we een kwartiertje hangen en varen dan terug. Wat een bijzondere dieren zijn het toch!
Câmara de Lobos is een van de meest charmante dorpjes van het eiland. Dit traditionele vissersdorp ligt aan de zuidkant van het eiland. Câmara de Lobos is kleurrijk en sfeervol. Wanneer je het haventje inloopt komt de gezelligheid je tegemoet. Er zijn terrasjes, winkeltjes en smalle straatjes. Het is zo’n plek waar de locals samen komen om een potje te kaarten en waar kinderen spelen in het water. Wanneer je op een terrasje in Câmara de Lobos zit en uitzicht hebt om dit lokale tafereel, dan besef je je dat het leven heel erg goed is op Madeira.
Onze gids vertelt me dat hij ooit op het vasteland woonde, maar terug kwam naar het eiland waar hij geboren is, omdat hij wil wonen op een plek waar je de voorkeur per ongeluk open kunt laten staan. En dat is Madeira. De eeuwige lente – het is hier het hele jaar door tussen de 17 en 25 graden – maakt het alleen maar een nóg fijnere plek.
Voor een zeer bijzondere overnachting moet je naar Fajã dos Padres, aan de zuidkant van het eiland. Een uniek hotel dat je alleen via het water of via een kabelbaan kunt bereiken. Fajã dos Padres is spectaculair gelegen aan het water, met gigantische kliffen als natuurlijke afscheiding van de bewoonde wereld. Er staan slechts 10 huisjes en dus moet je er wel op tijd bij zijn als je hier wilt overnachten. In het nabij gelegen restaurant kun je heerlijke visgerechten eten die worden bereid met verse groente uit eigen tuin.
Wij worden na onze dolphin watching tour per boot afgezet. Al direct komt de rust je tegemoet. Alle huisjes liggen aan het water en hebben uitzicht op zee.
Cabo Girão is met 580 meter hoogte een van de hoogste kliffen van het eiland en ligt net buiten het vissersdorpje Câmara de Lobos. Op de top van de klif is een schitterend uitkijkpunt gemaakt. Vanaf Cabo Girão heb je uitzicht op Funchal en het groene en bergachtige binnenland. Het Cabo Girão viewpoint is vooral geliefd om de zogenaamd ‘skywalk’. Een deel van het uitkijkpunt hangt over de klif heen en heeft een glazen bodem. Kijk je naar beneden dan zie je de klif onder je in een loodrechte lijn de zee in storten. Heel spannend is het niet, maar wel leuk om te zien.
Het uitzicht over de Atlantische Oceaan is schitterend. De kleur blauw van het zeewater is indrukwekkend, net als het uitzicht op de rest van het eiland. Zeker wanneer je naar links kijkt kun je tot ver voorbij Funchal kijken.
Heb je ook zin gekregen in een vakantie naar Madeira? Dan komen deze reistips wellicht nog van pas.