Commerciële vluchten naar de ruimte zullen over niet al te lange tijd een feit zijn, als het aan partijen zoals SXC en Virgin Galactic ligt. Deze partijen bieden reizen aan per vliegtuig door de ruimte. Ze vragen gigantische bedragen voor een uurtje in de ruimte. Maar als het aan de Japanners ligt, dan reizen we straks op een hele andere manier naar de ruimte, namelijk per lift. Het is nog wel toekomstmuziek, want niet eerder dan 2050 kan je vanuit Japan met een lift de ruimte in. Maar er wordt hard aan gewerkt.
De liftschacht zal 96.000 kilometer kabel nodig hebben, waarlangs een lift (met plaats voor dertig mensen) met een snelheid van 200 kilometer per uur naar boven vliegt. Op ongeveer 36.000 kilometer hoogte bevindt zich een ruimtestation. Dat betekent dus dat een reisje naar de ruimte op deze manier wel even duurt, na 7,5 dag ben je op de plaats van bestemming.
De installatie moet vanzelfsprekend ongelofelijk sterk, maar ook weer niet te zwaar zijn. Daarom denken de Japanners hun toevlucht te nemen tot koolstofnanobuisjes. Energie haalt de lift uit zonnepanelen. Hoewel de Japanners het doen voorkomen alsof het een appeltje eitje is, is het tegendeel waar. Het is een ambitieus project dat ongetwijfeld veel geld gaat kosten. Tegelijkertijd biedt zo’n lift ook veel voordelen. Zo wordt het in de ruimte brengen van mensen en voorraden dankzij de lift een stuk goedkoper.
De Japanners zijn dan ook niet de enigen die zo’n ruimtelift wel zien zitten. Ook in de VS wordt er hard over nagedacht. Maar de Amerikanen merken terecht op dat er nog wel wat hindernissen overwonnen moeten worden voordat de lift er komt. Eén voorbeeld van zo’n enorme hindernis? Rondvliegend ruimteafval.