Het doel van het nieuwste project van Google, het Google World Wonders Project, is het in stand houden van werelderfgoed met behulp van de technologie die we nu hebben. Google werkt voOR HET World Wonders Project samen met partners als UNESCO, World Monuments Fund, Getty Images en Ourplace.
Werelderfgoed
De Werelderfgoedlijst is een lijst met werelderfgoed die is samengesteld door UNESCO. Landen kunnen werelderfgoed aandragen. Op deze lijst staan bijvoorbeeld de Egyptische piramides van Gizeh, de Grand Canyon in de Verenigde Staten, de Chinese Muur, het Great Barrier Reef in Australië, Machu Picchu in Peru en ga zo maar door. Nederland komt ook voor op de lijst: bijvoorbeeld de molens van Kinderdijk en de Waddenzee.
Met het project van Google wordt het werelderfgoed beschikbaar voor een groot publiek. Het project vormt een innovatieve bron van onderwijsmaterialen. De website voorziet studenten en wetenschappers van materialen waarmee ze enkele van ’s werelds meest beroemde erfgoedlocaties kunnen ontdekken. Scholen en universiteiten kunnen een reeks van onderwijspakketten downloaden ter ondersteuning van lessen en colleges. Bezoekers van de website kunnen daarnaast content delen met vrienden.
Voor het Google World Wonders Project wordt gebruik gemaakt van de bestaande Street View-technologie van Google om gebruikers de mogelijkheid te bieden een selectie erfgoedlocaties in achttien landen virtueel te verkennen. Street View is inmiddels in 39 landen beschikbaar. Gebruikers kunnen een buurt visueel verkennen op basis van panoramische foto’s op straatniveau. Dankzij het gebruik van geavanceerde cameratechnologie heeft Google nu de gebaande paden kunnen verlaten en enkele van ’s werelds belangrijkste culturele locaties kunnen vastleggen. Naast Google 3D-modellen en YouTube-video’s biedt de website van het project officiële informatie en foto’s die door de projectpartners beschikbaar zijn gesteld.
Niet alles wat op de Werelderfgoedlijst staat is opgenomen in het project. Op dit moment bevat Google World Wonder Project 132 historische locaties, waaronder twee Nederlandse locaties: de Beemster Polder en de molens van Kinderdijk.