Claire verruilt het Amsterdamse leven de komende maanden voor een tripje rond de wereld. Ze wil zo veel mogelijk van de wereld zien en doet dit het liefst met haar backpack. Ze wordt gelukkig van een HIT workout, lekker eten en een goed feestje!
Over de hele wereld wordt er op verschillende manieren gedag gezegd. Hier in Nederland is het heel normaal om iemand drie zoenen te geven, terwijl op andere plekken dit er maar twee zijn en in sommige landen wordt het zelfs respectloos gevonden om iemand een paar zoenen te geven. Lees meer over gedag zeggen en begroetingen in verschillende culturen.
#1 Neuzen
Neuzen is geen gewoonte van de Eskimo’s omdat ze het koud hebben, zoals de meeste mensen denken. Het komt namelijk ook voor op de Fiji-eilanden – waar het absoluut niet koud is – en bij sommige volken in Oceanië. Deze bijzondere vorm van begroeten neemt niet de plaats in van het handen schudden, maar je kunt het vergelijken met de drie zoenen die wij Nederlanders geven. Het is ontstaan vanuit een gewoonte en inmiddels traditie in bepaalde landen.
#2 Wuiven maar!
In Zuidoost-Azië is een volk dat bij vertrek wenkende gebaren maakt in plaatst van wuivende. De gedacht hierachter is dat men degene die zij ‘uitzwaaien’ graag weer terug zien.
#3 Kussen is taboe
In Indonesië is elkaar kussen en liefkozen in het openbaar uitzonderlijk, bijna een taboe. Een aanraking wordt beschouwd als een poging tot seksuele toenadering. Handen schudden gebeurt hier vaak met twee handen. Kus als man nooit een vrouw zomaar op de wang!
#4 Japans begroeting
Hoe wij in het westen iedereen braaf een handje geven, wordt dit in Japan als onbeleefd beschouwd. Daar buigen ze liever. Hoe dieper een Japanner buigt, hoe meer respect hij toont voor de ander.
#5 Langdurig ritueel
In het Midden-Oosten duurt het erg lang voordat enkel de eigen sekse elkaar mogen kussen. Mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen. Bij man en vrouw in het openbaar is een slap handje gebruikelijk. Ten strengste verboden is het aanraken van een orthodox en gesluierde vrouw.
#6 Britse zakelijkheid
De Britten staan er niet bepaald om bekend dat het een warm en liefdevol volk is. Een begroeting gebeurt hier dan ook behoorlijk zakelijk: vaak krijg je alleen een hand. Pas als je écht goede vrienden bent of bij familieleden wordt er weleens een kus gegeven.
Gerelateerde artikelen
Algemeen29.07.2010