Dag 2 van onze verkenningstocht door de Auvergne brengt ons in de middag eindelijk naar de Puy de Dôme. De opvallende grote pukkel in het landschap ligt daar en als je in het noordelijke deel van de Auvergne bent kun je er eigenlijk niet om heen. De Puy de Dôme (1464 meter) is een van de jongste vulkanen in de Auvergne.
De vulkaan behoort tot de Chaîne des Puys. Deze keten is ongeveer 40 kilometer lang. De geïdentificeerde vulkanische kenmerken bestaan uit 48 slakkenkegels, 8 lavakoepels (Puy de Dôme) en 15 maaren en explosiekraters. De laatste uitbarsting van de Puy de Dôme vond plaats rond 5760 v.Chr. en kan de vulkaan tegenwoordig als uitgedoofd worden beschouwd.
Bij wielerliefhebbers is de Puy de Dôme natuurlijk bekend vanwege zijn aanwezigheid in vele etappes tijdens de Tour de France. Tot groot verdriet van vele fietsers is de Puy sinds maart 2010 echter afgesloten voor verkeer vanwege de aanleg van een tandradbaan (kosten 80 miljoen euro) en een informatiecentrum over deze bijzondere vulkaan. Amateurwielrenners kunnen de vulkaan nog steeds twee keer per week (op woensdag en zondag tussen 7.00 en 9.30 uur) beklimmen. Daarnaast ligt er voor de geoefende wandelaar een uit de Romeinse tijd stammend voetpad. Bergschoeisel is hier absoluut aan te raden!
De berg wordt samen met het Vulcano gezien als de grootste publiekstrekpleister van dit gebied. Het aantal bezoekers ligt dan ook ver boven de 500.000 per jaar. Ook in de winter als er sneeuw ligt is het een populaire plek om naar toe te gaan.
Het nieuwe dalstation aan de voet van de Puy de Dôme wat met overheidssteun is gebouwd en jaarlijks vele 100-duizenden trekt die met de tandradbaan naar de top van de vulkaan gaan.
Zicht vanaf de bestuurdersplaats.
Ook hartje zomer staat er een harde wind en is het fris (14 graden) boven op de Puy de Dôme.
Door de gewedige termiek op de Puy de Dôme is paragliden van de top van de vulkaan een zeer populaire activiteit.
Een oud Romaans pad leidt vanaf de top naar de Ruines du Temple de Mercures.
Op de top van de Puy de Dome is naast een inmense uitzendmast voor televisie een weerstation te vinden. De uitzendmast voorziet de huishoudens in het gebied rond de Puy de Dome van televisieontvangst. Sinds 1875 is er ook een meteorologisch weerstation waar naast het weer ook de luchtkwaliteit wordt gemeten.
Boven op de Puy de Dome vinden we de Ruines du Temple de Mercures waar een bezoekerscentrum naast ligt wat alle dagen geopend is.
De tempel van Mercurius is een Gallo-Romeinse tempel gebouwd in de 11e eeuw op de top van de Puy de Dome. De eerste opgravingen dateren uit 1875. Pas in het begin van de 20e eeuw werd duidelijk dat het hier op een grote tempel ging. De historie van de tempel gaat zelfs terug naar de 1e eeuw toen Augustonemetum (nu Clermont Ferrand) besloot een tempel te bouwen gewijd aan de god Mercurius.
De uiteindelijke tempel in de 11e eeuw werd gebouwd op een hoog terras in de vorm van een vierhoek met een lengte van 60 meter aan alle kanten om zodoende de gehele omgeving te kunnne overzien. De tempel werd gebouwd met in de buurt gevonden trachiet stenen.
Tijdens de opgravingen van 1974, werd een klein bronzen tablet ontdekt uitgerust met een handvatten zwaluwstaart met een toewijding aan de keizerlijke macht en de god Mercurius.