Wanneer je vanaf Amsterdam naar Colombia vliegt is de kans groot dat je eerste Zuid-Amerikaanse bestemming Bogotá is. Bogotá ligt in het centrale deel van Colombia. Er wonen zo’n 8,5 miljoen mensen. Het is de hoofdstad van Colombia en daarmee tevens politiek, financieel én cultureel het belangrijkste centrum van het land. Tevens de perfecte plek om je rondreis door Colombia te beginnen. De stad kent een voortdurende groei en dat is te merken. Een modern bruisend centrum zet je zintuigen direct open en wordt gekarakteriseerd door hoogbouw. De omliggende voorsteden bestaan daarentegen voornamelijk uit laagbouw.
Na wat desk research trokken we de conclusie dat Bogotá nog behoorlijk wat terrein te winnen heeft op het gebied van het trekken van toeristen. Op papier dus geen typische trekpleister máár mijn ervaring leert dat ik dat vooral eerst met eigen ogen moet ervaren. En met succes! De eerste 24 uur waren verrassend, leuk en ontspannen. Bij een rondreis door dit prachtige land kan je de hoofdstad niet overslaan en om die reden is dit een ideale dag planning om de eerste 24 uur met plezier te besteden.
Bij aankomst in Bogotá zal je niet een enorme cultuurschok ervaren zoals we die kennen van bijvoorbeeld India of Thailand. De stad ziet er vrij westers uit en is modern ontwikkeld. Wat wel wat aanpassingstijd vraagt is de hoogte waarop Bogotá ligt. Met een hoogte van 2.640 meter ervaar je al snel een gevoel van kortademigheid. Door deze hoogte heeft de stad veel steile straten. Schrik dus niet als je na een klim van het ene naar het andere blok compleet buiten adem bent. Het is deze keer niet je conditie die je in de steek laat, maar de hoogte die je als een hond laat hijgen.
Terug naar het vliegveld. Na een strenge maar snelle bagageafhandeling kun je vanaf het vliegveld vrij makkelijk naar het centrum reizen. Zo kan je bijvoorbeeld voor een paar peso’s de bus nemen. Sinds enkele jaren bouwt de stad intensief aan het busnetwerk TransMilenio, dat middels afgesloten busbanen dwars door de stad loopt. Een soort metronetwerk dat bovengronds loopt. Leuk om te ervaren maar na een lange vlucht is comfort ook erg fijn. Een Uber bestellen is dan het ideale luxe alternatief. Inderdaad, een Uber. Deze app werkt namelijk uitstekend in Colombia en het tarief is extreem voordelig. De kans is zelfs groot dat je meer geld betaalt voor de tip dan de rit zelf. Over het algemeen land je vanuit Nederland aan het begin van de avond. Om die reden starten we onze kennismaking met Bogotá met een avondprogramma.
Ben je na een lange reis moe en uitgeput? Kies dan voor een ontspannen avondwandeling door Zona Rosa en een simpele maaltijd in diezelfde wijk. Zona Rosa wordt bestempeld als de meest veilige wijk van Bogotá en dus ideaal om te acclimatiseren. Ook voor een afzakkertje kan je hier goed terecht. Bogotá kent veel studenten en heeft daardoor levendige borrels. Wil je liever gelijk all-the-way gaan? Ook dan is er genoeg aanbod. Zo kan je beginnen bij Apache rooftop bar. Hier heb je een mooi nachtelijk uitzicht over de stad en kan je vervolgens doorgaan naar de grootste techno club van Colombia: Club Octava. Zelfs als niet-techno liefhebber schijnt dit een indrukwekkende ervaring te zijn.
Good morning! Aangezien we maar 24 uur hebben staan we lekker vroeg op. Colombia staat natuurlijk bekend als een écht koffieland. Wat dan ook zeker in je planning moet staan is het opstarten met een écht kopje Bogotá Coffee. Het maakt niet zoveel uit waar je dit doet. Het enige waar je op moet letten is dat ze gebruik maken van een echte koffiemachine met pistons. Anders heb je al snel kans op een slap bakkie uit een automaat. Gek genoeg hebben ze die namelijk ook in groten getale.
Wat slim is om te doen is een koffietentje te kiezen onderaan de berg van Monserrate. Want na de koffie is het tijd om deze berg op te gaan. Je kan voor twee manieren kiezen om deze berg te trotseren; de kabelbaan nemen of de berg beklimmen. De kabelbaan kost 6 euro voor een retourtje. Lekker makkelijk en snel. Maar om tijdens je reis ook een beetje aan de conditie te werken is de berg beklimmen serieus een goed alternatief. Het duurt ongeveer een uur om naar boven te komen. Maar zoals eerder aangegeven is, is het wandelen een stuk zwaarder dan je gewend bent. De hoogte zorgt voor een kortademigheid waar je U tegen zegt. Sterker nog; de berg aflopen is al een work-out op zich.
Als je eenmaal aangekomen bent op de top van de berg staat je een mooie verassing te wachten: een fantastisch panorama uitzicht over de stad. De berg heeft een hoogte van 3.120 meter en vormt samen met de Cerro de Guadalupe de oostelijke grens van La Candelaria, het historische centrum van de stad.
Na het beklimmen van de berg is het tijd om even bij te komen. Dit kan je uiteraard invullen met een kop koffie en wat zoets. Maar wat zeker weten leuker is om te doen, is gelijk de cultuur van Colombia te omarmen. Ga om die reden langs bij La Puerta Falsa. Het kan goed zijn dat het kleine cafeetje vol zit. Zowel bij de locals als de toeristen is dit namelijk een échte hotspot. De specialiteit hier is een kop warme chocolademelk met een stukje kaas. Yep, kaas! Het is de bedoeling dat je de kaas dipt in de chocolademelk. Waar wij het doen met een kop koffie en stroopwafel hebben de Colombianen blijkbaar ook zo hun eigen gewoontes. Eerlijk is eerlijk; voor de ervaring en het verhaal erg leuk om te doen. Maar het was wat mij betreft één keer en nooit meer!
Na het kaas dippen in de chocolademelk, is het tijd wat cultuur te snuiven de rest van de stad te ontdekken. Het oude stadscentrum La Candelaria biedt smalle en kleurrijke straatjes die uitkomen op Plaza Bolivár. Op dit plein vind je belangrijke gebouwen zoals het Paleis van Justitie. Verder kan je hier tikkertje spelen met de velen duiven of een mooie vakantieplaat schieten.
Tijd voor lunch! Na deze intensieve ochtend hebben we die wel verdiend. Dit kan je nergens anders beter gaan doen dan bij Prudencija. Een lunchrestaurant waar ze dagelijks een ander 4-gangen menu serveren. Het voorgerecht, de amuse en het nagerecht staan vast. Maar voor het hoofdgerecht heb je keuze uit vlees-, vegetarische- en kipgerechten. Als kipliefhebber kan ik zeggen dat ik nog steeds weleens droom over de kip die ik daar voorgeschoteld kreeg. Daarnaast heeft Prudencija ook een goede wijnkaart die met de menukaart mee veranderd.
Voor het gedeelte na de lunch kan je de tijd het best gebruiken voor één van de vele musea of een graffiti tour. Met name de graffiti tour geeft je een nóg beter beeld van Bogotá en haar geschiedenis. Graffiti is door heel Colombia, en met name in Bogotá, een belangrijk onderdeel van de stad. Voor 2011 was het niet toegestaan om deze creatieve uitingen van onder andere geloof en politieke voorkeur op deze manier te delen. Maar nadat een politieagent een 16-jarig kind doodschoot tijdens het beschilderen van een muur ontstond er protest. Dit resulteerde in het oppakken van twee agenten en het legaliseren van graffiti in bepaalde delen van de stad. De tours door deze delen worden dagelijks aangeboden om 10.00 én 14.00 uur en zijn daarbij ook nog eens gratis.
Na deze intensieve maar leuke dag kan je vanaf Bogotá een van de comfortabele nachtbussen nemen naar bijvoorbeeld Salento of Medellin. Wanneer je geen tijd wilt verliezen is dat sterk aan te raden.
Met dit programma haalde wij het maximale uit je 24 uur in Bogotá. Meer tijd nemen is uiteraard ook geen straf. De vele musea die de stad rijk zijn samen met bijvoorbeeld de ondergrondse kathedraal Zipaquirá vormen zonder problemen de basis voor minimaal een dag extra in deze indrukwekkende stad.
Ben je een reis naar Colombia en Bogotá aan het plannen? Deze tips kunnen je wellicht helpen bij het plannen van je reis.
Foto header: © diegograndi – Adobe Stock