Bij Zuid-Afrika denk je aan de Big Five spotten in het Krugerpark, de Tuinroute rijden en Kaapstad ontdekken. Het staat – volledig terecht – op menig bucketlist. Het is een fantastische reis, maar dan sla je wel een uniek deel van Zuid-Afrika over: provincie Noordkaap. Een uitgestrekt niemandsland met spectaculaire watervallen, wilde dieren en ongerepte natuur. Hier maak je kennis met de oorspronkelijke bewoners, de San (Bosjesmannen) en hun culturele erfgoed, zoals je dat nergens anders in Zuid-Afrika doet. Je bent er weg van de massa. Ga op safari zoals het bedoeld is: geen overvolle Jeeps maar pure en ongetemde wildernis. Ontdek een van de meest bijzondere plekken in Zuid-Afrika, de Noordkaap.
Tijdens deze reis voel je vooral veel rust en een vrijheid die je niet snel ergens anders ervaart. Alsof je zelf op ontdekkingsreis bent. Ik vond het een van mijn mooiste reizen op het Afrikaanse continent – en jij hopelijk straks ook.
Provincie Noordkaap is de grootste en minst bevolkte provincie van Zuid-Afrika, grenzend aan Botswana en Namibië. Het is een gebied van extreme contrasten: zomers met verzengende hitte en winters met ijskoude nachten. Het landschap varieert van felrode zandduinen tot weelderige wijnstreken, met daartussen de kronkelende Oranjerivier, die eindigt in een spectaculaire waterval. Hier vind je ook de heetste plek van het land: de Kalahariwoestijn. Natuurschoon is er dus volop te vinden. Maar het wordt zeker ook een reis in het teken van culturele diversiteit.
Je komt er door te vliegen naar Johannesburg en een binnenlandse vlucht naar Upington of Kimberley te nemen. Geen ‘bekende’ steden en daarmee de juiste plek om kennis te maken met het dagelijks leven het dagelijks leven en tradities in dit vrij onbekende deel van Zuid-Afrika. Rondreizen door Noordkaap kost tijd, dit gebied is echt heel groot maar juist de weidse uitzichten onderweg maken het extra bijzonder.
Om ervoor te zorgen dat je niets mist als je hier bent, heb ik een aantal indrukwekkende plekken om te zien en dingen om te doen op een rij gezet.
Wat voor mij de Noordkaap extra bijzonder maakt, is dat je hier niet alleen pure natuur ontdekt, maar ook op een hele andere manier kennis maakt met het ‘echte’ Zuid-Afrika. Het contact met locals is oprecht en boeiend. De geschiedenis van Zuid-Afrika, met vooral de complexiteit tussen inheemse volkeren, koloniale invloeden en de lange strijd tegen apartheid, maakt geeft een extra lading aan deze reis.
Een van de volken die je leert kennen in Noordkaap is de San, ook wel Bosjesmannen genoemd. De namen San en Bosjesmannen worden door elkaar een gebruikt en staan voor dezelfde bevolkingsgroep. De San is een van de oudste volkeren in Zuid-Afrika. Bosjesmannen slaat op de vroegere nomadische levensstijl, in de bossen van de droge gebieden zoals de Kalahariwoestijn. Het waren vooral jagers en verzamelaars. De geschiedenis van deze groep gaat duizenden jaren terug en hun unieke culturele erfenis is terug te zien in oude rotstekeningen. Onder andere in het Wildebeest Kuil Rock Art Centre in Kimberley kun je ze zien. Daar duik je ook in de wereld van hun spirituele overtuigingen en dat is zeer boeiend.
Ik zou je zeker aanrader om tijdens een reis door de Noordkaap te stoppen in kleine dorpjes, waar op het eerste oog de tijd stil lijkt te staan. Het is bijzonder om te zien hoe oude ambachten hier nog springlevend zijn: servies en sieraden worden al eeuwenlang op dezelfde manier gemaakt en tradities worden voortgezet. Dit is ook een mooi moment om war lekkers te eten: overal kom je kleine kraampjes tegen met de lekkerste potjiekos – een soort stoofpot die je móét proeven.
De allerbeste tips om te zien en doen krijg je natuurlijk van locals. Zij weten als geen ander waar je moet zijn. En daarvoor heeft Zuid-Afrika een kaart gemaakt, de Lekker Local Tips Map. Die is vooral handig als je een rondreis maakt en meerdere delen van dit bijzondere land gaat zien. Op deze kaart vind je tips voor bijzondere accommodaties om te overnachten, toffe activiteiten en leuke plekken om te eten of wijn te proeven, van de kenners dus.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met South-Africa Tourism.