Algemeen22.12.2013

Lac du Der en Champagne, beschermheilige voor Parijs en de natuur op z’n mooist in Montier


Na 2 dagen ons te hebben verwend met champagne en truffels begroeten we vandaag een zeldzaam plekje in Frankrijk wat niet alleen een prachtig natuurgebied is, maar tevens zorgt voor de veiligheid van Parijs, Le Lac du Der en Champagne. Dit kunstmatig aangelegd meer met een waterbekken van 350 miljoen m3 zorgt ervoor dat het water wat door de rivier de Marne stroomt wordt gereguleerd.

De rivier de Marne komt bij Parijs uit in de Seine. De aanleg van het Lac du Der moest ervoor te zorgen dat enerzijds het water in Parijs niet te hoog kwam, en dat anderzijds er daar steeds genoeg water door de Seine stroomt. In 1910 en 1924 ging het echt mis maar het duurde nog tot aan 1955 voordat de Franse overheid besefte dat er een permanente oplossing moest gaan komen. 

Het meer is genoemd naar de vlakte waar het in ligt, de Der, en het dorp Chantecocq, dat door het meer onder water is komen te staan. Door de aanleg van het meer verdwenen ook de dorpen Champaubert-aux-Bois en Nuisement-aux-Bois. Maar bovenal is het Lac du Der een gigantisch natuurgebied waar inmiddels 200 verschillende vogelsoorten zijn waargenomen.

Onze tocht langs het meer begint ’s ochtends vroeg om 7.00 uur als we gaan kijken naar de tienduizenden kraanvogels die aan hun ochtendvlucht beginnen.  

De weersverwachtingen zijn slecht en kraanvogels blijken dat beter door te hebben dan Piet Paulusma want met ongeveer 32.000 tegelijkertijd hebben ze besloten deze ochtend niet in actie te komen. Wie er wel zijn en duidelijk herkenbaar aan hun extra lange snavels, zijn de natuurfotografen. Met 500 mm lenzen op hun peperdure camera’s hopen ze alle op die ene foto. Gelijk hebben ze want ook al houden de vogels zich rustig, het schouwspel is fantastisch. 

DSC01140
DSC01140
DSC01171
DSC01171

Omdat het af- en aanvliegen van de grote kraanvogels zich in de verte afspeelt gaan we met de auto op zoek in de velden naar deze elegante vogels. Dat is een lastige opgave want zodra ze ook maar iets van beweging zien vertrekken ze vrolijk met z’n allen naar een volgend veld. Ook de truc met afgaande wind lukt niet, ze hebben ons door.

DSC01210
DSC01210

Uiteindelijk lukt het ons met behulp van onze lokale gids en amateur fotograaf lionel Bouilion er een aantal te fotograferen. Naast kraanvogels is ook de met uitsterven bedreigde zeearend te vinden. Voor de kraanvogels is het Lac du Der een belangrijke tussenstop naar hun overwinteringsoord in Noord-Afrika. 

DSC01242
DSC01242

Ook in de zomer is het meer druk bevolkt en vooral in trek bij watersportliefhebbers, wandelaars en fietsers. Wie er echt wil kennismaken moet een afspraak maken met de z.g. Greeters. Zij leven rond het meer en zijn zo gepassioneerd dat ze staan te popelen om hun verhalen aan je vertellen en je mee te nemen naar de vele prachtige plekjes rond dit grote meer. Meer info hierover vind je op de website van het Lac du Der.

CHURCH_LAC_DE_DER
CHURCH_LAC_DE_DER

Misschien wel de belangrijkste herinnering aan een de tijd dat de dorpen nog bestonden: Eglise de Champaubert.

Bijzonder: Normaal staat het Lac du Der in deze tijd van het jaar vrijwel leeg. Dat moet om al het water in de rivier de Marne in het voorjaar te kunnen opvangen. Op dit moment is voor het eerst sinds de aanleg van het meer inmiddels gevuld voor 70%. Dat water moet weg wil er in het voorjaar geen probleem ontstaan. Deel 2 van dit verhaal speelt zich af in Parijs. Op de peiler van de Alma-brug staat een reusachtig beeld van de Zoeaaf (een Frans-Afrikaanse militair uit de Krim-oorlog). Zodra deze soldaat met de voeten in het water komt te staan krijgt Parijs serieuze problemen. Door de watersnood van 1910 is het beeld ooit 4 meter omhoog geplaatst. Mocht het vandaag nog op de oude plek hebben gestaan dan stonden zijn voeten nu al in het water. Hoe dat dus verder moet gaan we toch maar eens bijhouden. 

DSC01260
DSC01260

De middaglunch nuttigen we bij het niet direct voorspelbare Russische Restaurant L’Auberge Du Lac met een lieve Oekraïense die ons hartelijk verwelkomt. Het restaurant is prima en culinaire aanrader voor wie de streek bezoekt. De wodka laten we deze keer achterwege.

Na ons bezoek aan het meer nemen we een kijkje bij het Museum wat de geschiedenis van de streek vertelt, Le Musee du Pays du Der. Het Museum is tevens een historisch nagebouwd dorpje wat een inkijk biedt aan het leven voor de aanleg van het meer.

Meer informatie over het museum vind je de gelijknamige website van het museum.

Het tweede deel van de dag besteden we aan een heel ander event waardoor het gebied jaarlijks internationale aandacht krijgt, de 17e editie van International Photo Festival of Nature and Wildlife in Montier en Der. Dit fraai gelegen kleine dorpje is jaarlijks het podium voor alle Wildlife fotografen uit de gehele wereld. Gestart in 1998 als een samenwerkingsproject tussen de BBC en het London Natural History Museum. 

In slecht vier dagen komen hier meer dan 42.000 bezoekers op af. Deze absolute ‘must see’ tentoonstelling voor foto- en natuurliefhebbers is een genot voor het oog. Met meer dan 80 exposities verdeeld over 18 verschillende lokaties in het dorp vind je duizenden adembenemende foto’s en zie je de natuur op haar mooist. 

DSC01303.JPG
DSC01303.JPG

Entree naar de tentoonstelling

DSC01306.JPG
DSC01306.JPG
DSC01311.JPG
DSC01311.JPG

De foto’s zijn allen authentiek. Deelnemende fotografen moeten ter beoordeling van de jury hun RAW originelen insturen zodat kan worden beoordeelt wat er aan een foto is aangepast. Dit jaar wilde de organisatie de schoonheid van de natuur combineren met kunst waardoor fotografen in een aparte categorie de mogelijkheden werd geboden deze toe te passen. Meest sprekende voorbeeld is de foto die werd gekozen voor de jaarlijkse poster waarbij een slang een kikker (succesvol) tracht op te eten. 

DSC01193.JPG
DSC01193.JPG
DSC01328.JPG
DSC01328.JPG
DSC01323.JPG
DSC01323.JPG
DSC01329.JPG
DSC01329.JPG
DSC01334.JPG
DSC01334.JPG
DSC01335.JPG
DSC01335.JPG
DSC01365.JPG
DSC01365.JPG
DSC01360.JPG
DSC01360.JPG
DSC01341.JPG
DSC01341.JPG
DSC01347.JPG
DSC01347.JPG

De fotocomposities buiten de expositieruimtes bieden vooral ’s avonds een bijzonder beeld en maken het wandelen door Montier en Der nog meer speciaal. Bekijk ook hier voor meer informatie de website van het festival www.festiphoto-montier.org.

Eerder verscheen over de Champagnestreek al een aantal artikelen over het Parc Argonne Decouverte (Nocturnia), truffels zoeken met een truffelhond en het Champagnehuis Joseph Perrier. Foto’s zijn gemaakt met een Sony Nex-6 systeemcamera met 16.1 megapixels en met een 16-50mm en een Sony NEX 55-210mm F4.5-6.3 Zoomlens.

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.