Blijkbaar zijn de Nederlanders degene die het meeste pinnen, tenminste als je kijkt naar Europa. De Zweden doen ook lekker mee, en zwaaien ook vaak met hun pasjes, eerder dan dat zij naar brief- of muntgeld pakken. Wij Nederlanders hebben het minste geld op zak, en pinnen het vaakst. En als we al wat geld op zak hebben, dan is dat nooit meer dan 94 euro. Dat blijkt uit cijfers van Maestro.
Ook op vakantie geven wij nog steeds de voorkeur aan pinnen. De reden dat we liever pinnen dan met contant geld betalen, is betaalgemak, veiligheid en overzicht op het vakantiebudget. Want ja, ook op vakantie houden wij ons budget scherp in de gaten…
Uit de cijfers van Maestro blijkt ook dat de pinpas wordt gebruikt voor verschillende uitgaven. In Duitsland pinnen we het vaakst voor benzine, en in Frankrijk en Italië pinnen we het vaakst in de supermarkt. Een verklaring voor de bezine in Duitsland kan zijn dat we vaak op doorreis door Duitsland gaan, vaker dan dat we er op vakantie gaan. Denk aan al die Nederlanders die in Oostenrijk of Zwitserland op wintersport gaan. In Turkije en Spanje wordt vooral gepind in kledingwinkels. Creditcards gebruiken we in het buitenland vaak voor het betalen van huurauto’s, accommodaties en restaurants.