Jelske is stagiaire content creation bij Travelvalley. Als student en ontwerper in spé is zij altijd in voor een avontuur en heeft ze enorm veel zin om meer van de wereld te mogen ontdekken.
Oostenrijk kent een compleet eigen keuken, met gerechten en drankjes die je in Nederland niet snel op de menukaart ziet staan. En dat maakt een vakantie naar Oostenrijk ook zo leuk: er is veel lekkers te proeven. Hoe eenvoudig sommige Oostenrijkse gerechten en dranken soms ook zijn, het is een bijzondere keuken die een hoop mensen aanspreekt. Dit zijn de 10 smaakmakers: de 10 lekkerste dingen om te eten en drinken in Oostenrijk!
1. Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl is een typisch gerecht uit de deelstaat Tirol, waarbij de kans groot is dat je het in de rest van Oostenrijk al niet meer kunt bestellen. Het gerecht bestaat uit gebakken aardappels, ui, vlees (vaak spekjes) en een een spiegelei bovenop. Meestal wordt het vanuit een kleine pan zo op tafel geserveerd. Het grappige is dat de Tiroler Gröstl is ontstaan doordat koks van hotels het zonde vonden om restjes weg te gooien en daarom dit pannetje maakten voor het personeel. Had dat personeel even geluk!
2. Kaiserschmarrn
Als je een liefhebber bent van pannenkoeken dat is dit gerecht zeker iets voor jou. Kaiserschmarrn wordt gemaakt in een grote pan waarbij de het beslag door elkaar heen geschraapt wordt. Het recept lijkt op dat van pannenkoeken, maar is toch net iets anders. Het geheim zit ‘m in het apart opkloppen van het eiwit en het eigeel. Zo krijg je geen platte pannenkoek zoals je die gewend bent, maar lekkere grote luchtige stukken op je bord. Vaak geserveerd met veel poedersuiker en apart bakje vruchtenjam om in te dippen. Het leuke is dat je Kaiserschmarrn nu ook thuis na kunt maken: check dit artikel voor het traditionele recept.
3. Wiener Schnitzel
Dé Wiener Schnitzel, wie kent hem niet. Het klassieke vleesgerecht dat je in Wenen – maar ook ver buiten de stad – kunt eten. Het wordt gemaakt van dun gesneden stuk kalfsvlees (dat vaak nog eens extra plat wordt geslagen) met een heerlijk krokant laagje van paneermeel. Deze bekende lekkernij is in bijna heel Europa wel bekend. Kalfsvlees is alleen over het algemeen vrij duur waardoor veel landen een andere variant kennen, zoals de zigeunerschnitzel, satéschnitzel of de cordon bleu.
4. Käsespätzle
Kaasliefhebbers opgelet! Dit is een gerecht om nog eens thuis na te maken. Nog zo’n Tiroler klassieker, namelijk de Käsespätzle – of ook wel de Kasnocken genoemd. Hete spätzle (een soort pastadeeg) en vooral heel veel geraspte kaas wisselen elkaar af in laagjes en worden afgetopt met gebakken uitjes. Vaak wordt hier nog een salade of een aardappelsalade bij geserveerd.
5. Brettljause
Tapas maar dan op z’n Oostenrijks! Verschillende soorten kaas, vlees, zoetzuur en smeersels worden op een houten borrelplank geserveerd. Brettljause wordt gegeten als avondmaaltijd met flinke stukken brood zodat je er lang genoeg op kunt teren. Heerlijk makkelijk te maken en staat ook nog eens gezellig op tafel.
6. Strudel
Strudel is een bekend Oostenrijks gebakje met gelaagd deeg en een zoete vulling. Deze meeste mensen zullen hem kennen met appelvulling, namelijk de Apfelstrudel. Eigenlijk kun je strudel vullen waarmee je wilt, zoals kersen, abrikoos of chocola. Hij is op z’n lekkerst als ie net uit de oven komt, afgetopt met poedersuiker. Alleen even uitkijken dat je je mond niet verbrand.
7. Almdudler
Almdudler is een koolzuurhoudende kruidenlimonade met en een lichte fruitsmaak en een vleugje caramel. Misschien heb je de fles met een stelletje in Oostenrijkse klederdracht al eens voorbij zien komen. Het is een van de lievelingsdrankjes van wintersporters als zij een stop in een berghut maken. Persoonlijk vind ik de smaak een beetje te vergelijken met Rivella. Hun slogan luidt: “Wenn die kan Almdudler hab’n, geh’ i wieder ham!” (Als ze geen Almdudler hebben, ga ik weer naar huis!), en zo is het!
8. Holunderblütensaft
Na een lange hike door de Oostenrijkse Alpen in de zomer is er maar één drankje dat de dorst écht kan lessen: Holunderblütensaft. De siroop die voor dit drankje wordt gebruikt komt van vlierbes en heeft een zoete (maar niet té zoet) smaak. Je drinkt het met bubbelwater of plat water. Veel berghutten maken de siroop zelf en dan is ‘ie nog lekkerder.
9. Weissbier
Je kunt niet in Oostenrijk zijn geweest zonder Weissbier te hebben gedronken. Het is tarwebier dat wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Het is te vergelijken met witbier dat wij hier in Nederland en België kennen, toch is er een verschil. De smaak van Weissbier uit Oostenrijk is namelijk een stuk minder bitter. Je kunt hem bestellen in meerdere maatjes, maar de echte liefhebber bestelt meteen een halve liter. Niks lekkerder dan na een lange dag in de zon je dorst lessen met een echte weissen.
10. Schnaps
Bruisende après-ski feesten en veel pistekilometers, daar lusten wij Hollanders wel ‘Schnaps‘ van. Deze fruitige borrel valt bijna niet meer weg te denken uit de après-ski cultuur en staat bekend als echte gangmaker. De kwaliteit van het drankje dient uitstekend te zijn en het zou dan ook niet-Oostenrijks zijn om geen lokaal geteeld fruit te gebruiken. Er zijn veel verschillende smaken in omloop en het is traditie om dit drankje te nuttigen na de maaltijd. Schnaps bevat een flinke hoeveelheid alcohol, gemiddeld zo’n 40 procent.
Verder lezen over Oostenrijk
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter01.10.2024
Dit zijn de 12 populairste skigebieden
Algemeen10.09.2024
Herfst in de bergen: ontdek de magie van het Paznauntal in Oostenrijk
Nazomeren tijdens de Golden SummitsZomer25.08.2024
Zomervakantie met kinderen in Oostenrijk? 7 leuke tips om te doen in Paznaun!
5 tips voor Ischgl, Galtür, Kappl en SeeZomer05.07.2024
Hochkönig in de zomer: de beste tips op een rij
Zomer02.07.2024
5 redenen voor een onvergetelijke zomervakantie in Ischgl
Zomer29.06.2024
Zomer in Grossarltal: de leukste actieve tips voor Grossarl en Hüttschlag
Zomer24.06.2024