Ondanks een lichte daling in het aantal Europeanen dat komende lente en zomer op vakantie wil, zijn de reisplannen van velen ambitieuzer dan ooit. Vakantiegangers willen langer weg, geven meer uit én kiezen vaker voor alternatieve bestemmingen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de European Travel Commission (ETC).
Waar vorig jaar 75 procent van de Europeanen van plan was op vakantie te gaan, is dat dit jaar 72 procent. Dat is een vrij kleine daling, het vertrouwen onder reizigers blijft groot. Zo is 27 procent van plan om tussen april en september drie of meer trips te maken. Dat is 6 procent meer dan vorig jaar. Ook de duur van vakanties neemt toe: 42 procent wil 7 tot 12 nachten weg, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2024.
Er wordt meer geld uitgegeven aan reizen
Opvallend is ook dat reizigers meer geld willen uitgeven. Bijna een derde (30 procent) plant een budget van 1.500 tot 2.500 euro per persoon per reis. Nog eens 17 procent denkt zelfs meer dan 2.500 euro uit te geven. Reizen blijft dus een belangrijke uitgave, ondanks economische onzekerheden.
De reislust in Nederland is hoog
Nederlanders staan in de top van Europese landen met de hoogste reislust: 75 procent van de ondervraagden geeft aan komende maanden op vakantie te willen. Ook reizigers uit Polen, het VK, Spanje en Italië scoren hoog. Fransen, Belgen en Duitsers zijn juist iets terughoudender.
De populariteit van klassieke bestemmingen zoals Zuid-Europa neemt iets af (min 8 procent), terwijl Oost-Europese landen juist aan terrein winnen. Vooral landen als Oostenrijk, Albanië, Bosnië en Bulgarije worden steeds aantrekkelijker gevonden.
Binnen de gekozen landen kiezen veel reizigers nog steeds voor bekende steden en badplaatsen maar 35 procent zoekt bewust minder drukke plekken op. 13 procent kiest zelfs voor echt onbekende gebieden. Wie dat doet, blijft vaak langer weg en geeft meer uit.
Klimaat speelt grotere rol
Klimaatverandering beïnvloedt reisgedrag steeds meer. 81 procent van de Europeanen zegt dat het veranderende klimaat van invloed is op hun vakantieplannen. Zo wordt het weer vaker in de gaten gehouden, zoeken mensen koelere bestemmingen op en worden plekken met extreme hitte vermeden.
Waar geven we het meeste aan uit?
Maar waar gaat dat geld op reis naartoe? Accommodaties blijven de grootste uitgavenpost (27 procent), gevolgd door eten en drinken (20 procent) en activiteiten op de bestemming (16 procent).
De manier waarop we reizen is dus wel degelijk aan het veranderen. Vakanties duren langer, de uitgaven stijgen en de interesse in minder bekende plekken groeit. Dat biedt enorme kansen voor nieuwe bestemmingen én zeker zo belangrijk: voor spreiding van toerisme. Het is goed om te zien dat reizen geliefd blijft, maar dan wel op een bewustere manier.