Curaçao is hot. Letterlijk, het is er namelijk bijna altijd rond de 30 graden. Maar ook figuurlijk, want in maart van 2024 heeft het land zijn beste toeristenmaand ooit beleefd. Meer dan 60.000 mensen kwamen naar het eiland en wij snappen wel waarom. Eerder hebben we al een lijstje gedeeld met 7 originele tips om het optimale uit je reis te halen. Maar er is natuurlijk nog veel meer. Daarom delen we vandaag nog vier bijzondere plekken, inclusief vervoersmiddelen, die je Curaçao doen ontdekken. Zet ze maar op je bucketlist!
Een bezoek aan Willemstad mag tijdens jouw vakantie natuurlijk niet ontbreken. Hier is ook de Koningin Emmabrug – beter bekend als de Pontjesbrug – te vinden. De Pontjesbrug is voor Curaçao wat de Eifeltoren voor Parijs is. Zoek je een leuke manier om de hoofdstad verder te ontdekken? Ga dan op pad met Curt van Step by Step . Op een elektrische step neemt Curt je mee door Willemstad en laat hij je vooral de stukjes zien waar je zelf niet zo snel naar toe zou gaan. Hij kent veel van de locals en weet wat de mooiste plekjes zijn. In zijn tour sla je het bekende Punda over en ga je vooral naar de Otrobanda kant van Willemstad. Otrobanda was voorheen vooral een arme volkswijk. In de jaren ’90 werd er een grootschalig stadsvernieuwsingsproject opgezet, waarbij de buurt is opgeknapt. Met succes, want veel van de panden zijn gerenoveerd en een aantal vallen nu onder monumentenzorg. Otrobanda is echt een must-visit voor iedereen die mooie plaatjes wil maken. De muurschilderijen zijn niet alleen kleurrijk, ze hebben vaak ook een eigen verhaal te vertellen. Het Kurá Hulanda Village is misschien wel het mooiste resultaat van deze stadsvernieuwing. In dit ‘dorp’ zijn winkels, een museum, restaurants en een hotel te vinden.
Een beetje afhankelijk van de tour die je boekt en de tijd die je hebt, laat Curt je met alle liefde nog veel meer zien. Zijn route gaat langs de Koredor, waar veel lokale vissers hun huis en werkplaats hebben. Maar ook de Zakito boulevard met streetart is de moeite waard.
Tijdens de tour krijg je van Curt veel informatie. Zo weet hij te vertellen dat het drinkwater op Curaçao gefilterd zeewater is. Dit gebeurt al sinds 1928 met oude fossiele energie. Maar vanaf 2025 moet dit in z’n geheel vervangen worden door groene energie.
Belangrijke tip voor tijdens de tour: smeer je goed in! Tijdens het steppen brandt de zon flink op je lichaam en dat heb je niet altijd even goed door. Zelfs je handen kunnen flink verbranden.
Zodra de step is ingeleverd, kunnen we aanraden om nog even de benenwagen te nemen. De hippe buurt van Pietermaai is, ook dankzij alle gekleurde panden, enorm fotogeniek. Meer dan de moeite waard om hiernaartoe te wandelen. Wist je trouwens dat die gekleurde muren te danken zijn aan de Gouverneur van 200 jaar geleden. De Gouverneur kondigde destijds aan dat alle huizen een pasteltint moesten krijgen. Hij zou oogproblemen hebben en het zou hem helpen als alle huizen gekeurd waren, in plaats van wit. Het volk wilde hem helpen en sloeg aan het schilderen. Echter bleek na zijn dood dat zijn familie-eigenaar was van een verffabriek. Duidelijk gevalletje van eigen gewin en belangenverstrengeling dus. Hoe dan ook; het volk werd zelf ook blij van de kleurtjes, dus ze bleven. En eerlijk is eerlijk, de kleurtjes doen het ook erg goed.<
In Pietermaai zitten veel boetiek hotels, waarvan Scuba Lodge ons absolute favoriet is. Er zijn verschillende panden aan elkaar verbonden en de vibe in dit hotel ademt één en al vakantie in Curaçao. Ik denk dat het onmogelijk is om hier niet vrolijk wakker te worden. Scuba Lodge heeft twee zwembaden en je kunt er heel lekker eten bij het restaurant Heeren@sea. Als je het mij vraagt zouden alle hotels zoals Scuba Lodge mogen zijn.
Maar ook de buren doen het goed. Zo heeft het hotel BijBlauw uitstekende looks en kun je heerlijk eten bij de andere buren: restaurant St. Tropez. De tonijn tartaar is hier zo lekker, dat je hem het liefst als hoofdgerecht (in plaats van voorgerecht) zou willen bestellen. Bij het zwembad is het wel een klein beetje zien en gezien worden, dus die duik heb ik zelf lekker bij Scuba Lodge gemaakt.
Een dagje spenderen op Klein Curacao wordt door de meeste toeristen niet overgeslagen. Logisch, want het is echt een klein paradijsje. Het zand, de rust maar natuurlijk ook de azuurblauwe zee. Maar we kunnen het ook aanraden om het water een keer vanaf een zeilboot te aanschouwen. Bij Maxie sailing zijn verschillende tours te boeken en geniet van je van een heerlijke privetour op het water. Die tour is te combineren met allerlei extra’s. Denk aan een uitgebreide lunch aan boort of een yoga sessie op een rustig strandje. Er is van alles mogelijk. Ga je vroeg op pad of kies je voor een boottocht tijdens zonsondergang. Wil je Klein Curacao combineren met een dagje varen? Ook dat kan. Je kunt zelfs een nachtje slapen op de boot voor de ultieme ervaring.
Willemstad en de Jan Thiel zijn de meest bekende plekken van het eiland. Maar we kunnen een tour over de westkant van het eiland ook zeker aanraden. Met een jeepsafari kom je op plekken van het eiland waar je zelf niet zo gemakkelijk komt. De westkant van het eiland is ruiger. Met de jeep rijd je dan ook over zandvlaktes heen en tussen de grote cactussen door. De tour gaat langs een aantal plekken zoals een grot met vleermuizen, een oud landhuis dat nu als museum fungeert en natuurlijk heerlijke strandjes. Wie weet spot je tijdens deze tour nog wel wat zeeschildpadden of flamingo’s.
De jeepsafari kun je als tour met andere toeristen boeken. Wij raden echter aan om de mogelijkheden van een privétour te bekijken. Er is veel te zien en te doen en met een groep moet je toch mee in het vooraf bepaalde ritme. Ga je met een privé tour, dan kan je net wat langer blijven hangen op dat ene strandje of heb je alle tijd om de flamingo’s goed op de plaat te zetten.
Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Curacao? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.