Het Romeins theater van Orange – officieel Théâtre Antique d’Orange – is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus. Helemaal zeker zijn ze er niet van, maar waarschijnlijk stamt het uit ongeveer 20 en 25 na Christus. Het is altijd onderdeel geweest van het Romeinse stadje Arausio, waarvan de naam later verbasterde tot Orange.
Het architectonische meesterwerk is inmiddels een levendig cultureel centrum en speelt een belangrijke rop voor de geschiedenis van de regio. Het theater Théâtre Antique d’Orange is een van de best bewaarde Romeinse theaters ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is gebouwd met grote blokken kalksteen en heeft een indrukwekkende façade van drie verdiepingen, met een totale hoogte van ongeveer 37 meter.
Inmiddels heeft het theater een capaciteit van ongeveer 10.000 toeschouwers. Tegenwoordig wordt het theater gebruikt voor culturele evenementen, waaronder muziek- en operavoorstellingen. Het is vooral bekend om zijn jaarlijkse operafestival, het Chorégies d’Orange, dat plaatsvindt in de zomermaanden.
Het theater is de publiekstrekker van Orange en in dit deel van de regio. Het spreekt duidelijk meer aan dan de iets verder gelegen Pont d’Avignon (inderdaad in Avignon) die eveneens op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.
De nieuwste attractie in het Théâtre Antique d’Orange heet Odyssée Sonore. Dit is een licht- en geluidsshow waarin kunst, geschiedenis met technologie wordt vermengd om bezoekers een spectaculair schouwspel te bieden.
Tijdens Odyssée Sonore worden de oude muren van het Romeinse theater gebruikt als canvas voor waanzinnige projecties van kleurrijke beelden en animaties. Deze visuals worden vergezeld van met geluidseffecten en muziek, die hiermee de rijke geschiedenis van het theater en de regio tot leven brengen. Bijzonder is dat het geluid en de toelichting gebeuren m.b.v. een koptelefoon met een zender. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de ligging van het Theater in het oude centrum van de stad.
De show kent twee voorstellingen die pas beginnen na 21.30 uur en neemt je mee op een reis door de tijd, waarbij verschillende historische periodes en gebeurtenissen worden belicht. Van de Romeinse tijd tot de moderne tijd. Odyssée Sonore is een artistieke kijk op de evolutie van het theater en de rol ervan in de geschiedenis van Orange. Als je deze regio bezoekt, en ook als je op doorreis bent naar zuidelijke oorden, dan is deze voorstelling met alle visuele en auditieve effecten best een bezoekje waard.
Wie het Théâtre Antique in Orange overdag bezoekt, wacht een leuke verrassing: een Escape game. Een spel waardoor je geheel anders gaat kijken naar dit eeuwenoude theater. Leuk voor iedereen en zeker een manier om met kinderen op een actieve manier dit eeuwenoude theater te leren ontdekken. Deze Escape game een leuke variant op het begrip ‘Escape room’. Tijdens dit spel wordt je als deelnemers uitgedaagd om puzzels op te lossen, aanwijzingen te vinden en ‘mysteries’ te ontrafelen om te ontsnappen uit een speciaal ontworpen scenario dat is geïnspireerd op de geschiedenis en het erfgoed van het theater.
Het verhaal neemt je mee naar de Romeinse tijd, leert je de architectuur en verborgen ruimtes van het theater kennen en de historische gebeurtenissen die zich daar hebben afgespeeld. Door goed samen te werken en je probleemoplossende vaardigheden te gebruiken, moet je ze zonder een harde tijdslimiet een aantal uitdagingen overwinnen en de oplossing vinden om uit de laatste kamer te kunnen ontsnappen.
Veel meer moet je er niet over weten. Het is echt een leuke manier die je op andere manier naar dit soort historische bouwwerken laat kijken en nog belangrijker om ook nu eens kinderen te vermaken waarbij ze ook nog wat leren. Het is een compliment aan de Orange en een aanrader om te doen. Aan het einde van het spel kun je je ook nog even laten meevoeren in voorstelling met twee acteurs en leer je alles over de band tussen Orange en Nederland. Pas daarna begrijp je het ‘geheim’ achter de oranje shirtjes van onze Nederlandse sporters.