Bart is fotograaf en gek op reizen. Zijn favoriete bestemmingen zijn Noorwegen, IJsland, Finland maar ook Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Hij maakt graag lange wandelingen, is een ontzettende muziekliefhebber en in zijn vrije tijd kookt hij graag.
Urban Exploring (ook wel Urbex of Urban genoemd) is het fotograferen van verlaten en vervallen panden. Buiten het feit dat het ideale locaties zijn voor prachtige foto’s is het natuurlijk ook te doen om de spanning en de kick. Veelal zijn de locaties namelijk afgesloten voor het publiek en overtreed je de wet wanneer je dergelijke locaties bezoekt. Het is dus in theorie mogelijk dat je gearresteerd wordt. Nu moet ik wel zeggen dat ik dat zelf nog nooit heb meegemaakt, al ben ik wel al enkele keren weggestuurd.
Tip: ga altijd met zijn tweeën (of meer)
Mijn tip is om eigenlijk altijd met minimaal twee personen te gaan. Het bezoeken van deze panden is namelijk niet zonder risico. Ze staan vaak al lang leeg en de vloeren waar je over loopt kunnen zomaar inzakken. Tevens liggen er vaak planken met uitstekende spijkers, glas en andere gevaarlijke objecten op de grond waaraan je je lelijk kun bezeren. Ga je alleen, dan is er niemand in de buurt als er wat mis gaat.
Voordat ik een locatie bezoek, zorg ik dat ik al wat informatie heb verzameld via internet. Ik vind het altijd interessant om een stukje over de historie van het pand te lezen en of het pand nog wel de moeite waard is om te bezoeken (vandalisme, sloop etc). Locaties worden door Urbex fotografen niet zomaar met iedereen gedeeld omdat ze ook gevoelig zijn voor vandalisme. Vandaar dat er vaak wat geheimzinnig wordt gedaan over de locaties. Maar met een beetje speurwerk op het internet kom je al een heel eind.
Parkeer je auto niet pal voor of naast het pand maar op een afstand zodat je geen onnodige aandacht trekt. Let ook op je kleding, donkere kleding valt minder op waardoor de kans kleiner is om gezien te worden door iemand die het niet vertrouwt. Vaak zitten er geen ramen meer in de panden dus trek iets warms aan. En tenslotte als je stevige schoenen hebt, trek die ook aan.
Uitrusting voor Urbex Fotografie
Buiten mijn camera en een aantal objectieven die ik bij me heb neem, ik te allen tijde ook mijn statief mee. Je kunt daarmee lange sluitertijden gebruiken om ook bij weinig licht nog prachtige foto’s te maken. Een draadontspanner kan helpen om de aanwezige trilling (van het indrukken van de sluiterknop) te reduceren. Zorg dat er genoeg geheugen vrij is op je memory-card en dat je accu’s volgeladen zijn. Ook een sleutelset en zaklamp kunnen van pas komen. Vergeet uiteraard ook niet om iets te eten en drinken mee te nemen omdat je vaak wat langer op een locatie aanwezig bent en de kans groot is dat er geen gezellig eetcafé naast gelegen is.
Het vinden van een geschikte Urbex locatie is in Nederland is niet even gemakkelijk. Oude en leegstaande panden worden namelijk vaak gesloopt of zo afgesloten dat je er niet binnenkomt. De meeste fotografen wijken dan ook uit maar Duitsland of België. Hier zijn veel meer vervallen panden te vinden waar je eenvoudig binnenkomt. In mijn vorige blog zag je dat ik naar het dorp Doel in België ben geweest. Wil je eens kijken of dit type fotografie iets voor je is, dan is dit een ideale locatie om te beginnen met Urbex Fotografie.
De juiste compositie
Wanneer je binnen in het pand bent, let dan goed op de compositie voordat je de foto maakt. Je kunt hierbij spelen met lijnen en vormen die je op de locatie aantreft. Ik kijk altijd vanuit verschillende oogpunten naar een ruimte om zo de beste te kiezen. Kijk goed rond en neem de ruimte rustig in je op.
Mijn camera stel ik in op ISO 100 omdat ik de beste beeldkwaliteit wil behalen en daardoor beeldruis voorkom. Aangezien ik gebruik maak van een statief maakt het niet uit dat de sluitertijd hierdoor langer wordt.
Je zult merken dat er vaak een groot verschil is tussen de lichte en donkere delen waardoor de foto overbelicht of onderbelicht wordt. High Dynamic Range (HDR) biedt dan de uitkomst. Je zet hiervoor de camera op handmatig en stelt het diafragma in op de gewenste waarde. Ook de lichtgevoeligheid zet je vast. Meet wat de juiste belichting is van de opname volgens de lichtmeter van de camera. Vervolgens maak je drie foto’s; één op de juiste belichting, één bij twee stops onderbelicht en één bij twee stops overbelicht. De fotoserie die je zo vast legt kun je later thuis als basis voor je HDR foto gebruiken. Via een fotobewerkingsprogramma voeg je de foto’s met de verschillende belichtingen toe tot één foto.
Een belangrijk gegeven binnen de Urbex Fotografie is ‘Leave nothing but footprints, take nothing but pictures’. Een mooie manier om te zeggen dat je niks kapot moet maken of mee moet nemen, behalve natuurlijk de mooie foto’s die je op een locatie maakt. Ik hoop dat ik jullie een beetje enthousiast heb gemaakt om het eens te proberen. Maar pas op, het is verslavend 😉
Verder lezen over Fotografie
Lifestyle16.09.2024
9 tips om de mooiste vakantiefoto’s te maken met je telefoon
Gadgets23.03.2023
Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak
Gadgets07.02.2023
Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!
Winter09.02.2021
Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen
Winter06.02.2021
6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!
Gadgets15.10.2020
Polaroid Lab laat je leukste vakantiefoto’s tot leven komen!
Lifestyle15.09.2020
Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!
Natuur27.04.2020