Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs. Orange is de stad waar je misschien wel op volle snelheid voorbij raast richting de Middellandse Zee, maar toch kun je hier beter een keer stoppen. In dit deel van de Vaucluse is veel te vinden voor een leuke tussenstop of zelfs voor een iets langer verblijf. Verderop liggen de stad Avignon (UNESCO werelderfgoed), Châteauneuf-du-Pape (bekend van de Côtes du Rhône-wijnen), de indrukwekkende Mont Ventoux, het prachtige Vaison-la-Romaine en ietsje verder rijden de Gorges de l’Ardèche. Je begrijpt: in Orange en de Vaucluse móét je dus wel stoppen.
De stad Orange staat vooral bekend om zijn geschiedenis en Romeinse erfgoed. Het is ook de plek waar geschiedenis, cultuur en gastronomie worden gecombineerd. Wat dat betreft zou je dus ook de volgende keer eens even op de rem moeten trappen om te kunnen genieten van Orange en deze regio.
Bij de naam ‘Orange’ denk je misschien wel aan sinaasappels. Leuk bedacht, maar Orange komt van het Latijnse woord Arausio, een verwijzing die is afgeleid van een Keltische stam die in het gebied woonde voordat de Romeinen arriveerden. Tijdens de Romeinse overheersing werd de stad gesticht en kreeg de naam Arausio toegewezen. Een naam die evolueerde tot de naam Orange. En dat had alles te maken met Willem de Zwijger, officieel Prins Willem van Oranje.
Die relatie tussen Nederland en Orange heeft historische wortels die teruggaan tot de 16e eeuw. Het Huis van Oranje-Nassau, die een sterke band had met de stad Orange. Wie het theater van de stad in de zomermaanden bezoekt, wordt hier dagelijks meegezogen in een live-stukje toneel waarin dit allemaal wordt uitgelegd.
Laten we maar met de hoogtepunten van de stad beginnen. Er valt hier veel leuks te ontdekken, dus een overzichtje is altijd handig.
Ik noemde het al eerder: hét historisch hoogtepunt in Orange is het Théâtre Antique d’Orange. Dit oude en indrukwekkende Romeinse theater dateert uit de 1e eeuw na Christus en is een van de best bewaarde Romeinse theaters ter wereld. Het diende als locatie voor theatervoorstellingen en evenementen in de oudheid.
Wat het Théâtre Antique d’Orange bijzonder maakt, is de goed bewaarde staat inclusief de imposante achterwand. Het theater had in die tijd ruimte voor ongeveer 9.000 toeschouwers en wordt vandaag nog steeds gebruikt voor culturele evenementen, waaronder het beroemde Chorégies d’Orange, een jaarlijks operafestival.
Inmiddels staat het theater op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt het jaarlijks vele duizenden bezoekers van over de hele wereld die hier komen genieten van de bijzondere architectuur, de rijke geschiedenis en de culturele betekenis van deze oude Romeinse locatie.
Tijdens ons bezoek hebben we opnieuw kennis kunnen maken met de Mistral. De krachtige, koude wind die door de Rhônevallei in Zuid-Frankrijk waait. Deze wind kan snelheden bereiken tot wel 100 kilometer per uur halen en komt meestal uit het noordwesten. De Mistral staat vooral bekend om zijn invloed op het weer en de lokale omgeving. Hoewel de Mistral lucht helder kan maken en voor zonnig weer kan zorgen, kan het ook koel en droog zijn, wat zowel positieve als negatieve effecten kan hebben op de landbouw en het landschap. In het voorjaar is het prachtig weer maar de gevoelstemperatuur ligt ver beneden 10 graden.
In deze regio kan de Mistral echter een belangrijke rol spelen bij de rijping van druiven in de wijngaarden, doordat het de lucht verfrist en de druiven beschermt tegen ziekten. Tegelijkertijd kan het ook schade veroorzaken aan gewassen en gebouwen, en het kan invloed hebben op het dagelijks leven van mensen in de regio. De Mistral is een kenmerkend fenomeen van het mediterrane klimaat in Zuid-Frankrijk en draagt bij aan de unieke atmosfeer van de regio.
De omgeving van Orange en Châteauneuf-du-Pape en zeker die van de Mont-Ventoux is een vermaard fietsgebied. Vooral de Mont Ventoux is een van hoogste kuitenbijters in Frankrijk en trekt jaarlijks alleen al tienduizenden wielerliefhebbers. Door dit gebied kruist echter nog een prachtige en spectaculaire fietsroute, de ViaRhôna. Een fietsroute die zich uitstrekt langs de rivier de Rhône van de bron in de Zwitserse Alpen tot aan de Middellandse Zee.
De route biedt je als fietser echt een onvergetelijke ervaring met prachtige landschappen, leuke Franse dorpjes, veel bezienswaardigheden (en bruggen) langs de route. Hier in dit deel kun je wel te maken krijgen met de bovengenoemde Mistral en kruis je ook nog andere fietsroutes.
Als je kijkt naar de ligging van Orange is deze Franse stad (zo’n 1.000 kilometer van de Nederlandse grens) zeker een prima locatie om een tussenstop te maken of om deze regio wat verder te verkennen. Hou je van de stad en vind je het leuk om ’s avonds in het oude centrum rond te slenteren, dan hebben we zeker een tip voor je. Je kunt ook een bijzonder uitstapje maken naar het lichtfestival in Romeinse Theater van Orange. Als je liever kiest voor een landelijk verblijf is een verblijf in een kasteel van een wijnmaker op loopafstand van Châteauneuf-du-Pape ook een prima alternatief. Nog steeds zit je ook hier maar op 15 minuten rijden.
Blijf je in de stad voor slechts één nachtje om de volgende dag de autoroute weer te vervolgen dan is een verblijf in het Mercure Hotel aan de rand van de stad een aanrader. Het hotel is zeer eenvoudig te vinden, heeft 4 laadstations voor elektrische auto’s en een restaurant waar je prima kunt dineren. Op slechts 10 minuten rijden ben je in het centrum van Orange waar je naast het al eerdergenoemde Romeinse Theater (met lichtshow) een overvloed aan restaurantjes gaat vinden.
Kies je voor landelijk, dan is Château des Fines Roches een prima alternatief. Dit hotel ligt op 20 minuten lopen van Châteauneuf-du-Pape, zowel een plaatsje als een beroemde wijnregio in de Provence. Hostellerie Château des Fines Roches is gehuisvest in een kasteel uit de 19e eeuw en oogt in alles authentiek. Hier heb je prachtig uitzicht over de wijngaarden en de omliggende natuur met zicht op de Mont Ventoux.
In het hotel vind je wat meer luxe en authentieke hotelkamers. Er is gastronomisch restaurant, een buitenzwembad en een Spa. Het restaurant is staat hoog aangeschreven met exclusieve gerechten en een zeer uitgebreide wijnkaart. Je kunt hier verder genieten van wijnproeverijen en zijn rondleidingen in diverse wijngaarden. Voor meer informatie kun je terecht op hun een aanrader voor een kort of iets langer verblijf in deze regio.
Nog even een stukje extra geschiedenis over deze stad en de band met ons koningshuis, want dat is toch wel een uniek verhaal – en weinig mensen weten hoe het zit.
De relatie begon met Willem van Nassau die in de 16e eeuw een belangrijke figuur was in de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing. In 1544 erfde Willem het prinsdom Orange in het zuiden van Frankrijk van zijn neef René van Chalon. Als gevolg van deze erfenis kreeg Willem de titel ‘Prins van Oranje’, die vervolgens door de opvolgers in de Oranje-Nassau dynastie nog steeds wordt gedragen.
Deze titel werd tevens een belangrijk symbool van het Huis van Oranje-Nassau en de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd. Onze nationale kleur oranje en ook de tekst ‘Je maintiendrai’ (ik zal handhaven) op de kleding van onze krijgsmacht, heeft hier dus alles mee te maken.
Het is om die reden dat de stad Orange nog steeds een sterke historische en symbolische betekenis heeft voor Nederland. In ons land zijn er immers genoeg monumenten, straatnamen en andere plaatsen te vinden die verwijzen naar Orange en de relatie met het Huis van Oranje-Nassau.
Wil je de stad Orange bezoeken, en wellicht meer van de Vaucluse of de omgeving ontdekken, dan heb ik nog meer handige en leuke tips voor je.
Reizen vanuit Nederland of België naar Orange in Frankrijk met de trein is niet alleen duurzaam, het is ook snel en hartstikke comfortabel om te reizen. Ik ben opgestapt in Antwerpen maar uiteraard kun je ook in Amsterdam of Rotterdam opstappen.
Stap-voor-stap met trein naar Zuid-Frankrijk:
Tips: